x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sub urmarire - Senatorul penal Popescu, alaturi de Badalan

Sub urmarire - Senatorul penal Popescu, alaturi de Badalan

de Razvan Belciuganu    |    Alexandra Chivu    |    11 Sep 2006   •   00:00
Sub urmarire - Senatorul penal Popescu, alaturi de Badalan

Pe langa generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, mai este urmarit penal de DNA si fostul sef al Armatei, actualul senator PSD Mihail Popescu. Cei doi sunt urmariti in contractul de schimb intre MApN si firma Tofan Grup. MApN va propune inlocuirea generalului Eugen Badalan.

Pe langa generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, mai este urmarit penal de DNA, in contractul de schimb intre MApN si firma Tofan Grup, si fostul sef al Armatei, actualul senator PSD Mihail Popescu.

Contractul de schimb intre MApN si firma Tofan Grup, reprezentata de Tofan Steel SA, a fost incheiat in iunie 2000, cand in functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre era generalul Mihail Popescu. Raportul generalului respectiv a fost aprobat de ministrul de atunci, Sorin Frunzaverde. Conform sefului Directiei Audit Intern a MApN, "ministrul a fost indus in eroare prin unele afirmatii neadevarate, cum ar fi cea privind exclusivitatea SC Tofan Grup SA ca distribuitor de anvelope in Romania si unele estimari dovedite in final eronate ca, de exemplu, cea potrivit careia pentru 4.000 de autovehicule se vor primi in schimb 6.000 de anvelope".

CONSTATARI. Directia Audit Intern a MApN a trimis Directiei Nationale Anticoruptie urmatoarele concluzii privind acest contract: "Nedeterminarea cu exactitate a cantitatilor de bunuri de care urma sa se constituie obiectul schimbului, nerespectarea procedurilor legale in vigoare privind scoaterea din functiune a activelor fixe, inainte de valorificare, nerespectarea prevederilor legale privind valorificarea bunurilor prevazute in HG 689/1996, valorificarea bunurilor materiale de natura activelor fixe nu ca atare, ci drept materiale refolosibile, contrar prevederilor legale, includerea in contract a unor clauze dezavantajoase pentru MApN (de exemplu, mentinerea preturilor negociate pentru deseuri, pe intreaga perioada de cinci ani de derulare a contractului". In ciuda semnalelor Auditului MApN, contractul s-a derulat fara probleme in perioada in care Mihail Popescu a indeplinit functia de sef al Armatei, iar Eugen Badalan a comandat Fortele Terestre.

ANTIFRAUDA. La randul sau, DNA a inceput propria ancheta si a solicitat ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, aprofundarea cazului. Astfel, nou-infiintata Sectie de prevenire si combatere a fraudelor din MApN a cercetat administrativ acest contract de schimb. Procesul-verbal de cercetare administrativa are nu mai putin de 91 de pagini si 1.300 de anexe. Intr-un interviu in exclusivitate acordat Jurnalului National de seful acestei sectii, colonelul Constantin Tene, acesta ne-a declarat ca, atat la incheierea contractului, cat si in derularea lui, "a existat un anume dispret fata de lege in activitatile pe care le-am cercetat la SMFT, in sensul ca s-au neglijat total actele normative care reglementau contractele de schimb, de contabilitate, de gestiune si chiar si a celor existente la nivel national pe linia materialelor reciclabile".

"AM SEMNAT!" Senatorul PSD de Valcea, Mihail Popescu, fostul sef al Armatei, este si el urmarit penal. "Eu am semnat acest contract! Nu am facut nimic ilegal. Contractul este semnat in urma cu aproximativ sapte ani. A venit acest ministru «Euthanasiu», care n-a facut nimic. Se foloseste de un anumit Vasilescu, care a ajuns la conducerea Auditului Armatei. In urma cu cativa ani, acest Vasilescu a candidat pentru un post de loctiitor al logisticii Trupelor de Uscat. I-am spus pe vremea respectiva in fata ca sunt altii mai destepti decat el, care pot ocupa acel post. Acum se razbuna", a declarat senatorul valcean. De fapt, generalul Mircea Vasilescu era la vremea de care vorbeste senatorul loctiitor al sefului Fortelor Terestre.

MOTIVE. Mihail Popescu si-a expus propriile motive care l-au facut sa incheie respectivul contract: "A fost semnat, cand ministrul Atanasiu facea avere, iar noi in armata nu aveam cu ce sa platim lumina si intretinerea. Aveam de achitat firmei Tofan o diferenta de contract si ne trebuiau anvelope pentru a asigura actiunea trupelor din Bosnia-Hertegovina si a celor de interventie din Romania. Neavand la dispozitie banii pentru a plati anvelopele celor de la Tofan, am raportat acest aspect sefului Statului Major General, generalul Chelaru. Impreuna cu acesta am raportat catre MApN, lui Sorin Frunzaverde, care mi-a aprobat sa platesc anvelopele pe care le-am cumparat de la Tofan cu fier vechi". Gelu Tofan, directorul Tofan Grup considera ca "este clar o disputa intre cele doua tabere". "Daca facem o paralela, contractul a devenit ulterior un instrument de lupta, pe care Atanasiu l-a scos de la naftalina, exact cand a inceput sa aiba probleme. Sunt trei sefi mari care au incheiat acest contract", a mai precizat Tofan.

VICEAMIRALUL MARIN, PROPUS NOU SEF LA ARMATA
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, va propune schimbarea sefului Statului Major General (SMG), Eugen Badalan, urmarit penal. Surse militare, citate de agentia de presa Mediafax, sustin ca sansele cele mai multe pentru a prelua functia le are seful Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Gheorghe Marin (foto). "In momentul in care am fost anuntat de cercetarea sefului SMG, imediat am trecut la procedura legala. Am cerut presedintelui, prin intermediul premierului, punerea la dispozitie. S-a facut in cateva ore. Urmeaza ca in foarte scurt timp sa nominalizam un nou sef", a declarat, sambata, Teodor Atanasiu, citat de corespondentul Mediafax.

×