x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SRI aniversează 24 de ani de existenţă, în prezenţa lui Băsescu

SRI aniversează 24 de ani de existenţă, în prezenţa lui Băsescu

26 Mar 2014   •   08:04
SRI aniversează 24 de ani de existenţă, în prezenţa lui Băsescu

Serviciul Român de Informaţii prezintă miercuri bilanţul pentru anul 2013, la eveniment fiind anunţată şi participarea preşedintelui Traian Băsescu.

Tot miercuri, Serviciul Român de Informaţii aniversează 24 de ani de existenţă.

La bilanţul din 2012, conducerea SRI anunţa că printre priorităţile pentru 2013 se află dezvoltarea capacităţii de cunoaştere, prevenire şi contracarare a factorilor de risc şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, respectiv de protejare şi promovare a valorilor şi intereselor specifice ale României şi a intereselor comune de securitate cu partenerii şi aliaţii săi. De asemenea, realizarea unei infrastructuri integrate de comunicaţii şi tehnologie a informaţiei şi asigurarea instrumentelor tehnologice necesare pentru creşterea performanţei activităţii Serviciului, în condiţii de eficienţă şi de securitate, dezvoltarea şi utilizarea intensivă a posibilităţilor de cooperare/comunicare pentru îndeplinirea misiunilor SRI, promovarea intereselor de securitate naţională şi respectarea angajamentelor ce revin instituţiei.

La 26 martie 1990, prin Decretul nr. 181 a fost înfiinţat Serviciul Român de Informaţii, instituţie de stat specializată în domeniul culegerii de informaţii privind siguranţa naţională.

Un an mai târziu, la 29 iulie 1991, a fost emisă Legea nr. 51 privind siguranţa naţională a României, care stabileşte ameninţările la adresa siguranţei naţionale. Sunt stabilite ca organe de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi structuri interne specializate din cadrul Ministerului Apărării, Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei. Activitatea pentru realizarea siguranţei naţionale este coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a ţării.

Prin Legea 14/ 24 februarie 1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii au fost stabilite principalele sarcini şi atribuţii ale instituţiei.

×
Subiecte în articol: SRI basescu bilanţ