x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenţii ameninţă cu grevă generală

Studenţii ameninţă cu grevă generală

de Veronica Micu    |    22 Aug 2008   •   00:00
Studenţii ameninţă cu grevă generală

10:50 • Reprezentanţii studenţilor ameninţă cu declanşarea unei greve generale, la începutul noului an universitar, dacă cererile lor legate de burse şi cămine nu vor fi rezolvate în timp util.

Reprezentanţii studenţilor ameninţă cu declanşarea unei greve generale, la începutul noului an universitar, dacă cererile lor legate de burse şi cămine nu vor fi rezolvate în timp util.


CERERI. Liderul Uniunii Studenţilor din România, George Păduraru, şi cel al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Gabriel Petrea, speră ca ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, să se întîlnească cu ei săptămîna viitoare, pentru discuţii. Potrivit liderilor studenţilor, deficitul de locuri în cămine este de aproximativ 40.000 numai la nivelul Capitalei. Tinerii mai cer ca bursele să ajungă la nivelul salariului minim pe economie.

 

REPLICA MINISTERULUI. În 2008, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a investit 320.738.000 de lei vechi pentru construcţii şi reabilitări de cămine, a declarat, astăzi, consilierul personal al ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu. Potrivit datelor centralizate la MECT, au fost alocaţi 104.152.000 de lei vechi pentru construirea a 36 de cămine noi, iar pentru consolidarea a 11 cămine, suma de 20.976.000 de lei vechi. Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor studenţeşti, în Capitală sunt peste 70.000 de cereri şi doar 30.000 de locuri disponibile, iar chiria într-o garsonieră este între 150 şi 350 de euro, o sumă foarte mare pentru un student. Studenţii spun şi că lucrările de renovare a căminelor sunt făcute "de mîntuială", iar termenele de predare sunt depăşite cu mult. În replică, Mihaela Suciu a explicat că problema cazării în cămine, a numărului de locuri pentru studenţi şi a lucrărilor pentru reparaţii intră în competenţa instituţiilor de învăţământ superior, MECT putînd doar contribui cu o anumită sumă la lucrările de reparare şi consolidare. "Ministerul Educaţiei nu se ocupă de locurile de cazare pentru studenţi, ci doar parţial de finanţarea lucrărilor de reparaţie a căminelor", a declarat, ieri, consilierul personal al ministrului Educaţiei. Conducerile universităţilor susţin că procentele de ocupare a locurilor în cămine sunt în fiecare an de aproximativ 90 la sută. În prezent nu se ştie care sunt cererea şi oferta, a mai spus Mihaela Suciu. Aceasta a precizat şi că numărul locurilor de cazare, repartizarea lor pe facultăţi şi raportul dintre cerere şi ofertă sunt în responsabilitatea conducerii universităţilor. Consilierul ministrului a mai spus că Ministerul Educaţiei poate finanţa într-o anumită proporţie, în funcţie de fondurile de care dispune, repararea căminelor, dar cele mai multe fonduri sunt alocate pentru aceste activităţi de fiecare instituţie de învăţămînt superior în parte. "Pornind de la aceste realităţi, Ministerul Educaţiei precizează că nu poate interveni asupra alocării unui anume număr de locuri de cazare în cămine, nu poate dispune de modul în care acestea sunt repartizate sau de criteriile după care sunt acceptaţi sau nu anumiţi studenţi", a mai spus Mihaela Suciu. Aceasta a mai precizat că Ministerul Educaţiei este dispus oricărui dialog şi aşteaptă solicitări pe temele la care ar putea să răspundă concret studenţilor şi care depind de instituţie.

 

×