x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stagiile de practică - un prim contact cu viaţa profesională a elevilor din colegiile tehnice

Stagiile de practică - un prim contact cu viaţa profesională a elevilor din colegiile tehnice

de Diana Scarlat    |    21 Apr 2013   •   11:52
Stagiile de practică - un prim contact cu viaţa profesională a elevilor din colegiile tehnice

Elevii şi studenţii români care se pregătesc să intre pe piaţa forţei de muncă pot beneficia acum se stagii de practică foarte importante pentru specializarea lor. Transferul de know-how de la specialiştii de astăzi către profesioniştii de mâine creşte şansele ca cei mai merituoşi dintre ei să fie recrutaţi şi plasaţi în locuri de muncă adecvate, la finalizarea studiilor.

În sprijinul lor vin liceele cu profil tehnic şi universităţile care participă la diverse proiecte cu finanţare din fonduri POSDRU. Chiar dacă angajatorii încă văd acest fenomen ca pe un început timid, după ce învăţământul tehnic a fost descurajat pentru o perioadă destul de lungă de timp, începând din anii '90, atât companiile, cât şi viitorii profesionişti care au participat deja la stagii de practică apreciază această oportunitate.

“E un pas mic, acest program se face cu paşi mici, dar trebuie menţinut. Trebuie să avem răbdare. Banii care sunt prevăzuţi în momentul de faţă în Învăţământ pentru practică pot fi relocaţi către agenţii economici care chiar vor să facă ceva. Există agenţi economici care caută oameni şi nu-i găsecs. Dar sunt multe lucruri neclarificate. Încă nus e ştie care sunt direcţiile pe care trebuie să se meargă. Matriţeri nu se mai găsesc în România astăzi. Avem acum o ultimăgeneraţie care va dispărea în curând şi vom cumpăra toate matriţele din alte ţări. Una dintre problemele cele mai grave este că astăzi copiii nu mai ştiu matematică. E o mare problemă, mai ales la liceele cu profil practic. Elevii nici nu sunt încurajaţi nici de părinţi, nici de profesori, în general, să facă ce le place. Ingineria este o meserie care în următorii 20 de ani ar putea dispărea în România, dacă nu se creează condiţiile financiare propice”, explică Dan Silviu Chiriţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor, Distribuitorilor şi Deţinătorilor de Cazane de Apă Caldă, Fierbinte şi de Abur, de Aparate pentru Incălzire Consumatoare de Combustibil şi Echipamente sub Presiune din România.

“La început, practica a fost percepută de elevi şi studenţi ca o obligaţie. Mulţi s-au gândit că şcoala îi obligă să muncească în loc să se bucure de vacanţă, dar după primul an de implementare a proiectului, mulţi dintre elevii şi studenţii implicaţi au început să aprecieze această oportunitate. Au văzut cum se lucrează efectiv într-o întreprindere şi şi-au dat seama că aceasta este o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea lor profesională. Am avut multe licee partenere în acest proiect, în primul rând liceele de profil, dar au venit şi elevi de la clasele teoretice care au cerut să fie implicaţi în proiect, măcar pentru a primi consiliere”, spune şi Cristian Alionte, responsabil de comunicarea online a proiectului “Construieşte-ţi inteligent, din timp, cariera profesională”, implementat de Asociaţia Producătorilor, Distribuitorilor şi Deţinătorilor de Cazane de Apă Caldă, împreună cu partenerii săi, între care Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Transilvania din Braşov, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI şi Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei. În cadrul acestui proiect cu finanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, au beneficiat de stagii de practică peste 2.000 de elevi şi studenţi din mai multe zone ale ţării.

“Ne trebuie multă motivaţie ca să ajungem ceva în viaţă. Stagiul acesta m-a ajutat să-mi fac o meserie. Sunt pasionat de mecatronică, am făcut foarte multă practică şi am participat la toate concursurile până acum”, spune George Traian Nicola, elev la Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare din Bucureşti. Proiectul în cadrul căruia a făcut şi al practică a urmărit să creeze o reţea de instituţii de învăţământ de specialitate, licee şi universităţi, şi companii care activează pe piaţa de profil, în vederea facilitării unui transfer de know-how de la profesionişti către elevi şi studenţi şi a îmbunăţăţirii inserţiei pe piaţa muncii din România a absolvenţilor de ciclu preuniversitar şi universitar. “Am fost şapte studenţi în practică, iar eu am fost cel ales. Consider că ceea ce facem la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI este de viitor. Vreau să ajung cel mai bun şi să învăţ cât mai multe lucruri”, a declarat, cu ocazia conferinţei “Stagiile de practică - un prim contact cu viaţa profesională a elevilor din colegiile tehnice”, din cadrul proiectului “Construieşte-ţi inteligent, din timp, cariera profesională”, Şerban Alexandru, unul dintre studenţii recrutaţi de angajator în urma stagiului de practică.

×