x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Spionaj şi tradare": Familia lui Stanchev, la măna Romăniei

"Spionaj şi tradare": Familia lui Stanchev, la măna Romăniei

de Miruna Pasa Petru    |    30 Noi 2007   •   00:00

"Spionaj şi tradare": Familia lui Stanchev, la măna Romăniei

Consultantul internaţional Stamen Stanchev (foto), judecat in Romănia pentru spionaj economic, a reclamat ieri pasivitatea autorităţilor de la Bucureşti in privinţa interdicţiei sale de a părăsi ţara.



Consultantul internaţional Stamen Stanchev (foto), judecat in Romănia pentru spionaj economic, a reclamat ieri pasivitatea autorităţilor de la Bucureşti in privinţa interdicţiei sale de a părăsi ţara.

Acesta a susţinut că blocajul in care se află dosarul de două luni a inceput să-i afecteze inclusiv familia. Soţia şi copiii săi, aflaţi in Monaco, ar putea fi expulzaţi in orice clipă din principat, dacă el nu se duce personal pentru a-şi innoi dreptul de rezidenţă, a afirmat Stanchev. "Mă simt ca in ţara nimănui, ca intr-o inchisoare. Nu pot lucra aici, nu am asigurare de sănătate, dar cel mai grav este că familia mea ar putea suporta nişte consecinţe extrem de grave. Şederea lor la Monaco, unde fiica mea este inscrisă la şcoală, depinde de dreptul meu de rezidenţă. Acesta a expirat la data de 28 octombrie, pentru că nu m-am putut prezenta in faţa autorităţilor de acolo. Iar acum nu pot să mă duc la Monaco pentru a rezolva această problemă", a susţinut consultantul intr-o conferinţă de presă organizată ieri.


BLOCAJ. Bulgarul a cerut in urmă cu căteva luni judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti fie să i se acorde zece zile pentru a se duce la Monaco, fie să i se revoce măsura preventivă a interdicţiei de a părăsi ţara. Magistraţii nu au avut insă cum să se pronunţe, deoarece Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a decis incă ce instanţă este competentă să judece cazul "Spionaj şi trădare".


Potrivit avocaţilor bulgarului, plăngerea făcută de Stanchev la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost inregistrată, iar instanţa de la Strasbourg a comunicat deja statului romăn că problema sesizată este analizată "in regim de urgenţă". Ei au invocat, de asemenea, faptul că cetăţeanul american Vadim Benyatov Don, inculpat şi el pentru spionaj, a beneficiat de ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara şi a plecat din Romăna. "S-a incălcat, in opinia noastră, principiul egalităţii de tratament", au pledat avocaţii. Apărătorii susţin că aşteaptă o reacţie din partea autorităţilor romăne, inclusiv a agentului guvernamental şi a Ministerului Justiţiei, pentru soluţionarea situaţiei in care se află consultantul.
Â

×
Subiecte în articol: observator