x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STUDIU ICCV/Valorile românilor

STUDIU ICCV/Valorile românilor

de Diana Scarlat    |    20 Ian 2009   •   00:00
STUDIU ICCV/Valorile românilor

Un studiu recent al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV) despre "Valorile românilor" arată că familia rămâne în continuare prioritatea noastră. Munca ocupă locul secund, în timp ce politica este Cenuşăreasa valorilor românilor.



Studiul ICCV urmăreşte importanţa acordată de români valorilor socio-culturale clasice: familie, muncă, religie, timp liber, prieteni şi politică. 86% dintre români consideră familia a fi "foarte importantă". "Munca şi religia înregistrează scoruri care nu diferă semnificativ (56%, respectiv 51%), timpul liber şi prietenii sunt aproape la egalitate (35% şi 29%), în timp ce politica este considerată a fi foarte importantă de doar 6% dintre respondenţii români din cadrul valului 2008 al European Values Survey", arată studiul.

RĂMÂNEM TRADIŢIONALIŞTI
Specialiştii mai spun că, de regulă, politica este mai importantă în societăţile cu o cultură participativă puternică – ceea ce nu se întâmplă în cazul nostru –, în timp ce religia şi munca sunt pe primul loc în societăţile tradiţionale, de unde reiese că noi rămânem conservatori. De asemenea, suntem încă departe de o perioadă de relaxare, în care se cultivă valorile pe care noi le lăsăm pe ultimul plan: relaţiile de prietenie primează în ţările cu o sociabilitate şi o viaţă socială intensă, iar timpul liber devine cu atât mai important cu cât creşte gradul de modernitate al societăţii şi dezvoltarea economică. Interesul variază la români şi în funcţie de educaţie şi de sex. "Familia este mai importantă în rândul celor mai bine educaţi, la cei care au absolvit cel mult gimnaziul numărul celor ce o declară foarte importantă scăzând sub 80%. Prietenii şi timpul liber sunt ceva mai importante pentru tineri, ca şi pentru bărbaţi. Femeile acordă o importanţă uşor sporită familiei, dar şi religiei. Politica este un pic mai importantă pentru bărbaţi, interesul pentru ea crescând o dată cu vârsta", arată studiul ICCV.   

COMUNIŞTI, ÎN RAPORT CU UE
"În cazul muncii, ideologia de stânga joacă şi ea un rol determinant. Cifrele amintite până aici plasează România pe primele locuri în Europa, dacă luăm în considerare importanţa acordată muncii şi religiei şi departe de restul UE în ce priveşte prietenii, timpul liber şi politica", mai arată specialiştii, în studiul ICCV. În general, în Europa, familia înregistrează cel mai ridicat scor al importanţei. Doar în Olanda ea este depăşită de prieteni, care, altfel, în majoritatea ţărilor sunt fie pe locul 2 sau pe 3. Munca este cea care, asemenea prietenilor, se plasează în general a doua sau a treia. Politica este aproape pretutindeni ultima, iar religia penultima. Referitor la evoluţia acestor valori în perioada 1993-2008, studiul arată că din punct de vedere al importanţei atribuite de români, fiecare dintre cele şase domenii considerate pentru analiză a cunoscut o dinamică interesantă în perioada postcomunistă.

Familia şi-a păstrat neschimbată poziţia dominantă, aşa cum  se întâmplă de altfel în toate ţările cuprinse în eşantioanele EVS/WVS (European Values Study/ World Values Survey, 82 de societăţi). "Practic toţi respondenţii, indiferent de anul sondajului, vârstă, stare civilă, sex, educaţie, etnie religie etc. au declarat că familia este fie «importantă», fie «foarte importantă» pentru vieţile lor", arată specialiştii de la ICCV.  

MUNCA, ÎN REGRES
Studiul mai arată că importanţa muncii este în regres. Nivelul din 2005 este semnificativ mai redus decât cel din 1999, iar în 2008 nu sunt diferenţe semnificative faţă de 2005. Ordinea preferinţelor nu se schimbă la grupuri ordonate după sex, vârstă sau educaţie. Există însă mici diferenţe: "Munca este mai importantă la generaţiile mature, scăzând uşor la cele aflate la începutul vieţii active şi puternic pentru cei trecuţi de vârsta pensionării", mai arată studiul.

×
Subiecte în articol: observator arată importanta studiul