x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spaţiu verde pe 700 ha în Sectorul 2

Spaţiu verde pe 700 ha în Sectorul 2

16 Iul 2008   •   00:00
Spaţiu verde pe 700 ha în Sectorul 2

Deşi este la modă distrugerea parcurilor şi a tot ce înseamnă verde, primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, pe parcursul a trei mandate, a reuşit să amenajeze nu mai puţin de 722 de hectare de spaţii verzi

Spaţiul verde este pe cale de dispariţie într-o capitală aşa-zis europeană supraaglomerată de zgîrie-nori, mall-uri, cartiere rezidenţiale. Teoretic, un român ar trebui să aibă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde, un lucru practic imposibil în momentul de faţă, cînd pînă şi malurile lacurilor au fost luate cu japca de "băieţii deştepţi". Sînt şi excepţii la acest capitol. Deşi este la modă distrugerea parcurilor şi a tot ce înseamnă verde, primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu (foto), pe parcursul a trei mandate, a reuşit să amenajeze nu mai puţin de 722 de hectare de spaţii verzi, ceea ce înseamnă că fiecărui cetăţean îi revin circa 18,5 metri pătraţi. Practic, nu există cartier în sector care să nu deţină cel puţin un parc. Pe lîngă cele cunoscute cum ar fi Morarilor, Naţional, Floreasca, Tei, Plumbuita, primarul Onţanu a început reabilitarea spaţiilor verzi din Bazior, Ciurea, Nichita Stănescu şi Ottoi Călin.

 
GARA DE EST. Un proiect de mare anvergură vizează zona Gării de Est, o zonă cu o suprafaţă de 208.000 de metri pătraţi, care s-ar putea transforma într-unul dintre cele mai mari parcuri din ţară, unul la standarde occidentale, incluzînd şi clădirea vechii gări, ce ar urma să devină muzeu. În acest sens, Primăria Sectorului 2 a lansat încă de anul trecut o propunere Ministerului Transporturilor, ministrului Ludovic Orban, însă nici pînă acum nu s-a primit vreun răspuns. În ultimii doi ani, zece dintre parcurile Sectorului 2 au fost reabilitate şi modernizate. Aspectul plăcut al acestor parcuri a fost dat şi de fîntîni prevăzute cu sistem muzical, înălţimea coloanei de apă fiind dictată de intensitatea sonoră a melodiilor, exact ca fîntîna din faţa Hotelului Bellagio din Las Vegas.

N-au fost uitate nici spaţiile verzi dispuse în cele 92 de scuaruri, precum şi la cele 56 de ansambluri de locuinţe. S-a lucrat mult şi la iluminatul public din parcuri, la partea de mobilier, care se ridică acum la standarde europene. Într-un timp scurt, locaţiile care odată erau în paragină au devenit adevărate oaze de linişte pentru locuitorii Sectorului 2. Pînă în 2013 suprafaţa verde va creşte cu 300 de hectare şi va ajunge la impresionanta întindere de 1.000 de hectare.

×
Subiecte în articol: observator