x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stimulentele pentru funcţionarii MJ sunt legale

Stimulentele pentru funcţionarii MJ sunt legale

30 Sep 2008   •   00:00

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat ieri că stimulentele plătite de predecesorii săi în funcţie unor funcţionari din minister sunt legale. Declaraţia a fost făcută în conferinţa de presă ţinută ieri de ministru pentru a informa despre activităţile ministerului pe care îl conduce.



Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat ieri că stimulentele plătite de predecesorii săi în funcţie unor funcţionari din minister sunt legale. Declaraţia a fost făcută în conferinţa de presă ţinută ieri de ministru pentru a informa despre activităţile ministerului pe care îl conduce. Cătălin Predoiu a precizat că ancheta pe care a declanşat-o în primăvara acestui an în legătură cu acest caz a lămurit situaţia. "Ştim că stimulentele au fost acordate în baza unei prevederi legale dintr-un fond pus la dispoziţia ministrului", a spus Cătălin Predoiu. Ministrul a precizat că a deblocat deja fondul de stimulente şi că a acordat câteva premieri de acest gen, dar în cuantum "mai mult decât moderat". "Să spunem că eu sunt mai zgârcit!", a explicat Predoiu sumele mici de premiere.


Problema salariilor magistraţilor

Ministrul Justiţiei a explicat că fără sprijinul premierului Călin Popescu Tăriceanu şi al ministrului de Finanţe, Varujan Vosganian nu ar fi reuşit să rezolve o parte din spinoasa problemă a plăţii drepturilor salariale obţinute de magistraţi prin sentinţe judecătoreşti. Predoiu a mulţumit tuturor colegilor de Guvern pentru înţelegerea şi sprijinul pe care i l-au acordat în obţinerea rectificării bugetare. "Aproximativ 200 de milioane de euro au fost obţinute numai pentru plata acestor drepturi salariale şi pentru logistică", a spus ministrul Predoiu. El a reamintit că problemele financiare din sistemul de justiţie au fost create în perioada 2000-2004. Totodată, ministrul a precizat că ar fi hazardant să ofere o cifră privind totalul acestor sume, deoarece încă mai sunt procese de acest gen la instanţe şi vor mai fi, probabil. El a opinat că declaraţiile premierului Tăriceanu despre salariile magistraţilor făcute cu o zi înainte de verdictul Curţii de Apel Bucureşti în cazul uninominalului sunt două chestiuni separate: "Ele trebuie tratate separat. Nu trebuie legate nici măcar forţat. Nu văd acolo o problemă".


Agenţia pentru Cetăţenie

Ministrul a mai anunţat şi că intenţionează să transforme Direcţia Cetăţenie din Ministerul Justiţiei (MJ) într-o agenţie subordonată ministerului. Oficialul a dezvăluit că se lucrează în condiţii improprii pentru a rezolva multitudinea de dosare. Numai în ultimele săptămâni au fost soluţionate cam 1.500-1.700 de dosare privind acordarea cetăţeniei. "Se lucrează şi noaptea acolo, dar departe de nivelul care trebuie asigurat!", a spus ministrul şi a arătat că trebuie schimbat Regulamentul de lucru, astfel încât funcţionarii să fie specializaţi pe categorii de dosare, iar cei care lucrează efectiv în dosare să fie separaţi de cei care fac parte din comisiile de acordare a cetăţeniei. "Este nevoie de un sediu adecvat şi de suplimentarea personalului", a mai spus Predoiu.


Arhivele SIPA, o "problemă delicată"

Şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) va beneficia de modificări de reformă, a anunţat ministrul. Obiectivul este ridicarea standardului de eficienţă, îmbunătăţindu-se respectarea drepturilor omului. De menţionat că arhivele celebrei SIPA se află în custodia ANP. Întrebat, ministrul Predoiu a precizat că printre obiectivele de reformă de la ANP este vizată şi această chestiune: "Este o problemă delicată. În cel mult două-trei săptămâni vom ieşi cu un document de politică publică privind asemenea situaţii speciale", a spus Predoiu.

×
Subiecte în articol: observator ministrul predoiu