x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stereotipul "femeii nebune cu multe pisici" nu este susţinut de dovezi ştiinţifice

Stereotipul "femeii nebune cu multe pisici" nu este susţinut de dovezi ştiinţifice

21 Aug 2019   •   22:20
Stereotipul "femeii nebune cu multe pisici" nu este susţinut de dovezi ştiinţifice

Nu există nicio dovadă care să susţină stereotipul "femeii nebune cu multe pisici", potrivit căruia proprietarii acestor animale de companie sunt disproporţionat de deprimaţi, de anxioşi şi de singuratici, se afirmă într-un studiu realizat recent de cercetători din Statele Unite, relatează Press Association.

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că persoanele care deţin pisici nu au raportat că ar suferi de tulburări mintale sau sociale mai mult decât persoanele care au câini sau decât persoanele care nu deţin niciun animal de companie.

Această constatare a fost observată în pofida faptului că "proprietarii de pisici şi de câini sunt cu regularitate descrişi cu trăsături negative de personalitate", potrivit autorilor acestui studiu, ce a fost realizat la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) şi publicat de Royal Society. 

"Nu am găsit nicio dovadă care să susţină stereotipul 'femeii cu pisici': proprietarii de pisici nu diferă de ceilalţi stăpâni de animale prin prisma simptomelor autoraportate de depresie şi de anxietate sau în ceea ce priveşte experienţele lor din domeniul relaţiilor de cuplu", au adăugat autorii studiului.

"Din acest motiv, descoperirile noastre nu cadrează cu teoria potrivit căreia stăpânii de pisici sunt mai deprimaţi, mai anxioşi şi mai singuratici", au continuat cercetătorii americani.

Astfel de stigmate nu sunt însă asociate stăpânilor de câini, au precizat ei.

Să ai un câine este "adeseori un fapt considerat sănătos" şi "benefic pentru a-i motiva pe stăpânii acestor animale să facă exerciţii fizice suplimentare".

De asemenea, autorii studiului au menţionat faptul că Facebook a publicat recent o analiză care a descoperit că internauţii care publică pe reţeaua de socializare fotografii cu pisici prezintă o mai mare probabilitate de a fi persoane celibatare în comparaţie cu utilizatorii care publică fotografii cu câini.

Studiul publicat de Facebook, care a folosit date prelevate de la 160.000 de internauţi din Statele Unite, a descoperit, de asemenea, că persoanele care publică imagini cu pisici au cu 26 de prieteni mai puţin, în medie, decât aceia care publică fotografii cu câini.

Cercetarea realizată de UCLA sugerează, totodată, că stăpânii de pisici şi de câini sunt mai sensibili decât persoanele fără animale de companie, care sunt capabile să se exprime atunci când se confruntă cu o emoţie negativă.

În total, 561 de persoane au participat la studiul efectuat de cercetătorii de la UCLA.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: stereotip