x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spectacol fonic - Start la targul artificiilor de Sarbatori

Spectacol fonic - Start la targul artificiilor de Sarbatori

de Laura Toma    |    Irina Munteanu    |    28 Dec 2005   •   00:00
Spectacol fonic - Start la targul artificiilor de Sarbatori

Desi Capitala duduie de ceva zile, abia ieri s-a dat legal mana libera la comercializarea "instrumentelor" pentru spectacolul fonic de Sarbatori.
Vanzatorii de artificii au iesit in piete cu sarsanalele pline, dar bucurestenii nu prea s-au ingramadit sa cumpere. Doar copiii s-au zgait pe la tarabe, dar au fost alungati de comercianti, caci se temeau de amenzi, legea interzicand vanzarea lor persoanelor sub 18 ani.

In Piata Crangasi, doar un comerciant cu vad destul de bun avea expuse pe la pranz artificii mai sofisticate. Rachete, spirale si alte minunatii, de la 1 leu la 40 de lei noi. E prima lui zi de vanzare si nu-i prea merge treaba. "Nu e ca in alti ani, de dimineata doar cativa s-au oprit langa taraba sa vada preturile, si cam atat". Are regulamentul si instructiunile de folosire afisate cu litere mari pe capacul valizei in care isi tine marfa. Vinde doar persoanelor majore. Mititeilor neinsotiti de parinti le vinde doar clasicele stelute, care se gaseau si acum 15 ani.

PRECAUTII. Nea Emil Voicu vinde la o taraba din bazar; printre sapunuri, sampoane si stechere, stau sfielnice si nebagate in seama artificiile de brad. "Nu vand pocnitori, pentru asta-ti trebuie autorizatie de la Politia Capitalei; stai acolo la coada de-ti vine rau. Chestia asta intra la «arme si munitii», numai ei au voie sa le dirijeze." Barbatul isi aminteste ca anul trecut isi cumparase si el niste artificii mai mari, sa lumineze cu ele inceputul de an. Numai ce le pusese la vedere, pe taraba, ca a si venit politia, l-a insfacat si l-a dus la sectie, unde a petrecut vreo opt ore, asteptand sa dea declaratii. Anul asta nici nu mai vrea sa auda de artificii; politia e in continuare la datorie. Ieri, pe la ora 14:00, i-am gasit pe doi dintre cei care asigura linistea publica - o doamna si un domn in uniforme, cu caschetele pe cap, cerand actele vanzatorilor de artificii din Piata Veteranilor. Nu au vrut sa-si decline identitatea si s-au dovedit inocenti in ceea ce priveste legea: cei doi politisti s-au contrazis, nestiind daca autorizatia trebuie luata de la Politia Capitalei sau de la Primarie daca artificiile se pot cumpara si de copii, daca e voie sau nu sa se vanda petarde.

LIBER LA STELE! Nu departe de locul in care oamenii legii mimau "perchezitionarea" tarabelor in cauza, o prichindica de vreo 4 ani taraia prin zapada un tub de artificii mai lung decat ea. "Am cautat pocnitori, dar n-am gasit pe nicaieri, asa ca i-am luat artificii", spune mama fetei. In timpul asta, mititica manuia tubul ca pe o sabie, lovind trecatorii.

Doi baietandri se apropie de tarabe si intreaba de petarde "din alea mai zgomotoase". Mai toti vanzatorii ii trimit la plimbare pe motiv de "varsta frageda". Sandu si Costel se infurie si se hotarasc sa mearga a doua zi in Complexul Europa, caci acolo nu-i va intreba nimeni cati ani au: "Ce simt cand trag cu artificii? Pai ce sa simt? Pur si simplu... FERICIREA!".

×
Subiecte în articol: observator artificii