x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SRI si-a bagat Gheara in gat

SRI si-a bagat Gheara in gat

21 Dec 2004   •   00:00

Actiune fasaita, cu agenti deconspirati

OBSERVATOR

Doi agenti ai serviciilor secrete au fost luati ca din oala chiar de cel pe care il filau. Este vorba de omul de afaceri Nicu Gheara, care le-a dat agentilor o lectie pe care nu o vor uita curand. Urmaritorii au fost scosi din masina de bodyguarzii lui Nicu si filmati de doua posturi de televiziune. Se pare ca Gheara fusese informat ca va fi urmarit pas cu pas la revenirea sa in Romania, consumata in urma cu cinci zile. Trei echipe de supraveghere informativa au fost prinse in flagrant de omul de afaceri Nicu Gheara in timp ce il urmareau pas cu pas prin Bucuresti. Exasperat, afaceristul si-a chemat bodyguarzii, care au aflat imediat scopul urmaritorilor.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

INFORMAT. Nicu Gheara a stiut ca a fost luat in vizor de catre unul dintre serviciile secrete
In noaptea de luni spre marti, dispeceratul Politiei Capitalei a fost anuntat ca in cartierul Colentina s-a iscat un scandal intre mai multe persoane. Un echipaj de la Sectia 7 Politie a intervenit de urgenta si a stabilit identitatea acestora.

CONFLICT. Taberele erau impartite in doua. Pe de-o parte, afaceristul Nicu Gheara si bodyguarzii sai, iar, de cealalta, doua persoane aflate intr-o masina ce nu iesea cu nimic in evidenta. Acestia din urma au refuzat sa se legitimeze, dar aparatura din autoturism i-a desconspirat: structura informativa si filaj. Politistii au linistit spiritele, iar agentii acoperiti au disparut in noapte. Povestea filajului incepe de acum cateva zile, cand afaceristul Nicu Gheara s-a intors in tara. In noaptea cu pricina, in jurul orei 3:00, vazand ca pe urmele lui se afla trei masini, si-a anuntat familia. Bodyguarzii au intervenit si au reusit sa blocheze una dintre cele trei masini la intersectia Sos. Colentina cu Sos. Fundeni. Aici, cei doi agenti care se aflau in masina de filaj au fost coborati, iar echipele de la Antena 1 si de la Pro TV, chemate de Nicu Gheara, au filmat aparatura, masina si pe cei doi "profesionisti" ai serviciilor speciale. Surse care, din motive lesne de inteles, au dorit sa-si pastreze anonimatul, au lasat sa se inteleaga faptul ca omul de afaceri Nicu Gheara a fost informat chiar de lucratori aflati in interiorul serviciilor secrete despre faptul ca se afla intr-o perioada de stricta "monitorizare".

DE RAS. Este hilar modul in care structurile informative l-au urmarit pe Nicu Gheara si au reusit sa-si deconspire identitatea si, mai grav, misiunea. Si mai comica este atitudinea Politiei Capitalei, care invoca prevederile Legii Accesului la Informatiile Clasificate pentru a nu spune oficial ceea ce toata lumea a aflat, din surse diferite, anume ca "profesionistii" erau de la Serviciul Roman de Informatii. Actiunea "profesionistilor" este o palma data SRI precum si unora dintre cei care lucreza acolo.

"Nu mai stau in Romania"

APEL DE URGENTA. Simtindu-se urmarit, Gheara si-a anuntat familia
"ARSENAL". Aparatura cu care era urmarit reclamantul
Dupa o perioada de aproape sase luni, petrecuta la resedinta lui din Spania, controversatul om de afaceri Nicu Gheara s-a intors in Romania. El a avut parte luni seara de o urmarire ca in filme, fiind nevoit sa apeleze la serviciile Politiei pentru a scapa de urmaritorii care erau dotati cu aparatura specifica serviciilor de informatii.

FLORIN GONGU, MIHAI IGIROSANU

Jurnalul National: Ce s-a intamplat de fapt?
Nicu Gheara: Eram in oras, cu masina mea. La foarte putin timp dupa ce plecasem de acasa am observat ca sunt urmarit de trei masini.

V-a surprins?
Deloc. M-am intors de cinci zile in Romania si sunt urmarit in continuu. Am crezut ca s-a terminat cu aceasta hartuire, dar nu e asa. Putea sa mi se intample orice. Nu ma tem atat pentru mine, fiindca sunt barbat si suport mai usor, cat pentru sotia si pentru copilul meu, care sunt realmente inspaimantati. Nu mai zic de parinti, care sunt bolnavi. Mai ales cand vad ce se scrie prin ziare despre mine.

Ati reusit sa depistati cine va urmarea?
Am ajuns la concluzia ca apartin unor structuri oficiale, informative, pentru ca mi-au parut foarte bine pusi la punct. Ma gandesc cu groaza ce se putea intampla daca nu ii depistam si nu intervenea politia.

De ce credeti ca sunteti urmarit?
Nu pot sa-mi dau seama. Nu am gresit cu nimic in fata nimanui. Pe cine am putut, doar am ajutat. Nu sunt infractor, nu am nici un dosar.

V-ati asteptat la asa ceva?
Nu, chiar daca acum ceva timp am primit un mesaj de la o femeie pe care am ajutat-o mai demult. Imi spunea sa nu vin in tara de Sarbatori, pentru ca o sa am probleme. Nu am crezut-o si vad ca a avut dreptate.

Unde faceti Revelionul?
Ma intorc in Spania. Nu mai stau aici. Nu-mi pot obliga familia sa stea in aceasta continua teroare. Imi pare rau pentru ca eu ii convinsesem pe ai mei sa ne intoarcem in tara, desi ei nu prea doreau asta. Le-am spus ca vom putea fi linistiti. Sunt roman si am crezut ca pot fi liber in tara mea. Pe 21 decembrie 1989, m-am bucurat ca pot trai liber in tara mea. Acum, am constatat cu durere ca acest lucru inca nu este posibil.

Cat veti sta plecat?
Nu stiu. Chiar imi pare rau. Nu voiam sa ma obisnuiesc cu viata printre straini. Acum nu am ce face. Trebuie sa plec din Romania, ca sa-mi regasesc linistea.

OPINIE

"Am fost urmarit de oameni care apartin unor structuri oficiale, informative, pentru ca mi-au parut foarte bine pusi la punct" - Nicu Gheara
×
Subiecte în articol: observator nicu gheara urmarit