x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studenţii români din străinătate susţin protestele

Studenţii români din străinătate susţin protestele

23 Ian 2012   •   21:00
Studenţii români din străinătate susţin protestele

Liga Studentilor Romani din Strai­na­tate sprijina protestele din ultimele zile din Romania si face apel la toti tinerii din tara sa fie alaturi de ma­ni­festanti, sustinand dorinta romanilor pentru guvernare transparenta, competenta si fundamentata pe principiile democratiei si statului de drept.

'Ca urmare a nenumarate cereri pri­mi­te din partea membrilor sai din in­trea­ga lume, LSRS transmite ce­ta­te­­ni­lor romani care protesteaza in aceste zile in intreaga tara un mesaj pu­­ter­nic si neechivoc de sustinere si un apel la unitate si responsabilitate', ara­­ta reprezentantii organizatiei intr-un comunicat de presa, citat de Media­fax.

LSRS subliniaza ca este o organi­zatie apolitica si echidistanta, parte a societatii civile romanesti, si ca prin acest demers nu sprijina indivizi, partide sau organizatii politice, ci pe cetatenii Romaniei si principiile democratiei si constitutionalitatii.
Studentii romani din strainatate considera ca miscarile sociale care au cuprins intreaga tara sunt expresia democratica a unei nemultumiri profunde a romanilor fata de felul in care sunt guvernati.

Miscari autentice
'Este clar ca aceste nemultumiri nu sunt legate doar de actuala criza economica, politica si sociala a tarii, ci reprezinta culminarea unor de­zi­luzii acumulate pe parcursul ultimilor 22 de ani', se mai arata in comunica­tul citat.

LSRS considera ca miscarile de strada din Romania sunt autentice la origine si reflecta un sentiment ge­ne­ral al cetatenilor romani. Totodata, LSRS sustine ca incercarile de politizare trebuie descurajate ferm, pentru a nu compromite miscarea so­cia­la. 'Legitimitatea este intotdeauna de partea cetatenilor, nu de partea cla­sei politice. Credem ca democratia si respectul pentru vointa natiunii trebuie impuse cu orice pret intregii clase politice – sunt singurele elemente care pot garanta un viitor sanatos pentru tara noastra. In acest sens, LSRS sustine cererile romanilor pentru o guvernare transparenta, competenta si fundamentata pe principiile democratiei si statului de drept', potrivit sursei citate.

LSRS indeamna toti tinerii din Romania sa isi declare fara echivoc sustinerea fata de miscarile sociale care militeaza in aceste zile pentru cauza democratiei.
'La baza tuturor miscarilor sociale trebuie sa ramana principiul responsabilitatii. Ne inclinam in fata celor care au curajul de a lua atitudine si de a apara adevaratul spirit al democratiei, care spune ca politicienii – din oricare partid – sunt doar primii slujitori ai natiunii, nu conducatorii sau stapanii ei. In acelasi timp, credibilitatea miscarilor de protest depinde de condamnarea ferma a oricaror acte de violenta si adap­tarea discursului si reven­di­ca­rilor la contextul actual al Romaniei. Dialogul rational si constructiv, precum si respectarea legilor in vigoare reprezinta semnalul cel mai puternic ca cetatenii Romaniei isi doresc si sunt gata sa construiasca o de­mo­cratie civilizata, autentica', adauga reprezentantii studentilor romani din strainatate.

Campanie de consultare
Alaturi de multi alti tineri din tara si din strainatate, membrii Ligii sunt pregatiti sa sustina schimbari pozitive in societatea romaneasca prin expertiza si capacitatile lor, in masura in care acest lucru va fi posibil. Ca prim pas, LSRS spune ca a demarat o campanie de consultare a tinerilor experti romani, participanti la Forumul Romania Juna si membri ai comunitatii CÆSAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani), pentru conturarea unui set de principii si recomandari pentru solutionarea problemelor imediate. 'Este nevoie imediata de solidarizarea tinerilor romani atat in tara, cat si peste hotare. LSRS s-a dezvoltat ca o comunitate pe baza principiilor de unitate si solidaritate. Constatam cu satisfactie ca aceleasi principii sunt puse in practica si de actualele miscari de protest, care reunesc oameni din toate cercurile sociale si cer tuturor partidelor politice indeplinirea obligatiilor care decurg din asumarea unui mandat democratic si reprezentativ', au precizat reprezentantii ligii.

×