x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Ian 2010   •   00:00

6 ianuarie 2010



"PRIMA CASĂ"
Programul "Prima Casă" va fi prelungit, începând de astăzi, astfel încât persoanele care au precontracte să poată contracta împrumutul. "Mâine (miercuri - n.r.) se prelungeşte sistemul aşa cum este, astfel încât cei care au precontracte să poată să îşi închidă operaţiunea, iar în cursul lunii februarie vom veni cu o modificare care să extindă proiectul", a declarat ieri ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

NOI REGULI LA RG

Registrul Comerţului (RG) va funcţiona după noi reguli începând din 14 ianuarie 2010, când intră în vigoare Ordonanţa de urgenţă 116/2009. Astfel, cererile de înregistrare în RG, dar şi alte cereri vor fi transferate spre soluţionare directorului oficiului RG de pe lângă tribunal şi/sau persoanei sau persoanelor desemnate de directorul general al Registrului Comerţului. În exercitarea atribuţiilor, directorul oficiului RG de pe lângă tribunal şi/sau persoana sau persoanele desemnate pronunţă rezoluţii care sunt executorii de drept. Împotriva rezoluţiilor se pot formula plângeri care sunt de competenţa tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul comerciantului. (V.F)

GHEORGHE, CONSILIER
Realizatorul TV, Andrei Gheorghe, a recunoscut ieri că a preluat funcţia de consilier al ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu. "De ieri mă ocup de coordonarea Departamentului de Comunicare. Presa a scris că voi fi purtător de cuvânt şi bineînţeles că am negat", a spus Gheorghe. El şi-a început activitatea jurnalistică în 1991, la Radio Constanţa. Ulterior, a lucrat la Radio Sky Constanţa, Pro FM, Pro TV, Antena 1, Radio 21 şi la Radio Total.

CAZUL CIOROGÂRLA

Curtea de Apel Bucureşti a amânat ieri, cu o săptămână, judecarea contestaţiilor în cazul persoanelor reţinute în dosarul armelor furate de la unitatea din Ciorogârla. Avocatul ales al unuia dintre acuzaţi nu s-a prezentat, astfel că procesul s-a amânat până marţea viitoare. Singurul lăsat liber a fost Adrian Preda, fratele lui Eugen Preda. În cazul acestuia, procurorii au cerut ca instanţa să se pronunţe pe o nouă cerere de arestare bazată pe rezultatele unei expertize ADN.

CABLURI CFR TĂIATE
28 de trenuri care au sosit în Gara de Nord ieri au avut întârzieri de minimum 30 de minute. Şi aceasta deoarece pe relaţia Periş - Buftea persoane necunoscute au tăiat cablurile de semnalizare şi de la instalaţiile de alimentare cu energie. Circulaţia feroviară s-a desfăşurat la cale liberă timp de mai multe ore până ce situaţia a fost remediată. Reprezentanţii CFR au precizat că incidentul s-a produs luni seară, în jurul orei 18:40. (E.S.)

PROTEST SINDICAL
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România protestează printr-o scrisoare deschisă faţă de eliminarea tichetelor de masă pentru salariaţii din sectorul bugetar. Măsura a fost adoptată de Guvern prin Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2009. Federaţia cheamă la solidaritate toate organizaţiile sindicale din sectorul bugetar împotriva măsurii pe care o consideră un grav abuz.

CIZMA CU BANI
Un bărbat din municipiul Alba Iulia, Călin T., a sesizat Poliţia că în decembrie 2009 a ascuns 40.000 euro în locuinţă, într-o cizmă de damă, fără cunoştinţa soţiei sale, banii reprezentând economiile familiei.
Când bărbatul se afla plecat din localitate, soţia sa a făcut curăţenie şi a aruncat cizma cu banii la gunoi. În urma investigaţiilor, poliţiştii au descoperit persoana care a găsit banii, fiind vorba de o femeie de 54 de ani. Femeia nu mai avea însă toţi banii, oamenii legii reuşind să recupereze 30.000 din cei 40.000 de euro. Ea este cercetată alături de concubinul ei pentru infracţiunea numită "însuşirea bunului găsit", cei doi cumpărându-şi din banii găsiţi o casă de 22.000 de euro. (Lucian Dobrater)

BENZINĂ MAI SCUMPĂ
Rompetrol şi Petrom au majorat la începutul acestei săptămâni preţul
carburanţilor după ce acciza a crescut de la 1 ianuarie, iar preţul barilului de ţiţei a ajuns pe pieţele internaţionale la 82 de dolari pe baril din cauza vremii reci. Rompetrol a majorat ieri preţul benzinei cu 5 bani pe litru şi cu 3 bani pe litru motorina. Petrom a operat şi ea luni o majorare cu 6 bani pe litru a preţurilor la carburanţi. Preţurile pot varia în staţiile de distribuţie cu +/- 5% faţă de preţurile de referinţă. (D.I.)

×
Subiecte în articol: observator