x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu: Aproximativ 3% dintre doctorii și 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

Studiu: Aproximativ 3% dintre doctorii și 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

31 Mai 2013   •   14:14
Studiu: Aproximativ 3% dintre doctorii și 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

Un studiu realizat de către Federația Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect European extins, a arătat că aproximativ 3% dintre doctorii români și 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Cele mai frecvente destinații sunt: Italia, Franța, Spania, UK și Scandinavia. MediHelp International, cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est comentează studiul și efectele alarmante pe care le au aceste realități asupra sistemului de sănătate din România.

Statisticile arată că din anul 2007, de când Romania a intrat în Uniunea Europenă și până în februarie 2013, un total de 28,000 de doctori și 17,000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, dintre care 80% au fost acceptați din punct de vedere al diplomelor și al limbilor străine cunoscute, etc.

În plus, Romania a iesit pe locul 18 în cadrul studiului OECD realizat pentru a determina numărul de specialiști din domeniul medical născuți în străinătate, cu 5,182 doctori și 4,440 asistente. În anul 2010, peste 7,000 de specialiști au părăsit țara și peste 4,000 au fost dispusi să lucreze în străinătate. În 2011, 16,500 doctori și asistente au semnat contracte de muncă în afara granițelor țării, dublu față de 2010, când numai 8,100 au semnat astfel de contracte. Printre toți profesioniștii care își caută un loc de muncă în străinătate, angajații din sistemul medical se situează pe locul 2 conform statisticilor de emigrare.

“Studiile arată ca  80% dintre tinerii absolvenți sunt pregătiți să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 Euro iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiștilor români pleacă în alte tări. În aceste condiții, clinicile și spitalele din România au tot mai puțini profesioniști care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienții sunt nevoiți să caute ajutor în afara granițelor tării. O asigurare privată de sănătate este o soluție accesibilă care oferă servicii medicale internaționale și acoperire pentru toate procedurile importante în cele mai bune clinici din Europa și din lume” , declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

În ceea ce privește motivele emigrării angajaților din sistemul de sănătate, studiile arată că migrația din România a fost declanșată odată cu aderarea la Uniunea Europeană și începerea crizei economice. Până la sfârșitul anului 2009, această situație a început să aibă un impact puternic asupra forței de muncă din domeniul sănătății, a numărului de angajați și salarizării, iar aceste transformări au determinat emigrarea personalului din domeniul sănătății, care a devenit o problemă îngrijorătoare. O strategie eficientă pentru aceasta problemă lipseste și unele dintre măsurile de retenție a forței de muncă din zonele rurale nu s-au dovedit eficiente.

×