x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUA, ingrijorate de soarta Deltei

SUA, ingrijorate de soarta Deltei

19 Mai 2004   •   00:00

Statele Unite isi exprima ingrijorarea privind impactul negativ asupra mediului pe care l-ar putea avea construirea canalului ucrainean din Delta Dunarii, declaratia oficialilor americani fiind salutata de Ministerul roman de Externe.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor de Externe Bogdan Aurescu a declarat ieri pentru Mediafax ca Statele Unite au solicitat ferm Guvernului ucrainean sa dispuna elaborarea unei „estimari necesare si impartiale privind impactul asupra mediului" pentru canalul canalul propus si „sa aleaga un traseu care sa reduca la minimum impactul distructiv asupra mediului".

Autoritatile ucrainene au decis construirea unui canal de navigatie, pe estuarul Bistroe, in Rezervatia Delta Dunarii, scopul fiind acela ca navele din Ucraina sa nu mai utilizeze canalul romanesc Sulina, pentru accesul la Marea Neagra.

Ceremonia de inaugurare a construirii canalului a avut loc la 11 mai, lucrarile incepand deja langa localitatea ucraineana Vikove.

„Traseul planificat al canalului va provoca, cel mai probabil, o distrugere substantiala de mediu unei zone sensibile din punct de vedere ecologic a Deltei Dunarii, estuarul Bistroe", a spus Bogdan Aurescu, citand declaratia Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit documentului SUA, zona a fost desemnata atat de UNESCO - prin programul „Omul si Biosfera", cat si „Zona umeda de importanta internationala", in conformitate cu Conventia de la Ramsar, la solicitarea Guvernului Ucrainei. „Ca parte la aceste tratate internationale, Ucraina este obligata sa prezerve si sa protejeze Delta Dunarii", se arata in documentul oficial.

Regiunea Biosferei Delta Dunarii asigura habitatul esential pentru specii pe cale de disparitie, precum si terenul vital pentru inmultirea a peste 300 de specii de pasari migratoare si pentru populatia de scrumbie.

Potrivit lui Bogdan Aurescu, Ucraina trebuie sa-si respecte obligatiile internationale, care rezulta din acordurile de mediu la care a aderat. (Mediafax)
×
Subiecte în articol: observator