x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

20 Ian 2010   •   00:00

20 ianuarie 2010



ASUL ENERGETIC
White Stream 2 este noua speranţă a României de a avea acces la resursele energetice ale Mării Caspice. Proiectul presupune realizarea unei conducte care să transporte gazele naturale din Azerbaidjan până la Batumi, în Georgia. Aici ar trebui să se construiască un terminal de gaze naturale lichefiate, de unde acestea vor fi transportate de vapoare speciale peste Marea Neagră la Constanţa. "Nabucco este prioritar, iar White Stream 2 este complementar", a declarat ieri Adriean Videanu, ministrul Economiei. (D. I.)

NUP PENTRU NEMIRSCHI
Fostul ministru al Mediului Nicolae Nemirschi a primit neînceperea urmăririi penale (NUP) în dosarul vizând nereguli în completarea declaraţiei de avere. "Era firesc să se întâmple aşa, nu am făcut nimic altceva decât să prezint procurorului documentele de acasă, pe care le-aş fi putut prezenta foarte bine şi celor de la ANI, şi problema ar fi fost rezolvată încă de acum şapte luni", a declarat Nemirschi. În replică, Biroul de presă al Agenţiei Naţionale de Integritate a anunţat că toate soluţiile de acest fel din dosarele ANI sunt contestate pe căile legale.

NEGOCIERI PE FUNCŢII
În urma negocierilor de luni seară dintre PD-L şi UDMR, agenţiile pe care le va prelua Uniunea sunt: Garda Financiară, Garda de Mediu, Administraţia Naţională "Apele Române" şi Oficiul pentru Minorităţi. Potrivit Mediafax, un alt post vizat de UDMR este un aeroport dintre cele aflate în coordonarea statului, negocierile continuând între cele două partide, pentru a se stabili care dintre aeroporturi va fi condus de un membru al Uniunii.

JANDARMERIA, CRITICATĂ
Vasile Blaga, Ministrul de Interne, prezent ieri la Bilanţul Jandarmeriei pe 2009, a criticat raportul "incorect" între numărul jandarmilor care se ocupă de paza obiectivelor şi cel al participanţilor la misiuni de ordine publică, cerând imperativ "inversarea" lui. Exemplificând, ministrul Administraţiei şi Internelor a arătat că există peste 500 de jandarmi care se ocupă de paza ambasadelor diferitelor state la Bucureşti. Ministrul s-a declarat nemulţumit şi de activitatea în şcolile de formare continuă din sistemul de educaţie al Jandarmeriei, spunând că are "impresia" că "majoritatea nu funcţionează" şi cerând şi în acest domeniu o evaluare. (Mara Răducanu)

INSTANŢĂ GENEROASĂ
Pentru că a furat 400.000 de lei de la banca pe care o conducea şi i-a jucat la cazinou, fostul director Bancpost, Cătălin Robert Pascu, a primit o pedeapsă cu suspendare. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 6, care i-au schimbat încadrarea juridică în delapidare în forma continuată, au hotărât, potrivit Mediafax, să-i dea trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi vreme de cinci ani, dar ambele sunt cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani. Rămâne ca Pascu să plătească băncii despăgubiri constând în sumele furate, plus dobânda la zi. (Violeta Fotache)

"FLEACURI VIOLET"
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a catalogat drept "fleacuri" toate comentariile făcute în ultimele zile pe marginea atacurilor energetice lansate la adresa lui Mircea Geoană. "Cred că intelectualii cu formaţie solidă nu se lasă antrenaţi în fleacuri din astea", a spus Iliescu. Mircea Geoană a declarat că spusele sale au fost denaturate în mod deplasat şi că aceste lucruri sunt folosite în campania internă din PSD. "Eu am spus că am remarcat o persoană care mi s-a părut că nu avea ce să caute acolo (la confruntările din campanie - n.r.)", a spus Geoană, adăugând că nu crede în astfel de lucruri.

ŞOMAJ CU ORICE PREŢ

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ieri că, deşi în 2009 erau peste 100.000 de posturi bugetate neocupate, disponibilizările vizează şi posturi ocupate. Hossu a precizat că în 2009 erau 1.408.000 de posturi bugetate din care erau ocupate 1.290.000, rămânând peste 100.000 de posturi bugetate neocupate. El a mai spus că angajatorii au anunţat că dacă măsura privind şomajul tehnic nu va fi prelungită, vor fi obligaţi ca între 1 şi 15 februarie să înceapă disponibilizări permanente.

VIRUS INFORMATIC
Aproximativ 10% din computerele din România sunt infectate cu un virus, potrivit unui raport BitDefender. Un mesaj spam direcţionează utilizatorii să "aplice noile setări" pentru căsuţele poştale pentru a-şi actualiza câteva upgrade-uri de securitate. Acest link din e-mail duce către o pagină web cu logo-urile Microsoft Office şi instruieşte utilizatorii să descarce şi să lanseze un fişier executabil care le va actualiza setările de e-mail. În schimb, utilizatorul primeşte pe computer un malware, conţinând Trojan.SWF.Dropper.E, nume generic pentru o familie de troieni. (Alexandru Rădescu)

CIUREA DEMISIONEAZĂ

Fostul procuror-şef adjunct al DIICOT, Angela Ciurea, renunţă la magistratură, prin demisie. Plenul CSM urmează să ia act în şedinţa de mâine de solicitarea Angelei Ciurea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de eliberare din funcţie, prin demisie. În prezent ea este suspendată din funcţie după ce a atacat cu recurs decizia CSM de excludere a ei din sistemul judiciar. Ulterior deciziei CSM, Angela Ciurea a declarat că s-au exercitat presiuni asupra ei în cazul unor dosare, dând exemplu dosarul Hayssam.

JEFUITORI PRINŞI

Autorii jafului armat care a avut loc, la jumătatea lunii februarie 2009, la o filială a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca, au fost prinşi. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. La 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator