x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Dec 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt
Sursa foto: /AGERPRES

29 decembrie 2009



DECIZIE ATACATĂ
Decizia Tribunalului Bucureşti de a-i aresta pentru 29 de zile pe 14 din cei 15 reţinuţi în cazul Ciorogârla i-a nemulţumit pe cercetaţi. Astfel că avocaţii acestora au înaintat recurs. Eugen Preda (foto), unul dintre cei arestaţi, susţine că scandalul în care este implicat reprezintă o înscenare pusă la cale de Bogdan Oprea, directorul firmei de pază cu care a avut un conflict la începutul anului într-un mall din Capitală. Reprezentanţii firmei de pază au negat însă orice implicare în acest scandal. şi Adrian Preda, fratele lui Eugen Preda, cercetat în stare de libertate, a negat orice implicare în furtul armelor. Preda a negat, totodată, orice legătură cu fraţii Iordan, reţinuţi şi ei în acest caz.

"RABLA" - ŞI ÎN 2010

Guvernul va continua şi în 2010 programul de înnoire a parcului auto. "Programul Rabla se continuă după 1 ianuarie şi nu există impedimente pentru a merge mai departe", a anunţat ieri premierul Emil Boc. La începutul acestui an, Guvernul a decis ca numărul total de maşini casate prin programul de înlocuire a parcului auto naţional, denumit "Programul Rabla", să fie majorat la 60.000 de unităţi, de la 40.000 de autovehicule în 2008, iar prima de casare a urcat de la 3.000 de lei la 3.800 de lei.

ECLIPSĂ PARŢIALĂ
O eclipsă parţială de Lună va avea loc în ajunul Anului Nou, începând cu ora 19:15, urmând să atingă punctul maxim la ora 21:22 şi să se termine la 23:29. Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", eclipsele de Lună pot fi observate cu ochiul liber, iar în cazul evenimentului de la 31 ianuarie se va putea vedea cum strălucirea discului Lunii scade iar, la momentul maximului, mai puţin de jumate din Lună (partea de jos), va intra în umbra Pământului. Discul lunar va fi împărţit în două, o parte luminoasă şi o alta (cea din umbră) de culoare roşie-cărămizie.

CAZURI NOI DE GRIPĂ
Alte 56 de cazuri noi de infectare cu gripă nouă au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, iar trei persoane au murit. Potrivit Ministerului Sănătăţii, din cele 56 de cazuri noi, câte patru au fost înregistrate în Arad, Braşov şi Constanţa, câte unul în Argeş, Covasna, Galaţi, Giurgiu şi Tulcea, câte trei în Botoşani, Ialomiţa şi Ilfov, câte două în Brăila, Călăraşi, Iaşi, Mureş şi Prahova, 20 în Bucureşti. Până în acest moment, totalul cazurilor înregistrate este de 5.568, din care 52 au fost soldate cu deces.

INTERDICŢIE RIDICATĂ

Judecătorii Secţiei penale a instanţei supreme au admis ieri cererea omului de afaceri Costel Căşuneanu privind ridicarea interdicţiei de a părăsi Bacăul pe perioada cercetărilor. Costel Căşuneanu a făcut această solicitare la 23 decembrie, în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă. Decizia judecătorilor Secţiei penale poate fi atacată cu recurs. Tot ieri, senatorul PSD Cătălin Voicu şi-a retras plângerea împotriva interdicţiei impuse de procurorii DNA, pe care o înaintase instanţei supreme, nemulţumit fiind că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu se află volumele de urmărire penală în original, ci copiile acestora.

CAPTURAŢI DE SOMALEZI

Piraţii somalezi au capturat luni, în Golful Aden, o navă din al cărei echipaj fac parte mai mulţi români. Cei 26 de membri ai echipajul petrolierului St James Park, de 7.926 de tone, provin din Rusia, Ucraina, Bulgaria, România, Filipine, Polonia, Georgia, India şi Turcia. Un purtător de cuvânt al Zodiac Maritime Agencies, cu sediul la Londra, a precizat că nu există nici un contact direct cu nava, de la capturarea sa, dar nici nu a fost primită vreo informaţie privind răniţi în rândul membrilor echipajului sau referitor la eventuale distrugeri ale navei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă