x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STUDIU - Copii ateilor sunt mai empatici iar cei din familiile religioase mai severi

STUDIU - Copii ateilor sunt mai empatici iar cei din familiile religioase mai severi

07 Noi 2015   •   17:18
STUDIU - Copii ateilor sunt mai empatici iar cei din familiile religioase mai severi
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Se pare că religia nu îndeamnă la altruism - cel puţin aşa arată rezultatele unui studiu, potrivit căruia copiii atei ar fi mai generoşi decât cei credincioşi, relatează metronews.fr.

Altruismul este o calitate care li se insuflă copiilor în cursul educaţiei religioase. Această calitate s-ar manifesta însă mai mult în rândul copiilor proveniţi din familii de atei. Aceasta este concluzia unui studiu apărut în revista Current Biology şi realizat de cercetători de la Universitatea din Chicago, care au vrut să măsoare în ce fel influenţează religia comportamentele sociale.

Desfăşurată în şase ţări (Canada, China, Iordania, Turcia, Statele UniTe şi Africa de Sud), cercetarea s-a concentrat pe comportamentul social a 1.170 de copii de la cinci la 12 ani. Autorii studiului au evaluat nivelul practicării religiilor în familie, după ce au împărţit copiii în trei grupe: atei, creştini şi musulmani.

Fiecare copil a vizionat videoclipuri care prezentau alţi copii îmbrâncindu-se sau trântindu-se. Cercetătorii le-au solicitat să noteze nivelul de "răutate" şi pedepsele meritate de cei vinovaţi, pe o scară gradată. S-a constatat că altruismul nu este o calitate definitorie a copiilor proveniţi din familii practicante ale unei religii. Aceştia au prezentat o înclinaţie pentru aplicarea unor sancţiuni mai severe decât copiii din familii care nu aparţineau niciunei religii. Copiii credincioşi au propus pedepse mai severe decât cei atei.

Concluzia ar fi că educaţia religioasă îi face pe copii severi, empatia fiind totuşi o calitate umană specifică, dar, după cum arată studiul, inegal împărţită, încheie metronews.fr.

×