x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Feb 2009   •   00:00

7 februarie 2009



ENERGIE TERMICĂ
Primăria Oradea a iniţiat un proiect de modernizare a întregului sistem de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în municipiu, utilizând ca sursă principală apa geotermală. Potrivit şefului Direcţiei de Dezvoltare şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei Oradea, Marcel Boloş, sistemul de producere a energiei termice în oraş este vechi de peste 40 de ani, funcţionează cu acţionare mecanică şi produce pierderi pe traseu de aproape 35%-40%.

NOI ARII NATURALE
Două noi arii naturale declarate în judeţul Teleorman au fost atribuite în custodie de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Teleorman, prin încheierea de convenţii cu drepturi şi obligaţii clare. Rezervaţia naturală Pădurea Pojorâtele, cu o suprafaţă de 58 de hectare, situată în apropierea localităţii Drăgăneşti de Vede, are drept custode Direcţia Silvică Alexandria. De asemenea, cele 140 de hectare ale Rezervaţiei naturale Ostrovul Mare, un habitat pentru cormorani din vecinătatea comunei Islaz, au fost atribuite în custodie Asociaţiei Echilibru din Bucureşti.

AFRICA AJUTĂ UE
Lupta pentru securizare energetică este în plină desfăşurare. Ţările Uniunii Europene ar putea beneficia de energie ieftină şi regenerabilă la discreţie, diminuându-şi puternic dependenţa energetică problematică de Rusia şi de alţi furnizori externi nesiguri dacă s-ar pune în practică un megaproiect de amplasare de centrale solare şi eoliene în deşerturile din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, a declarat preşedintele Asociaţiei Germane a Clubului de la Roma, Max Schön, potrivit unui articol documentat de televiziunea germană N-TV.

ANTI-ROŞIA MONTANĂ

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, este de părere că, în cazul proiectului aurifer de la Roşia Montană, profitul nu poate trece peste orice. "Punctul meu de vedere, strict personal, este că nu cred că profitul trebuie să treacă înainte de orice, peste orice. Sunt şi alte valori care trebuie prezervate", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Cluj-Napoca, Theodor Paleologu. Întrebat dacă Roşia Montană va avea în el un apărător, Paleologu a răspuns afirmativ.

×
Subiecte în articol: verde!