x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spectacol - Fratii Camataru, "burghezii de Baragan"

Spectacol - Fratii Camataru, "burghezii de Baragan"

23 Sep 2004   •   00:00
Spectacol - Fratii Camataru, "burghezii de Baragan"

OBSERVATOR

Comisia pentru abuzuri din Senat a fost ieri scena unui spectacol de zile mari. Personajele audiate - fratii Camataru - i-au acuzat pe anchetatori de interese meschine si si-au sustinut in stilul caracteristic sorgintea, nevinovatia si legalitatea afacerilor.

Fratii Camataru - spectacol la Senat

Comisia pentru abuzuri din Senat a fost ieri scena unui spectacol de zile mari. Personajele audiate: fratii Camataru, care au lovit in stanga si-n dreapta, i-au acuzat pe anchetatori de interese meschine si si-au sustinut in stilul caracteristic sorgintea, nevinovatia si legalitatea afacerilor.
MIRUNA PASA

Senatorii din Comisia de abuzuri i-au audiat ieri pe fratii Ion si Vasile Balint mai bine de doua ore in legatura cu presupuse abuzuri comise in timpul anchetarii lor. Camatarii s-au bucurat ieri de toata rabdarea alesilor tarii si au putut sa-si povesteasca pe larg toate ofurile. Au explicat cum au picat in plasa autoritatilor absolut nevinovati si au lansat chiar si numele institutiei care, spun ei, i-ar fi bagat in puscarie: Directia de Informatie si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cunoscuta sub numele de "Doi si-un sfert". Senatorii din Comisie vor lua o decizie pana saptamana viitoare. "Vom vedea ce e de facut si cui vom trimite concluziile noastre. Ori procurorului general, ori ministrului Justitiei, poate Consiliului Supe-rior al Magistraturii", a declarat la finalul audierii presedintele comisiei Nicolae Iorga.

BURGHEZI DE BARAGAN. "Porecla de Camataru o port din mosi-stramosi. Bunicul meu era numit asa. Asta nu inseamna ca sunt camatar. Recunosc, un timp am dat cu camata, da’ pe vremuri de demult, nu acu’. Asta am facut si recunosc. Si daca e infractiune, sa raspund pentru ea, domnu’ presedinte. Nu pentru ce n-am facut. Cu ancheta asta nu mai suntem scosi din tigani. Noi nu suntem tigani. Provenim dintr-o familie de burghezi din Baragan", si-a inceput Nutu Camataru discursul plin de pilde.

VACA SI GAINA. Nutu a tinut ieri sa-i convinga pe senatori ca toate afacerile lor sunt cinstite si curate ca lacrima. N-au dat spaga, n-au santajat, n-au furat si totul este o inscenare murdara a autoritatilor. "Averea mea, caii, o casa la Snagov... e adevarat, locuim intr-un cartier rau famat, da’ asta nu inseamna ca suntem infractori. Io am fost plecat pana in 1994 in Legiune, am fost bodyguard la un corsican si castigam foarte bine. Am fost impuscat de 6-7 ori", a povestit Nutu. Problema cea mai mare cu averea lor e ca nimeni nu crede ca au facut-o cinstit. "Pai stiti ce mi-a zis procuroru’ cand m-a adus prima data? Ca el n-avea bani de intretinere si io ma plimbam in Ferrari. Asta era problema lui. Si i-am spus ca nu l-am pus io sa se faca procuror. Sa vina la firma mea, ca-i dau eu un salariu decent. El ma acuza pe mine de proxenetism, domnu’ presedinte. Ce nevoie am io de prostituate? Cand mie cat imi oua gainile dimineata si cat mulg vaca castig mai mult decat fac aia care ma ancheteaza. I-am vandut 40 de porci unui om care imi culege lucerna pentru cai, lu’ Ghita de la Dalga. In limbaju’ proxenetilor la femei li se zice porci. Cu asta ma acuza", s-a disculpat Nutu.

"IMI PLACE ANIMALELE". De unde ies banii? Foarte simplu. Nutu are o herghelie cu armasari si iepe de cea mai buna calitate si mai avea o firma de paza, Gladiator Guard, cu vreo 300 de angajati. "Anual imi fata 10-15 iepe. Numai daca vand manjii pot intretine tot ce am si imi mai raman cateva zeci de mii de dolari. KGB, de exemplu, un armasar nemaipomenit. L-am luat de la un scluptor (n.r. - redam exact spusele lui Ion Balint) celebru. Au venit francejii si l-a luat numai pentru monta. Caii sunt poate singura mea avere si inseamna cam 500 de mii de dolari. Mie imi place animalele. Traiesc pentru animale". Firma de paza producea si ea bani cinstiti, zice Nutu. Oamenii lui au aparat multi indivizi importanti. Gigi Becali e unul dintre ei, sustine Camataru, mandru de afacerea lui. "Pana cand mi-au facut anul trecut o perchezitie, cu trei zile inainte sa vina Bush in Romania. Mi s-a luat niste arme, desi nevasta-mea platea de opt ani taxe pentru ele. Si m-au bagat dator la stat cu trei miliarde. M-au blocat de pe piata".

NICU GHEARA.Nutu sustine ca procurorul de caz ar putea avea interese mai putin legale in dosarul lor. Mai direct, mai pe ocolite a dat de inteles ca numele cunoscutului afacerist Nicu Gheara este bagat in toata aceasta afacere de distrugere a familiei lui. "Asa cum procuroru’ presupune pe niste simple declaratii, asa pot sa fac si eu. Domnu’ procuror este din Mangalia, unde sta Beinur, finu’ lui Nicu Gheara". Nutu povesteste ca toate lucrurile s-au intors impotriva lui dupa ce l-a batut pe Corsicanu’, unul dintre finii lui Gheara, pana l-a bagat in spital. Atunci, sustine el, a aparut zvonul ca fratii Camataru au pus un milion de euro pe capul procurorilor. "Mi se pare ca Ardelean (n.r. - chestorul Virgil Ardelean, seful UM 0962) avea tunurile indreptate in alta parte. Da’, pentru ca s-a primit ordin, le-a indreptat impotriva noastra. Noi nu avem fotomodele, nu ne intalnim cu Al Pacino si nu ne plimbam in strainatate cu Botezatu".

AVOCATII. Aparatorii fratilor Camataru au sustinut ieri in fata senatorilor ca autoritatile nu au respectat prezumtia de nevinovatie a clientilor lor. "De cinci luni ni se incalca dreptul la aparare. Se folosesc martori sub acoperire pe care nu-i putem contracara. Oricine poate spune orice sub acoperire, iar noi nu putem dovedi ca mint. Multi dintre coinculpati au fost convinsi sa declare orice despre fratii Balint, ca sa primeasca doar jumatate de pedeapsa. Au fost audiate prostituate care pot fi extrem de usor de manipulat. Unele sunt din Republica Moldova si normal ca spun orice, pentru ca vor cetatenie romana", a sustinut avocatul Mi-hai Costea.

DOI DE-ODATA. Cei doi frati s-au plans ieri senatorilor ca au fost batuti de jandarmii care i-au arestat. "Am un copil de sase ani jumate, care e traumatizat. M-au arestat, din holul hotelului, sub ochii lui. M-a batut jandarmii. Oricand bat doi de-odata. Chiar acum, ca tot sunt arestat, va arat ca bat doi de-odata", s-a incins Nutu, uitand pentru o clipa ca trebuie sa fie cuminte si civilizat in fata senatorilor. Sile e si el suparat ca jandarmii i-au distrus usile cu model Versace si ca i-au lovit sotia. "Desi le-am spus ca ma predau singur, m-au culcat la pamant, mi-au aruncat copiii ca pe animale si mi-au lovit sotia care le spusese sa nu mai sparga usile".

BURGHEZI

"Cu ancheta asta nu mai suntem scosi din tigani, domnu’ presedinte. Noi nu suntem tigani. Provenim dintr-o familie de burghezi din Baragan"

BOGATI

"Ce nevoie am io de prostituate? Cand mie cat imi oua gainile dimineata si cat mulg vaca castig mai mult decat fac aia care ma ancheteaza. Singuru’ lucru pe care l-am facut este sa dau bani cu camata" - Nutu Camataru

SENATORUL

Sile si Nutu Camataru au facut ieri tot posibilul sa-l disculpe pe senatorul Vasile Duta de orice legatura cu clanul. Pe de alta parte, senatorul, pomenit in dosar drept client al prostituatelor clanului, nu s-a sfiit sa se foloseasca din plin de pozitia de membru al Comisiei de abuzuri. Domnia sa a tinut neaparat sa afle cine sunt procurorii care i-au pomenit numele in ancheta. "Vreau numele celor doi procurori de la PNA care v-au promis anumite avantaje ca sa scoateti in fata numele meu. O sa ma duc la Strasbourg si o sa arat cum se fac anchetele in Romania", a amenintat Duta, care nu a raspuns inca in fata anchetatorilor cu privire la declaratiile care il vizeaza.

REPLICA

"Ultimele declaratii ale inculpatilor Balint Ion si Vasile, cunoscuti ca Nutu si Sile Camataru, reprezinta expresia capacitatii crimei organizate de a-si valorifica in mod subtil influenta", a declarat chestorul Virgil Ardelean, seful Directiei de Informatii si Protectie Interna din MAI, la doar cateva ore dupa ce interlopii au acuzat, in Parlament, acest serviciu ca a comandat ancheta, in ceea ce-i priveste. Ardelean a mai precizat ca nu ii iubeste si nu ii uraste pe inculpatii Balint, pentru "simplul motiv ca nu a avut niciodata contact cu ei sau cu membrii gruparii lor", dar spera ca fratii Camataru vor incepe in mod real sa coopereze cu anchetatorii pentru a demasca activitatea ilegala in care au fost angrenati, inclusiv faptele de coruptie in legatura cu functionarii publici din diverse domenii. (Ion Alexandru)
×
Subiecte în articol: observator camataru nutu fratii