x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Ian 2009   •   00:00

15 ianuarie 2009



CĂZUŢI SUB GHEAŢĂ
Doi copii au ajuns în comă ieri la SMURD din Târgu-Mureş, după ce au căzut sub gheaţa unui râu. Copiii se jucau pe gheaţa care a cedat la un moment dat, astfel că ei au stat printre sloiuri vreme de 15 minute. Întrucât temperatura corpului ajunsese la 23,7 grade Celsius, ei au fost resuscitaţi vreme de cinci ore. Pentru a se evita situaţii similare, Prefectura Constanţa a solicitat primarilor din judeţ să interzică folosirea suprafeţelor de apă ca loc de joacă pentru copii. (Emilia Sava)

EXPLOZIE LA ODORHEI
Trei muncitori au fost răniţi grav ieri în urma unei explozii produse în timp ce montau un cazan într-o locuinţă. Explozia s-a produs la Odorheiu Secuiesc, într-o casă
nou construită, neracordată la reţeaua de gaz, în care cei trei lucrau la amenajările interioare. Muncitorii încercau să monteze un cazan de încălzire. Când au băgat în priză o maşină de găurit s-au produs scântei, care au provocat o explozie puternică, din cauza acumulărilor de gaze din clădire.

RĂNIT DE UN ŢURŢURE
Un şofer a ajuns în comă la spital, după ce o bucată de gheaţă i-a spart parbrizul autoturismului şi l-a rănit. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire. Accidentul s-a petrecut marţi seară, în timp ce şoferul aflat la volanul propriului autoturism se îndrepta către Biharea. La un moment dat o bucată de gheaţă s-a desprins de pe camionul ce mergea în faţa sa şi a căzut pe parbriz. (Natalia Ivan)

CURSURI DE AVIAŢIE
Cursurile de aviaţie pe care Aeroclubul României le face în fiecare an pentru tinerii cu vârste între 16 şi 22 de ani  încep la 1 februarie. Înscrierile pentru cursurile Aeroclubului României se pot face până la data de 30 ianuarie la oricare dintre cele 15 aerocluburi teritoriale din ţară.

"LARGĂ AUTONOMIE"
Ministerul Justiţiei va fi reorganizat după o filosofie proprie instituţiilor private, a anunţat ministrul Cătălin Predoiu ieri în conferinţă de presă. Predoiu vrea calitate şi viteză. "Ministerul Justiţiei trebuie să devină un laborator de acte normative şi de rezolvări ale problemelor importante pentru societatea românească, precum inconsistenţa şi necorelarea sistemului legislativ", a spus Predoiu. Reorganizarea presupune şi numiri, nu doar revocări, disponibilizări, mutări. Întrebat cărui personaj politic trebuie să ceară acordul pentru numirile din MJ, Predoiu a răspuns: "Eu am o largă autonomie în a-mi alege echipa!". Deci, pe el nu-l paşte soarta lui Oprea. (Violeta Fotache)

GIURGIU RUSE/TARIFE PENTRU ACCESUL PE PODUL PRIETENIEI
Tarifele pentru utilizarea podului peste Dunăre Giurgiu-Ruse vor fi stabilite în euro, nu în lei, ca până în prezent, a decis Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, care a modificat, totodată, categoriile de vehicule taxabile. În cazul unui autoturism, taxa este de 6 euro, vechea valoare fiind de 31 de lei. Noile prevederi sunt cuprinse într-un ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, datat 30 decembrie, care modifică un ordin al predecesorului său, Ludovic Orban. Astfel, categoriile taxabile şi tarifele aferente sunt, potrivit noului ordin, vehicule de transport de persoane cu capacitate de cel mult 8+1 locuri, inclusiv conducătorul auto (6 euro), vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, exclusiv vehiculele de transport persoane (6 euro), vehicule cu masa totală maximă cuprinsă între 3,5 tone şi 7,5 tone, exclusiv vehiculele de transport de persoane (12 euro), vehiculele de transport de persoane cu capacitate de 9-23 de locuri (12 euro), vehicule cu masa 7,5 tone-12 tone (18 euro), vehicule cu masa mai mare sau egală cu 12 tone şi cu maxim 3 axe (25 euro), unităţile de transport de persoane cu capacitate mai mare de 23 de locuri (25 euro) şi vehicule cu masa totală de peste 12 tone şi cu minim 4 axe (37 euro). Anterior erau prevăzute cinci tipuri, respectiv motociclete, inclusiv cele cu ataş ­ 12 lei, autoturisme, inclusiv cele de teren ­ 31 de lei, microbuze, vehicule cu masa totală maximă autorizată sub 12 tone ­ 57 lei, autobuze, autocare, autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu maxim 3 axe ­ 132 lei şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu minim 4 axe ­ 197 lei. Tarifele includ TVA şi sunt valabile pentru o trecere. Podul este funcţional din 1954, fiind singurul care face legătura între România şi Bulgaria peste Dunăre.

ADĂPOST CĂINI
O clădire modernă, dotată cu toate facilităţile, va adăposti de astăzi câinii fără stăpân ce vor fi adunaţi de pe străzile Sectorului 1. Odată ajunse în adăpost, animalele vor fi vaccinate, sterilizate şi, ulterior, date spre adopţie. Va fi şi un cabinet veterinar, dotat cu toate facilităţile, dar şi o zonă de birouri. Bucureştenii vor putea solicita ridicarea câinilor fără stăpân la numărul 9540 – Telefonul Cetăţeanului. (Monica A. Capatos)

×
Subiecte în articol: observator masa tone vehicule