x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu - Carbonul îngheţat din solul arctic, o bombă cu efect întîrziat

Studiu - Carbonul îngheţat din solul arctic, o bombă cu efect întîrziat

25 Aug 2008   •   00:00

11:36 ● Importantele cantităţi de carbon din solul îngheţat al Arcticii ar putea fi eliberate în atmosferă sub efectul încălzirii globale, fapt care ar putea accelera acest fenomen, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Nature Geoscience, informează AFP.



Importantele cantităţi de carbon din solul îngheţat al Arcticii ar putea fi eliberate în atmosferă sub efectul încălzirii globale, fapt care ar putea accelera acest fenomen, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Nature Geoscience, informează AFP.

Topirea permafrostului (strat de sol îngheţat permanent) poate conduce la emisii importante de gaze cu efect de seră, impactul acestui proces asupra mediului nu a putut fi determinat, estimarea cantităţile de dioxid de carbon conţinute de solul îngheţat al Arcticii fiind destul de relativă.

O echipă de cercetători americani, coordonată de Chien-Lu Ping, de la Universitatea din Fairbank (Alaska) a studiat o parte mare din regiunile septentrionale ale Americii de Nord, prelevînd eşantioane de sol din 117 locuri diferite, de la cel puţin un metru adîncime.

Cercetările au evidenţiat faptul că numai în America de Nord solul arctic ascunde cantităţi mult mai importante de dioxid de carbon, de pînă la 60 de ori mai mari decît estimările precedente.

Teritoriile din nordul Europei şi al Rusiei conţin, probabil, cantităţi echivalente de dioxid de carbon în solul îngheţat.

Riscul ca permafrostul să se topească este unul real, potrivit experţilor, care sunt de părere că, pînă la sfîrşitul secolului, în zona arctică, o regiune foarte sensibilă la modificările climatice, s-ar putea înregistra o creştere de pînă la 6 grade Celsius.

"Eliberarea în atmosferă a unei părţi din acest carbon, sub formă de metan sau dioxid de carbon, ar putea avea un impact semnificativ asupra Terrei", a indicat Christian Beer, biochimist la Institutul Max Planck din Jena (Germania).

Metanul, un alt gaz cu efect de seră, este mai puţin abundent decît dioxidul de carbon, însă poate avea un efect mai important asupra creşterii temperaturilor.

Modelele actuale de previziuni climatice, subliniază Christian Beer, nu ţin cont de impactul potenţial al emisiilor de gaze reţinute în solul arctic.
Mediafax

×
Subiecte în articol: verde! carbon solul