x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Spionii", acasa - Eliberati martea trecuta?

"Spionii", acasa - Eliberati martea trecuta?

de Marina Constantinoiu    |    07 Feb 2007   •   00:00
"Spionii", acasa - Eliberati martea trecuta?

Intorsi in tara, tamplarul si electri-cianul retinuti in Irak, banuiti fiind de spionaj, au facut declaratii care adancesc misterul din jurul elibe-rarii lor. Si nu au mai contenit cu a ne ura "Craciun fe-ricit!" si "La multi ani!". Obositi si iritati, ei nu au putut oferi raspunsuri precise tocmai la intrebarile esentiale.

Cei doi romani care au fost retinuti in Irak, fiind banuiti de spionaj, pentru ca au fotografiat si filmat intr-o baza militara americana, s-au intors acasa. Declaratiile pe care le-au facut presei adancesc si mai mult misterul din jurul acestui caz.

"Cand ati fost eliberati?", a fost intrebarea pusa in repetate randuri de ziaristii prezenti pe aeroporturile din Cluj si Bucuresti, unde avionul care i-a avut la bord pe cei doi - Adrian Gancean si Nelu Ilie - a aterizat pentru a-i aduce la destinatie pe "spionii" din Irak. Cu raspunsul a fost mai greu, caci nici unul dintre ei nu a reusit sa ne spuna clar ziua eliberarii. Nelu Ilie, suparat, de altfel, pe presa, ca si colegul sau, a spus ca au fost eliberati "marti" (30 ianuarie - n.r.), ulterior a retractat, invocand o problema cu memoria, ajungand la concluzia ca au aflat despre eliberare joi seara, fiind predati autoritatilor romane vineri, pentru ca intr-un final sa calculeze si sa obtina un termen de "patru, cinci zile", nici acela sigur, fara o consultare prealabila a "hartiei de eliberare din spital". Cu mentiunea ca spitalul respectiv era doar o metafora, marcata de Ilie prin ghilimele gestuale. Interesant, cazul retinerii lor in Irak a fost semnalat pentru prima oara de presa din tara la data de 31 ianuarie.

AMINTIRILE II CHINUIESC. Cu mare precizie nu a putut spune nici cand au fost arestati, dar este sigur ca vina le apartine, pentru ca filmau "strazi, campuri... pentru amintiri" (Nelu Ilie), pentru "nepoti, sa le vada peste 20 de ani" (Adrian Gancean). "Spuneti-mi dumneavoastra", a raspuns Nelu Ilie, intrebat de MEDIAFAX care era obiectul inregistrarii. Ulterior, Ilie a revenit. "Amintiri, domnul meu", a spus acesta, care a mai aratat ca suportul inregistrarilor i-a fost retinut de americani.

PRESA, BAT-O VINA! Supararea pe presa era evidenta la ambii protagonisti ai scandalului, acestia declarand in repetate randuri ca presa a facut greseli, speculatii si ca este insistenta cu intrebarile, Gancean precizand chiar ca nu este obligat sa povesteasca ce i s-a intamplat in Irak. Ilie le-a reprosat ziaristilor ca speculatiile referitoare la apartenenta lor la un serviciu de spionaj i-ar fi putut costa enorm. Iritat si incurcat, Nelu Ilie nu a putut preciza daca americanii i-au luat si camera video sau daca aceasta este inca in posesia lui. "Trebuie sa verific", a spus Ilie, parand ca in cele doua zile in care a fost gazduit de misiunea romana la Bagdad nu si-a desfacut bagajele. In momentul retinerii, in masina lor se mai afla si un laptop, despre care Ilie a spus ca nu stie daca a fost si el confiscat sau nu, insa este sigur ca nu continea nimic compromitator. De altfel, multe dintre raspunsurile oferite de cei doi erau ironice sau succinte, de genul "nu stiu", "poate", "este treaba mea".

"FOLOSITI CA ARME". Cand i s-a explicat ca, din cauza actiunilor lor, Romania a ramas fara ministru de Externe, Nelu Ilie a declarat ca nu este problema sa ce a facut sau n-a facut ministrul, dar ca regreta ca au fost folositi "ca arme".

"Am cerut sa ni se spuna de ce suntem acuzati, dar nu am primit nici un raspuns nici pana in ziua de azi", a declarat Adrian Gancean, colegul sau sustinand acelasi lucru. Un aspect surprinzator, precizat in premiera de Nelu Ilie, este acela ca autoritatile romane au aflat de retinerea lor chiar din prima zi de detentie. "Am avut privilegiul sa intalnim acolo un medic roman, pe care l-am rugat sa transmita autoritatilor romane problema noastra", a spus Ilie. Intr-un interviu acordat postului de radio Romania Actualitati si difuzat luni, 5 februarie, Gancean afirma ca atat consulul, cat si ambasadorul Romaniei i-au cautat "patru zile prin Irak", pentru ca nimeni nu informase in legatura cu situatia lor.

SURPRIZA. Nelu Ilie a fost omul surprizelor, precizand ca a ajuns in Irak ca electrician, a lucrat un timp ca operator si apoi ca tamplar. "Ca electrician ma ocupam de intretinere, ca operator ma uitam la sticle si ca tamplar faceam paleti", a detaliat Ilie, care a dezvaluit ca a absolvit Facultatea de Metalurgie. La randul sau, Adrian Gancean a fost "testat" de ziaristi in legatura cu aptitudinile care l-au recomandat ca tamplar in Irak. Intrebat cum se foloseste rindeaua, longitudinal sau transversal, Gancean a raspuns mirat: "Longitudinal, nu?".

URARI. Surprinzator, nici la sosirea in Romania cei doi nu au renuntat la urarile de "la multi ani" si mai ales "Craciun fericit!", in plina luna februarie, ceea ce a fost interpretat de fostul purtator de cuvant al SRI, Nicolae Ulieru, la Realitatea TV drept "o simpla scapare" sau posibil "o parola, prin care i se transmite cuiva un mesaj".

Daca data exacta a eliberarii li s-a sters din amintire si nici momentul arestarii nu mai este foarte limpede, un singur lucru le este clar celor doi: cine are meritul in eliberarea lor. Potrivit lui Gancean, principalul merit il are Consulatul Romaniei din Irak. "Daca nu existau Consulatul si Armata romana, noi inca eram acolo", a spus el.

"Multumiri domnului ambasador Stuparu si domnului consul, precum si celorlalti din ambasada. Si Traian Basescu a vorbit cu noi dupa ce am fost preluati de partea romana. Domnul presedinte a dat dovada de roman", a adaugat Gancean.

"Craciun fericit, Romania!", oriunde te-ai afla. Eroii tai nu pot fi decat morti sau dubiosi, constata, aseara, o colega de breasla. Hai, la multi ani!

Irak - Interviul cu bucluc

  • de ELIZA POPA
    Lucian Alecu/JURNALUL NATIONAL
    ELIBERARE. Cazul rapirii ziaristilor din Irak s-a complicat dupa asa-zisa rezolvare. Intoarcerea "spionilor" naste si ea multe semne de intrebare

    Electricianul Nelu Ilie si tamplarul Adrian Gancean, angajati ai unei fabrici ce asigura imbutelierea apei plate pentru trupele SUA din teatrele de operatiuni din Irak, retinuti de armata americana fiind banuiti de spionaj, au lasat in urma Irakul.

    La ora redactarii acestui material, cei doi se aflau in drum spre tara, la bordul unei aeronave Romavia, care transporta militari ai Batalionului 811 Infanterie "Dragonii Transilvani" din Dej, care se intorc in tara dupa incheierea misiunii din Irak.

    Cei doi, arestati la 31 octombrie 2006 de forte ale Politiei Militare din cadrul Fortei Coalitiei, intr-o baza militara americana, pentru ca filmau si fotografiau in interiorul acesteia, au scapat de cosmarul detentiei, dar vor trebui sa ajute la risipirea multor semne de intrebare legate de evenimentele din Irak. Arestarea lor a generat un scandal de proportii la Bucuresti, ce a culminat cu demisia ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si cu solicitari de audiere a sefului Serviciului Roman de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu.

    Oficial, ei au fost eliberati vineri, 2 februarie 2007, fiind preluati de Ambasada Romaniei din Irak, dar conditiile eliberarii lor sunt inca dezbatute. In plus, ei insisi au intrebari la care inca nu au gasit raspuns, dupa cum marturiseau intr-un interviu difuzat luni de postul de radio Romania Actualitati si preluat de agentia Rador.

    INTERVIURI. De fapt, a fost vorba despre doua interviuri realizate de trimisi speciali ai radioului in Irak, reporterii Radu Dobritoiu si colonelul Benone Neagoe (redactia "Ora Armatei"), difuzate, comasat, de agentia Rador. Cea mai mare parte a interviului realizat in comun de cei doi jurnalisti poate fi consultata pe site-ul www.srr.ro, unde agentia Rador l-a postat. O discutie cursiva, fara intreruperi si momente de cumpana, scurtcircuitata insa de o urare cel putin bizara a lui Adrian Ganceanu: "La multi ani si Craciun fericit!" celorlalti romani ramasi in baza sau care lucreaza in Irak pentru trupele americane.

    DETENTIE PRELUNGITA. Potrivit declaratiilor din acelasi interviu, cei doi au fost retinuti la 31 octombrie de Politia Militara, tinuti intr-o baza pret de sapte zile, ulterior transferati, deoarece Nelu Ilie, necunoscand bine limba engleza, avea nevoie de un interpret. Au fost transferati la Bagad dupa trei zile, pentru ca la 26 noiembrie sa fie vizitati de consulul Cristian Voicu, pe care l-au rugat sa le contacteze doar familiile, nedorind sa faca din cazul lor ceva public. Daca despre data exacta a eliberarii celor doi nu aflam din interviu, aflam insa ca aceasta s-a datorat "Ambasadei Romaniei din Bagdad, Ministerului de Externe, presedintelui Romaniei, precum si domnilor generali din Armata Romana, care au stat in legatura directa cu ambasada si cu partea americana", dupa cum afirma Adrian Gancean. Acesta este si cel care spune ca a aflat "din surse sigure... ca autoritatile romane i-au anuntat pe consul si pe ambasador" de retinerea lor, acestia cautandu-i, la momentul respectiv, "deja de patru zile prin Irak". Gancean se intreaba "de ce nimeni nu a anuntat ambasada, pentru ca e o datorie a oricui" sa faca acest lucru.

    LA POLIGRAF. Tot el afirma ca a acceptat sa fie testat cu detectorul de minciuni, pentru a-si lamuri situatia, "cu conditia rezolvarii mai rapid a situatiei". Curioasa situatie, aceea de a pune conditii anchetatorilor! Alta neclaritate: acelasi Gancean spune ca "legaturile cu agentii care interogau s-au rupt. Nu se stie de ce". Nelu Ilie nu a avut parte de aceeasi corvoada, dar, ca si colegul sau, ii sfatuieste pe romanii care lucreaza in Irak sau care intentioneaza sa ajunga acolo sa "respecte pur si simplu regulile si atat". Un sfat bun pentru orice roman, nu de alta, dar de vreo 17 ani incoace ar fi trebuit sa ne dam seama ca s-a schimbat situatia si ca legea chiar trebuie respectata oriunde, inclusiv in Romania, unde ne invataseram s-o ocolim cu gratie.

    ELIBERATI. Oficial, dupa eliberare, cei doi au fost gazduiti de Ambasada Romaniei din Bagdad, unde au asteptat, potrivit declaratiei ambasadorului Mihai Stuparu pentru agentia Newsin, indeplinirea unor formalitati legate de acte, ce trebuiau actualizate. Potrivit trimisului special al Radio Romania Actualitati, Radu Dobritoiu, citat de Rador, "de duminica (4 februarie - n.r.), de cand au ajuns la baza militara de la Talil, Adrian Gancean si Nelu Ilie au dormit si au mancat impreuna cu militarii romani si s-au aflat permanent in siguranta. Operatiunea de repatriere pe ruta Bagdad - Talil - Romania s-a facut sub supravegherea generalului de brigada Dan Ghica Radu, care este in prezent loctiitorul pentru Operatii al Sefului de Stat-Major al fortelor multinationale".

    SFAT
    "Frati romani care lucrati aici, fiti atenti, respectati si regulile pe care nu le stiti, chiar si pe cele pe care doar le banuiti, nu riscati pentru nimic in lume, nici pentru un mic avantaj, nici pentru o mica placere, respectati pur si simplu regulile si atat.
    Pentru ca o chestie aparent minora se poate transforma intr-o tragedie. Si nu cred ca isi doreste cineva sa treaca prin ce am trecut noi doi"

    Nelu Ilie
  • ×