x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Străchinile de Horezu, obiecte de protocol în timpul președinției române a Consiliului UE

Străchinile de Horezu, obiecte de protocol în timpul președinției române a Consiliului UE

de Mariana Zaharia    |    05 Sep 2018   •   13:30
Străchinile de Horezu, obiecte de protocol în  timpul președinției române a Consiliului UE

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe  se pregătesc intens pentru președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Un lucru pe care l-am aflat din surse demne de încredere este acela că diplomații s-au gândit la elemente de protocol și vor să folosească un brand cunoscut al țării ca să îi impresioneze pe străini. MAE va comanda 3500 de cești și farfurii din ceramică de Horezu pe care să le ofere oaspeților ce vor ajunge în țara noastră.

 

Satul Olari din Horezu este printre puținele din țară aflate pe lista UNESCO. În localitate sunt meșteri autentici care lucrează lutul din tată în fiu, sau așa făceau până acum când se plâng că nu mai au cui să transmită ceea ce au știu să facă. Tineri sunt în sat, dar au început să se ocupe de altceva pentru că nu se mai câștigă bine din acest meșteșug. Pe lângă târguri, la ora actuală, olarii fac turism, adică primesc grupuri în curțile lor, le fac demonstrații și le vând ceramică.

Faptul că  reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe s-a interesat de ceea ce fac ei a creat discuții pentru că niciunul dintre olari nu poate face singur o comandă atât de mare nici dacă ar lucra zi și noapte. Problema este că nu au ajuns nici la o înțelegere prin care să se asocieze, iar autoritățile locale spun că este vorba despre orgoliul fiecărui artist care vrea să demonstreze cât este de bun. Fiecare meșter se plânge de faptul că ceilalți nu lucrează autentic. „Lucrez lutul de 20 de ani și principala noastră problemă o reprezintă obiectele prezentate ca fiind de Horezu, dar care nu sunt nici măcar din România. Și aici mulți vând așa ceva. Sunt printre puținii care lucrează autentic și de asta ar trebui să țină cont autoritățile, în primul rând”, ne-a spus Mihai Bîscu, unul dintre olari.

Autoritățile speră ca meșterii să ajungă la o înțelegere până în momentul în care va fi organizată licitația, adică atunci când totul va deveni oficial și se va spune și câți bani vor fi investiți pentru a promova ceramica de Horezu pentru că, practic, MAE asta își dorește. „Este păcat să piardă. Noi le-am tot spus. Cei de la MAE ne-au întrebat pe noi așa, orientativ, dar nu putem face nimic. Totul depinde de olari, dacă vor găsi o formă de organizare legală pentru a se înscrie la licitație”, ne-a spus unul dintre reprezentanții Primăriei Horezu.

 

Ceramica de Horezu este renumită încă de pe vremea voievodului Constantin Brâncoveanu și are, mai mult rol decorativ. Pe lângă casele și atelierele olarilor, la Horezu există și un muzeu al ceramicii vizitat anual de mii de străini.

 

Vestea că produsele lor are putea pleca la export ca  i-a pus pe gânduri pe olarii din zonă și toți vor să prindă comanda Ministerului. Problema este că pentru a participa la licitația care va fi organizată, ei trebuie să se asocieze și să aibă o formă legală, lucru asupra cărora nu au căzut încă de acord. Reprezentanții Primăriei Horezu i-au sfătuit să își creeze o asociație.

 

×