x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strunit politic - Mircea Badea: "Membrii CNA acţionează la comandă politică"

Strunit politic - Mircea Badea: "Membrii CNA acţionează la comandă politică"

de Gabriela Antoniu    |    12 Ian 2009   •   00:00
Strunit politic - Mircea Badea: "Membrii CNA acţionează la comandă politică"

Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În gura presei",  difuza­tă de posturile Antena 1 şi Antena 3, lansează un atac virulent la adresa membrilor CNA care au decis joi să amendeze cele două posturi din cauza emisiunii sale.



Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, Mircea Badea afirmă că membrii CNA acţionea­ză la comandă politică şi le transmite acestora că va depune plânge­re penală pentru abuz în serviciu împotriva lor.

În opinia sa, CNA a devenit un fel de Dumnezeu pe pământ, dar unul cu toane, care apli­­că legea după orgolii, antipatii personale sau la ordin politic. O lege, spune el, transformată în obsesie, CNA neratând nici o ocazie pentru a-l sancţiona. El consideră că nu este deloc întâmplătoare decizia CNA de amendare a Antenelor, după ce el a afirmat că preş­e­dintele Băsescu este pesedist sub aco­perire.

De altfel, aceste afir­ma­ţii sunt reluate şi în interviul acordat Jurnalului Naţional, mai mult, Mircea Badea afirmând despre şeful statului că este "mincinos, ipocrit, farsor". El este totodată revoltat că a fost amendat şi pentru o emisiune difuzată acum o lună. "De ce acum, şi nu atunci?", se întreabă realizatorul emisiunii "În gura presei", convins că îi deranjează foarte mult pe oamenii politici. De altfel, în perioada campaniei electorale, CNA a analizat nu mai puţin de cinci ediţii ale emisiunii lui Mircea Badea.


  • Jurnalul Naţional: Cum comentezi decizia CNA de joi, în care posturile Antena 1 şi 3 au fost amendate pentru emisiunea "În gura presei" pe care o realizezi?
Mircea Badea: Pot să înţeleg convenţia asta în care lucrăm. Adică CNA şi cu realizatorul tv. CNA are nişte norme, are o lege pe care trebuie să o aplice, realizatorul trebuie să facă rating. Deci până la un punct meseria lor este să ne amendeze, meseria noastră este să facem audienţă. Deci nu am o problemă pe fond cu această chestiune. Dar în momentul în care legea aceasta de funcţionare, de mişcare a noastră în ansamblu, se transformă în obsesia lor şi în aplicarea discreţionară, în funcţie de toanele fiecăruia, atunci încep să am o problemă. Iar ceea ce s-a întâmplat acum e un cap în gură pentru ceea ce spun. Adică nu am înţeles unde s-a aplicat legea, unde am încălcat eu legea. Nu cred că a fost o amendă sau o sancţiune conform unei legi sau aplicării unei legi. Cred că a fost o sancţiune aplicată în urma unor orgolii, a unor antipatii de ordin personal, a unor chestiuni de ordin subiectiv sau a unor ordine politice. Şi mă gândesc că e mult prea mare coincidenţa ca exact după emisiunea în care am vorbit despre Băsescu în postura lui de pesedist sub acoperire şi de prim pesedist al ţării, da? după ce a văzut o ţară întreagă că e antipesedist, ca după aia să facă guvern cu PSD, să mă amendeze oamenii ăştia atât de furibunzi. Şi pentru emisiunea de cu o seară înainte, ceea ce cred că e un caz unic sau un caz extrem de rar în analele CNA să te amendeze dimineaţa pentru o emisiune din seara trecută, deci cred că e unic cazul ăsta, şi, ca să nu bată la ochi, au luat şi o emisiune din urmă cu o lună. Pentru aia din urmă cu o lună nu putea să mă amendeze atunci,  în urmă cu o lună, dacă aşa funcţionează mai nou CNA? Adică pentru emisiunea de ieri m-au sancţionat azi, da pentru emisiunea de acum o lună de ce nu m-au sancţionat atunci? Au băgat-o la pachet cu asta, ca să se scoată  cumva. Sigur că am o problemă cu CNA. Îşi depăşeşte cu mult atribuţiile. Devine un fel de Dumnezeu pe pământ, dar unul cu toane, care nu are nici un fel de simţ al vreunei legi sau al unei echităţi sau al unei percepţii despre propria funcţionare, şi devine aşa discreţionar, plin de toane şi imprevizibil.
Declicul acestei situaţii au fost emisiunile în care eu m-am luat de Băsescu. Acum în noua lumină. Cred că aceasta îl deranjează: să fie etichetat drept pesedist, drept farsor şi drept mincinos, până la urmă… Că e mincinos.

  • Vei contesta aceste decizii?
Din păcate, eu personal nu prea am cum să le contest. Nu am fost eu personal amendat, ci postul la care lucrez. Dacă mă amendau pe mine, personal, eram, cum se spune în limbaj juridic, opozabil. A, eu îi dădeam în judecată de 1.000 de ori până acum pe aceşti domni şi pe aceste doamne de la CNA. Dar s-ar putea, iau în calcul această chestiune, dacă postul de televiziune… Mi-e greu să cred că postul îi va da în judecată. Ştiţi cum e, mai dăm în judecată pe ăştia, avem proces. Mai bine plătim amenda. Dar dacă, la un moment dat, mă voi simţi la capătul nervilor, ceea ce mai am doar puţin până acolo, am să le fac o plângere penală în nume personal.

  • Deci există şi varianta unei acţiuni separate de post?
Da. Aş putea să mă simt hărţuit de CNA. Sigur că nu m-a amendat pe mine, dar în legătură cu mine este. Cine apare în ziare pe pagina întâi sau în articole de câte o pagină cu poză mare, cum am încălcat eu nu ştiu ce legi deşi nu am încălcat nici o lege. Chiar şi legea CNA nu văd unde am încălcat-o. Şi atunci mă pot considera hărţuit. O să le fac plângere penală pentru abuz în serviciu membrilor CNA.

  • Este o decizie bătută în cuie sau vei mai reflecta în perioada următoare?
O să vorbesc puţin şi cu managementul Antenelor, să văd dacă domniile lor intenţionează să aibă o acţiune împotriva CNA. După părerea mea, o astfel de acţiune s-ar impune, pentru că s-a depăşit orice fel de limită, nu a legalităţii, a bunului-simţ până la urmă.

  • Există posibilitatea să iei o decizie definitivă după audierea domnului Sorin Oancea la CNA dacă dânsul va răspunde invitaţiei Consiliului?
Am citit declaraţia domnului Oancea în ziar, care a spus foarte clar că nu se va duce,şi eu îl înţeleg. Să piardă vremea pe la CAN… Ca să ce? Ca să ce? Să se ducă pentru ce? Că vor nişte domni şi nişte doamne care au primit nişte ordine politice sau care au nişte antipatii personale viscerale? De ce? Da’ cine sunt domnii ăştia de trebuie să te duci tu la ei că te cheamă ei, că vor ei aşa? Deci din câte am citi în ziar, din câte am înţeles, domnul Oancea nu se va duce. Nici eu dacă aş fi în locul domniei sale nu m-aş duce. Nu am ce să caut acolo, pentru ce să mă duc? Să-mi demonstreze CNA… Da’ cine e CNA? Au ei vreo autoritate profesională în faţa cuiva? Sunt ei vreo instanţă supremă a calităţii? Până una-alta, ei sunt nişte telespectatori ca orice telespectatori care au telecomandă care ar trebui să vegheze pur şi simplu la respectarea şi aplicarea unei legi. Atât. Consideraţiile alea de natură personală, în funcţie de gusturile personale ale fiecăruia dintre ei, după părerea mea sunt ridicule şi ieşite din legea de funcţionare a CNA. Nu mă interesează şi nu interesează pe nimeni din societatea românească opţiunile personale de telespectatori ale membrilor CNA. Să le aplice folosind telecomanda în calitatea lor de supraveghetori ai respectării unei legi

  • Totuşi emisunea ta este un pamflet. De unde atâta pornire?
Nu am stat să-mi definesc emisiunea. Nici nu vreau. Nu am timp. Nu mă interesează. Nu vreau să dau o definiţie. Este ceea ce este. E un program de tv, se uită cineva la el bine, dacă nu se uită e rău pentru mine. Nu stau să dau definiţii. E pamflet, e ecuaţie diferenţială, e o gogoaşă, e un scaun cu trei picioare, nu mă interesează. Dar n-am fost de acord să se pună chestia aia cu pamfletul. Dar, mă rog, e opţiunea postului. Am înţeles că Departamentul juridic are senazaţia că ar folosi la ceva chestia asta. Mi se pare penibilă. Eu aş scoate-o fără nici o problemă, dar…

  • În noiembrie anul trecut, CNA a analizat nu mai puţin de cinci emisiuni ale tale. Te simţi persecutat? Chiar s-a constatat în presă că n-ar fi şedinţă CNA în care să nu se discute de emisiunea ta.
Da. Pentru că emisiunea îi interesează pe foarte mulţi oameni politici, deci pe foarte mulţi nesimţiţi în momentul ăsta care sunt la putere şi care desigur au butoanele la care răspund băieţii ăştia de la CNA. Să nu uităm componenţa CAN. Este una politică. Eu n-am auzit de vreo emisiune în ultimul an care să fie în atenţia lor decât asta, şi înţeleg de ce. Pentru că este o emisiune care îi vizează pe nesimţiţii ăştia din politică. Âştia apasă pe butoanele respective, ăştia de la CNA reacţionează, pentru că ei sunt numiţi acolo politic. Nu este evident? Şi repet. Amenda asta de acum sau ce dracu’ e, amendă, prostia asta de acum vine după două emisiuni consecutive ale mele în care m-am referit la Băsescu în deloc măgulitoarea ipostază de a fi un ipocrit şi de a fi de fapt un pesedist sub acoperire. Eu n-am spus că, mă rog, calitatea de pesedist e jignitoare, dar în momentul în care pozezi în antipesedist opt ani de zile să te dovedeşti de fapt un pesedist convins înseamnă că eşti cel puţin ipocrit şi că ai minţit pe foarte mulţi oameni foarte mulţi ani. Ei, în momentul în care am spus asta în două emisiuni consecutive a venit instantaneu această amendă exact pe această temă completată, vezi Doamne, şi cu nişte motive de acum o lună. Înţeleg că nu le-a atras atenţia membrilor CNA acum o lună, ci acum când a fost vorba despre Băsescu.

  • Având în vedere aceste presiuni despre care ai vorbit te aştepţi la mai rău, să se ajungă inclusiv la suspendarea emisiunii?
Eu nu le-aş recomanda să meargă până acolo, ei au senzaţia că sunt Dumnezeu pe pământ, dar nu sunt.  Sunt nişte oameni ca şi alţi oameni şi, mai mult decât atât, sunt plătiţi din bani publici ca să vegheze la interesul publicului, nu ca să-i facă pe plac lui Băsescu sau oricărui alt personaj politic. Deci eu le-aş recomanda, că şi ei fac recomandări nu?... Recomandarea mea în calitate de plătitor de taxe în această ţară ­ că şi eu trebuie să fiu respectat de CNA în calitatea mea de cetăţean, că ei sunt instituţie publică şi apoi să mă respecte da. Recomandarea mea respectuoasă de cetăţean este să nu meargă până într-acolo. Păi atunci clar le voi face la toţi plângere penală pentru abuz în serviciu, voi face miting de protest şi voi face tot ce voi considera eu necesar şi poate multe alte lucruri pe care nu le pot spune în ziar.

  • Crezi că vei avea mulţi susţinători? Blogul tău ocupă locul întâi la accesări...
Sunt două motive pentru care mi-am facut blog: o dată că să am o alternativă la emisiune, pentru că nu am o foarte mare siguranţă că aceasta va mai exista din varii motive şi să am posibilitatea de a mă exprima. Şi doi am vrut să le dau peste bot unor nesimtiţi care de-a lungul timpului au făcut tot fel de măgării dându-se pricepuţi. Am vrut să le arăt că nu sunt mai breji. Ceea ce am reuşit nu aş dori să fie preocuparea mea principală. Deci am vrut să am un loc unde să spun nişte lucruri, să spun ceva, să le dau peste nas infatuaţilor. Nu e scopul meu în viaţă să mă fac blogger,internaut, n-am timp şi sper să nu am timp. Dar o să-l ţin şi o să mă ocup în continuare.

  • Ai reuşit să le stabileşti profilul celor cu care te războieşti pe blog?
Din punctul meu de vedere e doar o mică  demonstraţie. I-am umilit. Nu-i chiar un război. Am rezolvat cazul. Nici ei nu sunt aşa deştepţi, şi nici noi  care lucrăm în televiziuni nu suntem atât de proşti.

  • Dar cum ai făcut de ţi-ai şters blogul? Din greşeală?
Nu greşesc. Am şters nişte însemnări. Nu pot mare preţ pe e le. Sunt efemeride nu literatură care să se predea la şcoală. Am şters ce am scris. Şi ce? Astăzi scriu altceva. Am făcut nişte experimente, am butonat să văd ce se întâmplă. Şi am şters ce am scris. Asta s-a întâmplat .

×
Subiecte în articol: pană luna emisiunea mass-media pesedist