x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stoica a vrut pămănt şi l-a avut

Stoica a vrut pămănt şi l-a avut

de Andrei Badin    |    21 Noi 2007   •   00:00
Stoica a vrut pămănt şi l-a avut
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Familia lui Valeriu Stoica, avocatul care pozează emfatic in apostol al moralităţii, a beneficiat de restituirea ilegală a unui teren fix in timpul exercitării mandatului de ministru al Justiţiei de liderul PLD de astăzi. Cum unii sunt mai norocoşi in viaţă decăt alţii, cererea de restituire a soţiei lui Valeriu Stoica a primit răspuns favorabil pe alt amplasament, revendicat de beneficiarii de drept, chiar in buricul tărgului.Â


Jurnalul Naţional prezintă in exclusivitate cum soţia lui Valeriu Stoica a fost improprietărită ilegal in anul 1998.


Terenul restituit Cristinei Irinel Stoica, soţia fostului preşedinte liberal, actual lider al PLD, aparţinea domeniului public şi deci nu putea fi retrocedat. Mai mult, familia lui Stoica a pus măna pe un teren nu pe locaţia iniţială, ci tocmai in buricul tărgului şi care era revendicat mai mult de alte persoane. Un caz tipic, bazat pe relaţii politice, pe vremea cănd Valeriu Stoica era ministrul Justiţiei. Iar proprietarii de drept ai unor terenuri sunt şi azi duşi cu zăhărelul pentru a-şi recupera proprietăţile.


Imobilul situat in Tărgu-Jiu, pe Strada Tudor Vladimirescu 55, aparţinuse soţiei lui Valeriu Stoica, Cristiana Irinel Chiriţescu, pe numele de fată. Printr-un decret din 1980, privind anumite terenuri şi clădiri, terenul de 844 mp a trecut in proprietatea statului, in administrarea autorităţilor din Tărgu-Jiu. Motivul a fost construirea unor blocuri de patru etaje insumănd 600 de apartamente, pentru o suprafaţă mai mare decăt cea a Irinelei Stoica. Terenul care-i aparţinuse a fost insă utilizat pentru amenajarea unui parc public. In acelaşi sens, planul urbanistic din 1995 al oraşului Tărgu-Jiu prevede clar că terenul era in domeniul public şi nu putea fi retrocedat, avănd in vedere că exista deja o hotărăre din 1980. Mai mult, terenul care-i aparţinuse soţiei lui Valeriu Stoica era acum situat in faţa Tribunalului Gorj, ceea ce inseamnă că amplasamentul său era, de fapt, unul strategic.


RESTITUIRE FALSÃ.... Irinel Stoica depune la sfărşitul lui 1997 o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului de 855 mp. Zis şi făcut. In aprilie 1998, Comisia judeţeană de fond funciar analizează cererea şi decide restituirea unui teren de 700 mp, fără a preciza amplasamentul. Interesant este că pe actele oficiale ale şedinţei nu apar numele membrilor comisiei. Culmea şmecheriei, deşi comisia trebuia să fie formată din 21 de membri, doar cinci sunt prezenţi la luarea deciziei in cazul Stoica. Aşadar, hotărărea a fost ilegală, pentru că, potrivit legii, dacă nu există trei sferturi din membri prezenţi, şedinţa nu se poate ţine. Comisia constituită ilegal decide retrocedarea şi propune prefectului liberal de la acea vreme, subordonatul pe linie de partid a lui Valeriu Stoica, să pună in aplicare hotărărea. Sunt eliberate actele de proprietate pentru două parcele de 549 mp. Astfel, familia Stoica primeşte un teren din patrimoniul oraşului Tărgu-Jiu solicitat şi de alte persoane. Imediat după restituirea acestui teren, Irinel Stoica vinde terenul unui număr de şase persoane pentru o sumă de circa 160 de milioane de lei. Suspect de mică pentru un teren situat in centrul oraşului Tărgu-Jiu, vizavi de Tribunalul Gorj, suma insemna la acea vreme aproximativ 15.000 de dolari. Societăţile comerciale Intercomputer General SA şi Xymex Prest SRL demarează pe acel teren construirea unui sediu de mai multe etaje pentru birouri şi alte activităţi de natură comercială.


INCERCARE TARDIVÃ.... După alegerile din 2000 şi ruperea protocolului, in 2002, dintre PNL şi PSD, atăt prefectul judeţului Gorj, căt şi primăriul oraşului Tărgu-Jiu işi dau evident intr-un final seama de abuzurile care s-au petrecut in 1997-1998 la nivelul autorităţilor locale. Ei decid in 2001 să atace in instanţă decizia comisiei de fond funciar şi să recupereze terenul retrocedat soţiei lui Valeriu Stoica. De asemenea, cele două instituţii constată că există multiple solicitări din partea cetăţenilor care cer verificarea legalităţii emiterii titlului de proprietate pentru Stoica. Pentru repararea abuzurilor săvărşite de autorităţile locale din 1997 in judeţul Gorj, justiţia a fost singura cale. Deşi era mai mult decăt evident că terenul nu putea fi retrocedat, că acea comisie a fost ilegal constituită şi că nu putea decide restituirea unui teren revendicat de alţii, lucrurile nu s-au schimbat. Multiplele plăngeri adresate de Primărie şi Prefectură instanţelor au căzut rănd pe rănd, una căte una. Incompetenţa juriştilor a făcut ca nulitatea absolută a titlului de proprietate eliberat pe numele Irinelei Stoica să nu poată fi deocamdată dovedită in instanţă.


×
Subiecte în articol: observator terenul teren stoica valeriu stoica