x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Starea vremii - 18 septembrie 2008

Starea vremii - 18 septembrie 2008

de Anca Ardeleanu    |    18 Sep 2008   •   00:00

Presiunea atmosferică, în apropierea suprafeţei solului, este şi va rămîne ridicată şi în zilele următoare în cea mai mare parte a Europei; va mai creşte în Rusia şi în bazinul central al Mării Mediterane, urmînd să rămînă scăzută doar în zona Mării Negre şi în împrejurimile acesteia

 

Comentariul specialistului:

Presiunea atmosferică, în apropierea suprafeţei solului, este şi va rămîne ridicată şi în zilele următoare în cea mai mare parte a Europei; va mai creşte în Rusia şi în bazinul central al Mării Mediterane, urmînd să rămînă scăzută doar în zona Mării Negre şi în împrejurimile acesteia. În straturile mai înalte ale atmosferei însă, distribuţia presiunii va fi foarte asemănătoare cu cea de acum, respectiv va fi scăzută, exceptînd extremităţile de sud-vest şi de est, unde va fi ridicată; circulaţia aerului, inclusiv la nivelul norilor, este relativ slabă, dar se va intensifica în perioada următoare, numai că mişcarea va fi una circulară şi deasupra României şi a ţărilor aflate în principal la nord şi la est de aceasta. În aceste condiţii, înnorările vor persista în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nordice şi centrale, unde va mai ploua, iar la munte, îndeosebi la înălţimi mai mari de 1.500 de metri, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi de ninsoare, acolo mercurul termometrelor putînd să coboare noaptea cu 1... 3 grade sub limita de îngheţ.

  • meteorolog Romica Jurca

 

Explicaţia ninsorilor

Ninsoarea căzută în Masivul Făgăraş este firească pentru această regiune a ţării. Norii cu influenţe mediteraneene, provenind dinspre staţiunea Băile Herculane, întîlnesc curenţii reci de aer şi se produc precipitaţii. Zăpada aşternută peste Munţii Făgăraş ieri a putut fi văzută chiar şi de pe DN 1, care leagă Sibiul de Braşov. Chiar dacă vremea a fost rea la munte, nu au fost probleme cu transportul pe cablu. Telecabina a funcţionat atît la Buşteni, cît şi la Bîlea Lac. Salvamontiştii şi angajaţii Jandarmeriei Montane îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe munte la sfîrşitul acestei săptămîni, deoarece vremea foarte rece le poate transforma drumeţia într-un calvar.

  • Sorin Anghel

 

La munte

Azi (joi):
Cerul va fi mai mult noros şi local va ploua, iar noaptea la altitudini de peste 1.500 m precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vîntul va prezenta intensificări. Temperatura aerului va scădea uşor.

Mîine (vineri):
Cerul va prezenta înnorări şi vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ploaie. Vîntul va prezenta unele intensificări pe creste. Temperatura aerului va continua să scadă uşor.

Poimîine (sîmbătă):
Cerul va prezenta înnorări şi local, îndeosebi ziua, va ploua. Vîntul va prezenta intensificări în zona înaltă.

 

Bucureşti

Centru:             max.: 21şC   min.:  9şC
Periferie:           max.: 20şC   min.:   7şC

Azi (joi):
Cerul va fi variabil, iar vîntul în general moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante. Temperatura aerului va avea valori mai ridicate în comparaţie cu ziua precedentă.

Mîine (vineri):
Cerul va fi temporar noros, iar vîntul va sufla slab pînă la moderat. Vremea se va menţine închisă. Presiunea atmosferică va creşte uşor. Maxima: 18°C, iar minima: 7°C.

Poimîine (sîmbătă):
Cerul va fi temporar noros, iar vîntul va sufla în general slab. Vremea se va menţine închisă. Maxima: 18°C, iar minima: 8°C.

 

Presiunea atmosferică

Azi (joi):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinîndu-se la valori în jur de 752 mm Hg.

Mîine (vineri):
Presiunea atmosferică va creşte uşor în toate regiunile de la valori în jur de 752 mm Hg pînă la valori în jur de 754 mm Hg.

×
Subiecte în articol: meteo