x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Spionaj si tradare" - Alba-neagra cu arestul

"Spionaj si tradare" - Alba-neagra cu arestul

de Miruna Pasa Petru    |    21 Dec 2006   •   00:00
"Spionaj si tradare" - Alba-neagra cu arestul
BENYATOV, LA UN PAS DE LIBERTATE
Consultantul international Vadim Benyatov Don arestat in dosarul "Spionaj si tradare" este la un pas de eliberare. Cazul sau tradeaza insa o grava problema a Justitiei din Romania, incoerenta practicii judiciare.

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat ieri ca mandatul de arestare preventiva, emis pe numele acuzatului de spionaj economic Vadim Benyatov Don, sa fie revocat. Inculpatul este in acest moment liber doar "pe hartie" pentru ca trebuie sa astepte solutia pe care o va da Inalta Curte de Casatie si Justitie la recursul declarat impotriva hotararii de ieri. Daca si aceasta instanta va fi de acord cu revocarea mandatului, Benyatov va fi efectiv scos din spatele gratiilor.

INCOERENTA. Solutia de ieri aduce insa din nou pe tapet impresia de "Alba-Negra" pe care o lasa uneori hotarari diameral opuse luate in acelasi caz. Ca si cum ar fi aplicat alte legi, doua complete ale aceleiasi instante au reusit sa se contrazica flagrant, la interval de numai sase zile, cu privire la incarcerarea lui Benyatov. Astfel, la data de 14 decembrie Curtea de Apel Bucuresti dispunea prelungirea, cu inca 30 de zile, a mandatului de arestare emis pe numele cetateanului american, considerand perfect legala si justificata masura preventiva. Un alt complet al aceleiasi instante a considerat insa ieri ca mandatul cu pricina, abia prelungit, are niscaiva probleme si, fie pentru ca nu se justifica, fie pentru ca este dat cu incalcarea legii, trebuie revocat. Motivarea hotararii de ieri va fi redactata in cel mai scurt timp si abia atunci se vor putea vedea clar motivele care l-au determinat pe judecator sa dispuna eliberarea lui Benyatov.

POSIBIL MOTIV. Potrivit aparatorului inculpatului, avocatul Cristian Iordanescu, una dintre cele mai grave probleme invocate impotriva legalitatii mandatului este faptul ca Benyatov nu ar fi fost audiat inainte ca procurorii sa dispuna retinerea lui la sfarsitul lunii noiembrie.

Cetateanul american a invocat de asemenea faptul ca este bolnav de cancer si ca nu a primit in detentie tratamentul medical de care are nevoie in fiecare zi. De la fuga lui Omar Hayssam din tara, legislatia a fost insa modificata astfel incat bolile netratabile in reteaua spitalelor penitenciare nu mai pot fi motiv de revocare a arestului preventiv.

×
Subiecte în articol: observator benyatov