x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu - Bucuresti, mai scump ca Sofia

Studiu - Bucuresti, mai scump ca Sofia

de Eugenia Mihalcea    |    01 Feb 2006   •   00:00

Bucurestiul a urcat 14 locuri, pe pozitia 95, in cel mai recent clasament al oraselor lumii realizat de Economist Inteligent Unit (EIU) in functie de costurile de trai. Acestea sunt raportate la New York, fata de care se calculeaza costurile de trai. Bucurestiul a devenit mai scump decat capitala Bulgariei, Sofia, care a coborat de pe locul 104 pe 110. In editia anterioara a studiului, Capitala Romaniei a ocupat locul 109, in urma Sofiei. Cu toate acestea, costurile din Capitala Romaniei sunt in continuare mai mici decat cele din Budapesta - locul 77, si Varsovia - pozitia 63.

CAUZE. Analistii EIU apreciaza ca economiile in tranzitie au inregistrat cresteri ale costurilor de trai, unele fiind incurajate de intrarea in Uniunea Europeana sau de inceperea negocierilor de aderare. Astfel, Belgrad - locul 107, Kiev - locul 82, Praga - 58 si Istanbul - 48, au inregistrat o crestere a costurilor de trai cu peste 5% fata de anul precedent. Aceeasi situatie a fost consemnata si in Bucuresti si Varsovia.

Pentru prima data in ultimii 14 ani, capitala Japoniei, Tokyo, a fost detronata de Oslo, care a ajuns in varful clasamentului. Clasamentul primelor 30 de tari in functie de costurile de trai este dominat de capitalele europene. Printre acestea se numara Paris - locul 4, Copenhaga - 5, Londra - 7, Zurich - 6, Geneva - 8, Helsinki - 10. Singura capitala din Europa Centrala si de Est care a reusit sa se pozitioneze in topul celor mai scumpe 30 de destinatii a fost Moscova, situata pe locul 29.

×
Subiecte în articol: observator locul