x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statele UE, forţate să primească români la muncă

Statele UE, forţate să primească români la muncă

de Gabriela Antoniu    |    25 Oct 2011   •   21:00
Statele UE, forţate să  primească români la muncă

Toate statele UE trebuie sa permita accesul bulgarilor si romanilor pe piata fortei de munca pana la sfarsitul lui 2011, inaintea termenului-limita din 2013, se arata in rezolutia adoptata ieri de Parlamentul European (PE), aratand ca, la nevoie, Comisia si-ar putea exercita dreptul de a initia procedurile de infringement, informeaza Mediafax.

Rezolutia elaborata de Traian Ungureanu (PPE, PDL) noteaza faptul ca nu s-au inregistrat efecte ne­gative in acele state membre care au permis accesul pe piata muncii a fortei de munca din tarile care au aderat in 2004 si 2007, se arata intr-un comunicat de presa al PE.

'Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeana, arata ca mun­citorii din estul Europei nu au ge­nerat somaj si nu au pus presiune pe sistemele de protectie sociala. Dimpotriva, influxul a adus crestere economica in tarile de destinatie, evaluat la 1% din PIB', a precizat Raportorul, in cadrul dezbaterii de luni. Deputatii europeni cer statelor membre sa-si revizuiasca regulile privind perioadele de tranzitie inaintea deschiderii accesului pe piata muncii si solicita tarilor care inca impun restrictii cetatenilor bulgari si romani sa le elimine pana la sfarsitul lui 2011, inainte de termenul-limita final din 2013, prevazut in tratatul de aderare la UE.

Pe termen lung, aceste restrictii pot avea un impact negativ asupra valorilor si drepturilor fundamentale prevazute in tratatele UE, cum ar fi libera circulatie, nondiscriminarea, solidaritatea si egalitatea in drepturi, considera deputatii europeni.

De asemenea, deputatii europeni deplang propunerile legislative recente din unele state membre care incearca sa impuna din nou restrictii fata de alte state membre si cer Comisiei Europene sa investigheze daca asemenea politici incalca le­gislatia europeana. Deputatii euro­peni si-au exprimat preocuparea cu privire la slaba transpunere si implementare a legislatiei europene actuale cu privire la libera circulatie a fortei de munca si in special in privinta Directivei 2004/38/EC privind dreptul ceta­tenilor europeni si al membrilor familiilor lor de a circula si de a-si stabili resedinta liber in Uniunea Europeana. Sursa citata precizeaza ca, la nevoie, Comisia ar putea sa-si exer­ci­te dreptul de a initia procedurile le­gate de incalcarea legislatiei ('in­fringement') impotriva statelor membre care nu respecta aceasta le­gislatie. Rezolutia mai noteaza ca procedurile in vigoare pentru recu­noasterea calificarilor profesionale reprezinta un alt mare obstacol in calea mobilitatii fortei de munca, cerand Comisiei Europene sa reformeze regulile UE in acest do­meniu.

×