x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stareanatiunii.com: Dacă protestele degenerează, jandarmii ar putea folosi muniţie de război

Stareanatiunii.com: Dacă protestele degenerează, jandarmii ar putea folosi muniţie de război

22 Ian 2012   •   11:11
Stareanatiunii.com: Dacă protestele degenerează, jandarmii ar putea folosi muniţie de război

Stareanatiunii.com a publicat un material intitulat "Unde este violenta manifestantilor invocata de Jandarmerie?" in care se mentioneaza ca in cazul in care manifestatiile din Piata Universitatii degenereaza, jandarmii ar putea folosi munitie de razboi. In plus, afirmatiile privind violentele, care le justifica actiunile, nu sunt decat intimidari la adresa manifestantilor.

Jandarmii, care au ca scop principal evacuarea zonei Piata Universitatii pentru ca protestatarii sa nu se instaleze pe timp nelimitat acolo, au echipament asemanator unei armuri, atitudinea lor fiind una foarte dura. Ei au intervenit in masa de fiecare data, multi dintre protestatari fiind agresati, retinuti sau arestati.

Stareanatiunii.com enumera echipamentele Jandarmeriei: cagule, casti cu viziera de protectie, armuri (maini, picioare, piept, spate, umeri), veste antiglont, scuturi, bastoane, butelii cu gaz lacrimogen, lansatoare de grenade lacrimogene, casti in ureche, masini blindate, jeepuri, dube, tunuri cu apa, caini, etc.

Autorul articolului face si o comparatie intre protestele din Romania si cele din Grecia.

"Un lucru de remarcat este disproportia numarului de scutieri greci fata de manifestantii pe care ii infrunta. De multe ori gasim 1 scutier la 10 manifestanti, care nu sunt deloc pasnici ci vin direct spre acel scutier. La noi este exact invers (1-2 jandarmi fata de un posibil manifestant violent) si de multe ori 1 la 1 fata de manifestantii pasnici din Piata Universitatii", noteaza stareanatiunii.com.

O alta diferenta intre greci si romani, in opinia autorului materialului, este ca intr-un dispozitiv de scutieri greci, singurul protejat de o armura este cel ce manuieste butelia de gaze lacrimogene.

"Un lucru extraordinar este ca si dupa 3 ani de lupte violente, politistii greci in fata manifestantilor violenti au in dotare un echipamnt de protectie minimal: o casca cu vizor, masca contra gazelor, un scut, baston si o simpla protectie la picioare. De multe ori se pot vedea tinand scutul avand pe ei doar un tricou, asta in timp ce pe ei ploua EFECTIV cu benzina aprinsa. Jandarmii romani cu echipamentul lor (de fapt or armura completa) sunt de un contrast evident fata de manifestantii pasnici pe care ii infrunta", explica autorul articolului.

Guvernul Boc si Basescu au alocat in 2011 fonduri foarte mari pentru a dota Jandarmeria, aceasta adevarata armata privata, iar ce prezinta PDL-ul drept o manifestare violenta fata de fortele de ordine nu e decat un simulacru, mai scrie stareanatiunii.com.

×