x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalul Universitar - Brucan, sapte ore in operatie

Spitalul Universitar - Brucan, sapte ore in operatie

de Magda Marincovici    |    04 Sep 2006   •   00:00
Spitalul Universitar - Brucan, sapte ore in operatie

Analistul politic Silviu Brucan a fost operat ieri de anevrism, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Dupa aproximativ sapte ore, cat a durat operatia cu grad inalt de risc, pacientul era in stare critica.

Analistul politic Silviu Brucan a fost supus ieri, intre orele 10:00 si 17:00, unei interventii chirurgicale cu grad mare de risc, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti (SUUB). La finalul interventiei, directorul SUUB, dr. Catalin Cirstoiu, anunta ca "starea pacientului este critica".

Potrivit informatiilor directorului medical al SUUB, "diagnosticul stabilit este anevrism al aortei abdominale infrarenale in expansiune cu iminenta de ruptura". Comisia medicala care a facut investigatia clinica si paraclinica in vederea interventiei a fost formata din asist. univ. doctor Catalin Cirstoiu, prof. dr. Leonida Gherasim, prof. dr. Florin Costandache, seful sectiei ATI, conf. dr. Stefan Neagu, sef sectie chirurgie III, doctorul Horia Muresian, seful sectiei chirurgie cardiovasculara, si doctorul Romica Cergan, medic primar imagistica.

Dupa sapte ore, la finalul operatiei, directorul medical al SUUB ne-a declarat: "Silviu Brucan este intr-o stare critica si a fost dus la sectia de reanimare". Interventia chirurgicala, extrem de complexa, a fost realizata de o echipa de la SUUB.

OPERATIE GREA. In cursul operatiei, care s-a dovedit extrem de complexa, medicii au procedat la amplasarea in locul zonei anevrismale a unei proteze. Anevrismul avea, initial, sase centimetri, insa zona de protezat este mult mai extinsa. Gradul de complexitate a interventiei a crescut si mai mult, intrucat in timpul operatiei medicii au stabilit ca starea pacientului este mult mai grava. Pe langa acest diagnostic sever, analistul politic a avut un accident vascular si mai suferea de adenom de prostata, operat in cateva randuri. Silviu Brucan a fost internat la SUUB in urma cu trei zile. Directorul SUUB, conf. dr. George Iana, ne-a precizat ca "primele ore dupa interventie sunt critice. Ruperea anevrismului aortic este pe locul 15 in lista cauzelor de deces si apare la unul din 12 batrani.

Ieri, in jurul orei 20:00, dr. Catalin Carstoiu a anuntat ca "starea de sanatate a politologului Silviu Brucan este stationara. Pacientul se afla la sectia anestezie terapie intensiva, fiind stabil hemodinamic, sustinut cu suport ventialator si farmacologic. Seful sectiei chirurgie cardiovasculara, dr. Horia Muresian, a precizat ca a fost o interventie de maxima urgenta la un anevrism dureros, in expansiune de la 25 de mm in mod normal, la 7 cm.

Silviu Brucan a fost ambasador al Romaniei in Statele Unite si la ONU. El a fost unul dintre semnatarii Scrisorii celor sase demnitari comunisti, un protest adresat lui Nicolae Ceausescu. Dupa 1990, Silviu Brucan a fost supranumit "oracolul din Damaroaia", dupa ce a declarat ca Romania are nevoie de 20 de ani ca sa deprinda democratia. Din 1996 el este invitat permanent al emisiunii "Profetii despre trecut", de la Pro TV.
×
Subiecte în articol: observator brucan silviu brucan suub