x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stop Legii umilirii oamenilor de ştiinţă!

Stop Legii umilirii oamenilor de ştiinţă!

de Monica Iordache Apostol    |    Dan Constantin    |    18 Oct 2010   •   00:00
Stop Legii umilirii oamenilor de ştiinţă!
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional
Ordonanţa 79 lasă fără bani Academia Oamenilor de Ştiinţă, Academia de Ştiinţe Medicale şi Academia de Ştiinţe Tehnice
O ordonanţă de urgenţă a Guvernului Boc, ruşinoasă prin conţinut şi mincinoasă prin motivare, şi-a făcut deja efectele dorite de iniţiatori: acti­vitatea a trei prestigioase instituţii ştiinţifice este blocată de aproape 50 de zile.
Ordonanţa 79 a fost emisă de Guvern la 1 septembrie şi viza "mo­dificarea unor acte normative din domeniul cercetării". Aceste "modi­ficări", numite eufemistic aşa, sunt menite să taie toate alocaţiile de la buget ale Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Academiei de Ştiinţe Medicale şi Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. Modi­ficând legile de funcţionare a acestor instituţii prin finanţarea lor exclusivă din venituri proprii, ele s-au tre­zit peste noapte că au rămas fără nici un ban în cont. Nota de fundamentare este semnată de miniştrii Educaţiei  şi Sănătăţii, care au în subor­dine Academia de Ştiinţe Tehnice şi, respectiv, pe cea de Ştiinţe Me­dicale, dar nu au autoritate asupra Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Aceasta este un for naţional de consacrare ştiinţifică şi funcţionează  ca o instituţie de interes public, cu personalitate juridică de drept public, autonomă, înfiinţată prin Legea 31/2007. Aceste informaţii sunt cuprinse chiar în nota de fundamentare a OUG nr. 79/1.09.2010. Deci, cu bună ştiinţă, Guvernul calcă în picioare statutul unei instituţii naţionale, cei doi miniştri permi­ţându-şi o imixtiune flagrantă şi gravă. Ei argumentează sufocarea financiară a celor trei instituţii prin "eficientizarea fondurilor de cerce­tare-dezvoltare".

Economia obţi­nută în 2010 prin acest act samavolnic este de 2,8 mi­lioane de lei - circa 650.000 de euro. Bani care au avut ca destinaţie, declară ministrul Needucaţiei, cum­părarea de rechizite pentru 670.000 de elevi. Adică, alocă fiecărui elev câte 1 euro din banii luaţi cu japca de la oamenii de ştiinţă şi de cultură, de la mari profesori universitari. Cu 1 euro poţi lua o gumă şi un creion, salvând interesul elevului - iată o demagogie de cea mai joasă speţă, care umileşte sute de minţi luminate ale ţării. Ordonanţa lui Funeriu & Attila este în dezbatere la Parlament. Comisia de învăţământ a dat un vot negativ Legii pentru aprobarea OUG 79. Un vot normal şi moral, un pas spre repararea unui abuz făcut deli­berat de Cabinetul Boc. Urmează în această săptămână dezbaterea în plen. Surse PDL spun că se fac presiuni asupra senatorilor formaţiunii să voteze această lege ticăloasă.

Preşedintele Comisiei de învă­ţă­mânt din Senat, Mihail Hârdău, fost ministru al Educaţiei şi coleg de partid cu autorul ordonanţei, ministrul Funeriu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că actul normativ a fost respins cu unanimitate de voturi. Chiar preşedintele comisiei, membru PDL, a votat împotriva ei, spu­nând că motivaţia este "puerilă". "Argumentaţia trimisă de ministrul Educaţiei mi s-a părut insuficientă. Să spui că se dau bani pentru rechizite e pueril. Din această cauză am votat împotrivă şi nu am fost de acord cu hotărârea Guvernului, deşi sunt membru al Coaliţiei", a declarat Hârdău. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de învăţământ a declarat că e greu pentru asemenea instituţii să se susţină din fonduri proprii. "E o cerere excesivă să se susţină din fonduri proprii. Unele şi-au reluat de puţin timp activitatea întreruptă în regimul comunist şi e greu să devină funcţionale", a declarat Hârdău.

Academicianul Constantin Bălă­cea­nu-Stolnici, medic neurolog şi pi­o­nier al neurociberneticii, doctor în me­dicină, a declarat pentru Jurnalul Na­ţional că ordonanţa este "o ru­şi­ne". "Este reacţia unui om mediocru faţă de elite. E inadmi­sibil. Pentru membrii acestor academii este o consacrare în virtutea unei activităţi în­tre­prinse deja. Dacă vrea o cerce­tare profitabilă, ministrul trebuie să dea bani. În aceste academii sunt incluşi medici eminenţi care ar trăi dintr-o pensie de mizerie şi cărora indemni­zaţiile primite ca academicieni le sunt indispensabile. Dar asta face par­te dintr-o campanie a me­di­o­cri­tăţilor faţă de elite", a declarat tranşant Constantin Bălăceanu-Stolnici.

×
Subiecte în articol: observator