x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Spionaj ţi trădare”: Cazul a fost suspendat

“Spionaj ţi trădare”: Cazul a fost suspendat

de Miruna Pasa Petru    |    20 Mar 2008   •   00:00
“Spionaj ţi trădare”:  Cazul a fost suspendat
Sursa foto: Marin Raica/

Ultimul mare dosar aflat încă pe rolul instanţelor ro­mâ­neşti, cazul “Spionaj şi tră­da­re”, a fost suspendat aseară şi trimis la Curtea Cons­ti­tu­ţio­nală pentru analizarea unor prevederi din Legea siguranţei naţionale şi din cea privind informaţiile clasificate.

Ultimul mare dosar aflat încă pe rolul instanţelor ro­mâ­neşti, cazul “Spionaj şi tră­da­re”, a fost suspendat aseară şi trimis la Curtea Cons­ti­tu­ţio­nală pentru analizarea unor prevederi din Legea siguranţei naţionale şi din cea privind informaţiile clasificate.

 

Curtea de Apel Bucureşti a admis ieri seară să oprească judecarea dosarului “Spionaj şi trădare” până când Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la nu mai puţin de nouă critici pe care avocaţii fostului înalt funcţionar public Dorinel Mucea le-au adus Legii si­guranţei naţionale şi Legii privind protecţia informaţiilor clasificate. Aceştia au susţinut că mai multe articole din actele normative invocate încalcă prevederile Constituţiei şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

 

PROBE SECRETE. Toate aceste excepţii au o strânsă legătură cu implicarea Serviciului Român de Informaţii (SRI) în desfăşurarea anchetei “Spionaj şi trădare”. Mai multe dintre probele aflate în dosar, printre care se află şi rapoartele de filaj, au încă statutul de documente secrete sau clasificate. De aceea avocaţii şi inculpaţii se află şi acum, în faza judecăţii, în imposibilitatea de a-şi pregăti apărările, pentru simpul motiv că nu li se pot arăta toate probele. Legile în vigoare nu permit accesul la asemenea acte decât dacă acestea sunt declasificate prin Hotărâre de Guvern, la cererea SRI, sau dacă apărătorii şi acuzaţii ar avea aşa-numitul certificat ORNISS. Potrivit avocaţilor, asemenea interdicţii contravin principiului egalităţii în faţa legii şi celui al liberului acces la justiţie im­par­ţială. Avocatul Cezar Bivolaru a susţinut, de asemenea, că prevede­rile legale referitoare la declasificarea documentelor secrete încalcă şi principiul separaţiei puterilor în stat. Potrivit acestuia, magistratul care judecă un caz în care există asemenea acte trebuie să stea la dispoziţia Executivului pentru a putea face publice unele probe.

 

MEGADOSARE. O dată cu suspendarea acestui proces, nici unul dintre megadosarele trimise în judecată în ultimii ani nu a mai rămas pe rolul instanţelor. Acestea riscă să fie returnate la pro­curori, fie din cauza legilor proaste, fie din cauza încălcării unor norme de procedură.

 

Apărări

Tot la termenul de ieri au mai fost audiaţi Dorinel Mucea şi Mihai Donciu, acuzaţi de trădare. Amândoi au explicat mersul tuturor privatizărilor strategice invocate în rechizitoriu şi au susţinut că sunt nevinovaţi. “Procurorii au confundat operaţiunile de negociere cu grozăviile de care m-au acuzat. Am reuşit să obţin cea mai importantă privatizare realizată în România. ENEL a cumpărat Electrica Sud Muntenia la un preţ de 3,5 ori mai mare decât cel la care fusese evaluată socie­tatea. Am fost felicitat atunci, iar acum sunt acuzat că am pre­judiciat interesele strategice ale statului”, a spus Dorinel Mucea. La rândul său, Mihai Donciu a susţinut că nu a oferit niciodată potenţialilor investitori informaţii secrete, pentru simplul motiv că nu a avut acces la ele.

×
Subiecte în articol: observator