x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

01 Iul 2009   •   00:00

1 iulie 2009



IDENTITĂŢI NOI
Cartea electronică de identitate se va elibera de la 1 februarie 2011, potrivit unei modificări legislative, publicate, în urmă cu o zi, în Monitorul Oficial. Cererea pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate după expirarea termenului de valabilitate, poate fi depusă cu cel mult 180 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile, înainte de expirarea termenului de valabilitate. Cărţile de identitate provizorii vor fi eliberate cu termen de valabilitate de minimum 30 zile şi maximum un an.

GRIPA NOUĂ
Un nou caz de gripă de tip AH1N1 a fost confirmat în Bucureşti, al 28-lea din România, a informat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile a anunţat că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 32 de ani, care a venit din Anglia în urmă cu două zile. Pacientul are o stare generală bună şi este internat la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, unde primeşte medicaţie antivirală.

GREVĂ ÎN PENITENCIARE
11.000 de angajaţi ai penitenciarelor au intrat ieri în grevă japoneză. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că şi-au primit salariile cu întârziere în ultimele luni, iar orele suplimentare nu au fost plătite. "Dorim o discuţie deschisă cu dumnealor, dorim să rezolvăm conflictele de cadre, dorim ca unităţile de penitenciare să nu intre în imposibilitate de plată, datorii la utilităţi, riscăm să nu mai putem funcţiona", a precizat liderul sindical, Florin Stoica.

SFÂRŞIT DE DRUM
Jurnalista şi criticul de teatru Magdalena Boiangiu a încetat din viaţă, la vârsta de 70 de ani. Magdalena Boiangiu s-a născut în 1939. A fost redactor la radio, unde a realizat emisiuni de critică teatrală, de teatru radiofonic, culturale şi de analiză socială, dar şi secretar literar la Teatrul Bulandra. Din 1990, Magdalena Boiangiu a lucrat în presa scrisă, la ziare precum Adevărul, Lumea, Teatrul Azi, Dilema Veche şi Scena. Trupul Magdalenei Boiangiu va fi incinerat în cursul zilei de astăzi.

ŞOMERI EUROPENI
Cetăţeni europeni se bat cot la cot cu românii pentru cele 15 locuri de muncă scoase pe piaţă, la Cluj, de Nokia Entreprise Solutions. Majoritatea CV-urilor depuse provin din afara ţării, a declarat conducerea companiei. Nokia caută mai ales programatori, testeri şi project manageri. Pentru aceste posturi s-au înscris candidaţi chiar din Finlanda sau din Germania. Unii dintre aceştia ar fi români care vor să se întoarcă în ţară. (Lacrima Andreica)

URANIU ÎN RUSIA
Ultimele cantităţi de uraniu puternic îmbogăţit din România au fost transportate duminică şi luni în Rusia, cu avionul, a anunţat ieri Andrew Bieniawski, reprezentant al Departamentului american pentru Energie. Oficialul american a precizat că operaţiunea a costat statul american 11,5 milioane de dolari. Transportul a fost efectuat cu un avion special, România devenind prima ţară care evacuează definitiv aceste materiale. (Anca Aldea)

ROAMING IEFTIN

De astăzi intră în vigoare noul regulament european privind tarife ieftinite la roaming. Astfel, un SMS transmis în roaming va costa cel mult 0,11 euro, un apel primit va fi tarifat cu 0,19 euro/min, iar un apel iniţiat cu 0,43 euro/min. De asemenea, apelurile efectuate în roaming vor fi facturate la secundă după primele 30 de secunde, şi nu la minut, în timp ce apelurile primite în roaming vor fi facturate la secundă începând cu prima secundă. (A.R.)

LIFE

Comisia Europeană, în colaborare cu două companii multinaţionale de consultanţă - Stella Consulting şi MWH va organiza la Bucureşti la 2 iulie o sesiune de informare cu privire la Programul LIFE+ în România. Publicul-ţintă al sesiunii care se va desfăşura în limba română îl constituie potenţialii aplicanţi la Cererea de propuneri de proiecte 2009 despre Programul LIFE+. (Anca Aldea)

ŞOMAJ LA CFR MARFĂ

Aproximativ 7.000 de angajaţi de la CFR Marfă vor intra de vineri pentru trei luni în şomaj tehnic. "Măsu-ra înseamnă o reducere a fondului de salarii cu aproximativ 25 la sută, iar corelată cu alte măsuri reprezintă 32-33 la sută reducere", a declarat directorul CFR Marfă, Călin Graţian. El a spus că cei 7.000 de angajaţi trimişi în şomaj tehnic vor primi lunar 75 la sută din salariul de bază. (D. Ivan)

DOTARI LA CAPITALĂ
Capitala ar putea avea două elicoptere pentru stingerea incendiilor, a anunţat aseară primarul general Sorin Oprescu. După discuţia avută în acest sens cu premierul Boc, Oprescu s-a declarat interesat de amenajarea unui helioport în Băneasa. Totodată, edilul a precizat că pentru prevenirea cazurilor similare incendiului de la clădirea Millenium Business Center, va achiziţiona autospeciale cu scară înaltă de peste 80 de metri pentru intervenţiile la blocurile turn.

×
Subiecte în articol: observator