x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Mar 2009   •   00:00

29 martie 2009



ORA DE VARĂ / Astăzi e cea mai scurtă zi din an
În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a trecut la ora oficială de vară, ceasurile fiind date înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 a devenit 04:00. După ce ceasurile au fost date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. Azi va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 04:30 şi apune la ora 20:00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial. (Mediafax)

CHIŞINĂU / Comuniştii renunţă la dezbaterile tv
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), de guvernământ, a decis să îşi suspende participarea la dezbaterile electorale televizate organizate înaintea alegerilor din 5 aprilie, pe care le-a calificat drept "gâlcevi reciproce în emisie televizată", potrivit Mediafax. Pe de altă parte, PCRM a apreciat că poziţia sa privind toate subiectele de actualitate din domeniile social, economic şi politic este cunoscută, iar partidul îşi promovează punctele de vedere prin dialog direct cu alegătorii.

BĂSESCU / "0215, instituţie nereformată"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Buşteni, că este nevoie de reformarea instituţiilor, pentru că "0215 este o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată, pentru că este nevoie ca personalul Ministerului de Interne să fie supravegheat", potrivit Antena 3. El a negat, cu aceeaşi ocazie, că ar avea vreo legătură cu scandalul de la DGIPI.

MEDICI NEMULŢUMIŢI / Pacienţii plătesc compensatele
Medicii de familie, reuniţi în şedinţă extraordinară, au decis sâmbătă în unanimitate, să nu semneze contractul-cadru pe 2009, întrucât acesta nu conţine şi propunerile lor, astfel încât de miercuri pacienţii vor trebui să plătească reţetele compensate, consultaţiile şi analizele, potrivit Mediafax. Printre nemulţumiri se numără faptul că aceştia vor fi obligaţi să asigure şi servicii de urgenţă, că este schimbat modul de prescriere a reţetelor, precum şi sancţiunile prevăzute, unele considerate "aberante".

SPIONAJ / Achim şi Zikolov rămân în arest
Subofiţerul Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov (foto), acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, rămân în arest pentru cel puţin 30 de zile, după ce instanţa supremă a respins recursul celor doi faţă de prelungirea arestării, dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Mediafax. Cei doi au fost arestaţi preventiv, la 2 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, pentru 29 de zile.

"POD DE FLORI" / 250 de români, opriţi la graniţă

Alţi 26 de cetăţeni români au fost întorşi ieri de la graniţa cu Republica Moldova, numărul total al persoanelor care nu au putut intra pe teritoriul moldovean dinspre România ajungând la 250, începând de joi, potrivit Mediafax. Printre cei respinşi în Vama Albiţa, deşi aveau acte în regulă şi contracte ferme în Moldova, se numără şi membrii trupei Class şi solista Anda Adam.

STRĂULEŞTI  / Protestatari în stradă
Aproximativ 300 de locuitori din cartierul Străuleşti, în Sectorul 1 al Capitalei, au protestat ieri nemulţumiţi că nu au canalizare şi gaze, iar pentru că unii dintre aceştia au devenit violenţi, forţele de ordine au fost nevoite să intervină, fiind folosite şi gaze lacrimogene, relatează Mediafax. Aceştia reclamau că autorităţile îi mint de ani de zile că încep lucrările, iar ei au în continuare străzi pline cu noroi, care se inundă când plouă. Protestatarii au încercat să încurce circulaţia pe şoseaua Bucureşti - Târgovişte, traversând în grupuri mici pe trecerea de pietoni.


×
Subiecte în articol: observator