x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Staţie de epurare, proiect în valoare de peste 49 milioane de euro

Staţie de epurare, proiect în valoare de peste 49 milioane de euro

de Agerpres    |    05 Sep 2011   •   09:01

Termenul de executie a statiei de epurare din Braila, proiect in valoare de peste 49 milioane de euro, care se realizeaza prin Programul ISPA, expira pe 30 septembrie, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul Aurel Simionescu.
Potrivit primarului, sunt sanse foarte mari ca grupul de firme 'Passavant' - 'Yapi', care a castigat licitatia pentru executarea lucrarii, sa respecte termenul de executie, mai ales ca, in prezent, se lucreaza la racorduri si la definitivarea instalatiei de automatizare.
Dupa ce statia de epurare va fi data in functiune, Braila va fi primul oras de pe portiunea romaneasca a Dunarii, care nu va mai deversa ape uzate in fluviu si se va alinia normelor europene de mediu.
''Exista discutii ca namolul rezultat de la statia de epurare sa fie utilizat in agricultura. Va trebui insa ca acest namol sa fie tratat chimic si probat mai intai pe anumite parcele de pamant, sa se vada care este rezultatul. In functie de analizele chimice ale acelui namol, teoretic, el ar putea fi folosit ca si ingrasamant la un grad de uscare mai mare'', a mai declarat Simionescu.
Braila a scapat la sfarsitul anului trecut de pericolul de a returna Uniunii Europene peste 24 de milioane de euro, bani oferiti pentru statia de epurare, proiect care a fost finantat prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA).
Proiectul ISPA de realizare a unei statii de epurare in judetul Braila a fost salvat de firma nemteasca ''Passavant'', care a preluat conducerea in consortiul care a castigat licitatie pentru realizarea acestui obiectiv.
Situatia devenise extrem de tensionata in vara anului trecut, cand investitia se blocase din cauza ca firma turceasca ''System Yappi'' intrase in faliment.
Lucrarile au fost continuate anul acesta cu bani guvernamentali, partea de cofinantare guvernamentala fiind de 25 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: Braila milioane termenul epurare executie ispa