x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SRI confirmă acţiunile împotriva Jurnalului Naţional

SRI confirmă acţiunile împotriva Jurnalului Naţional

16 Aug 2012   •   10:48
SRI confirmă acţiunile împotriva Jurnalului Naţional

Serviciul Roman de Informatii (SRI) spune ca pe fondul aparitiei, la data de 14 august, in mass media a unor cópii dupa materiale ce poarta insemne ale institutiei, Biroul de Presa al SRI face urmatoarele precizari:

"Aspectele prezentate public reprezinta copii neautorizate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilitati pe linia protectiei institutiei, pentru clarificarea anumitor aspecte punctuale grave legate de o posibila scurgere de informatii clasificate din interiorul Serviciului, in contextul aparitiei unor articole de presa.

Mentionam ca masurile de verificare intreprinse in acea perioada s-au realizat pe fondul identificarii unui fost angajat al institutiei noastre care, in conexiune cu persoane din mass media, era implicat in activitati avand certe conotatii penale, de resortul structurii de protectie interna a institutiei. In baza masurilor intreprinse la nivelul SRI in acea perioada (2005-2006) si a probatoriului administrat de organele de aplicare a legii cu care s-a colaborat, fostul angajat a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unor infractiuni privind regimul documentelor clasificate.

Pentru institutia noastra, masurile de prevenire a scurgerii de informatii constituie o prioritate asumata inclusiv in raport cu partenerii si standardele euroatlantice in materie. In acest sens, SRI va efectua, si in cazul de fata, verificari pentru stabilirea circumstantelor in care copii partiale prelucrate ale unor materiale interne au fost sustrase, detinute fara drept si diseminate neautorizat in spatiul public, avand in vedere ca toate aceste fapte constituie potrivit legii infractiuni contra securitatii nationale.

Serviciul dezaproba orice incercare de atragere a sa, prin intermediul unor fosti angajati, in dispute politice si isi exprima hotararea de a se mentine intr-o atitudine neutra si echidistanta. In demersurile intreprinse, SRI actioneaza cu profesionalism, in conformitate cu litera si spiritul legii, in deplin respect al drepturilor constitutionale referitoare la libertatea de exprimare si independenta presei"

×