x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Succese ecologiste made in Greenpeace

Succese ecologiste made in Greenpeace

de Alexandru Nastase    |    21 Dec 2007   •   00:00
Succese ecologiste made in Greenpeace
Sursa foto: Christian Silva/

Greenpeace şi-a publicat ieri bilanţul pe 2007. Cu un buget de 95.000 de euro, Greenpeace a reuşit in acest an victorii notabile in toate campaniile desfăşurate in Romănia.



Greenpeace şi-a publicat ieri bilanţul pe 2007. Cu un buget de 95.000 de euro, Greenpeace a reuşit in acest an victorii notabile in toate campaniile desfăşurate in Romănia.

Campania impotriva organismelor modificate genetic, incepută incă din 2005, a fost cea mai activă campanie a organizaţiei in Romănia in acest an. Rezultatele au apărut incă de la inceputul anului, cănd a fost interzisă cultivarea soiei MG. Campania a urmărit apoi interzicerea porumbului MG, o ameninţare şi mai mare, intrucăt au apărut studii noi care demonstrează efecte toxice pentru rinichi şi ficat. Romănia este ţara ce cultivă această plantă pe cele mai intinse suprafeţe din Europa şi mămăliga este un aliment important pentru mulţi romăni. Ca urmare a acţiunilor susţinute de-a lungul anului, conducerea instabilă de la Ministerul Agriculturii (au fost schimbaţi trei miniştri) s-a declarat in sfărşit susţinătoare a interzicerii porumbului MG dacă Ministerul Mediului va declanşa procedurile legale necesare. Majoritatea supermarketurilor a eliminat alimentele MG din rafturi, producătorii nu mai folosesc OMG la fabricarea acestora, iar fermierii au evitat să cultive porumbul MG. Doar 0,01% din producţia anului 2007 de porumb a fost MG.


ENERGIE/SCHIMBÃ...RI CLIMATICE. Greenpeace a participat la formularea politicii energetice in Romănia şi a incercat să introducă in atenţia politicienilor dezbaterea pentru alternativele la actuala politică energetică. "Chiar dacă Ministrul Economiei şi Comerţului a arătat că nu vrea să se găndească decăt la energie nucleară şi la cărbuni, căteva partide politice şi unii politicieni independenţi pregătesc in prezent o lege pentru promovarea surselor de energie regenerabilă bazată pe experienţa de succes din Germania, Spania şi Cehia", se arată in raportul Greenpeace. Un activist imbrăcat in costum de urs polar şi rostogolind un glob pămăntesc uriaş la Patinoarul din Drumul Taberei a adresat primului-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, mesajul "Schimbări climatice - NU, Energie verde - DA". Tăriceanu urma să participe la Summit-ul de primăvară al UE privind evoluţia regimului climatic internaţional. In privinţa energiei nucleare, organizaţia a sprijinit rezistenţa impotriva centralei nucleare de la Belene din sudul Romăniei şi a revigorat dezbaterea de la Cernavodă, cerănd alternative pentru reactoarele 3 şi 4. S-a insistat pe efectele emisiilor de tritium din reactoarele canadiene CANDU 6 folosite la Cernavodă.


ROŞIA MONTANÃ.... Campania pentru stoparea proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană a cunoscut in acest an cele mai bune rezultate de la inceputul său in anul 2002. In septembrie, Attila Korodi, ministrul Mediului, a anunţat că procedura de evaluare a proiectului minier de la Roşia Montană nu va continua, intrucăt certificatul de urbanism care trebuie introdus in această procedură este suspendat de drept. In noiembrie, Curtea de Apel Braşov a anulat certificatul de descărcare de sarcină arheologică emis de Ministerul Culturii pentru Masivul Cărnic, unde se află o importantă parte a zăcămăntului auroargintifer de la Roşia Montană. Ca urmare, Roşia Montană Gold Corporation a anunţat luna aceasta reducerea activităţilor cu 67%. Aşadar este un an de sărbătoare pentru locuitorii din Roşia Montană şi pentru toţi activiştii care au depus eforturi deosebite in această campanie in ultimii cinci ani. Greenpeace a sprijinit activ "Coaliţia Romănia Fără Cianuri", care este o iniţiativă a societăţii civile ce urmăreşte interzicerea prin lege a cianurii in minerit pe considerente sociale, economice şi de mediu. In prezent, legea se află la Parlament, unde urmează a fi supusă votului. Coaliţia urmăreşte de asemenea, prin sprijinul europarlamentarilor militanţi pentru cauza protecţiei mediului, interzicerea cianurii in minerit chiar la nivel european.


PFI

Campania pentru protejarea Peisajului Forestier Intact din Parcul Naţional Retezat a inceput in 2006, cănd Greenpeace a anunţat descoperirea PFI şi construcţia ilegală a DN 66A Petroşani - Băile Herculane. Construcţia fusese suspendată in noiembrie şi un studiu ştiinţific pentru fundamentarea Peisajului Forestier Intact a fost imediat comandat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

×
Subiecte în articol: verde! greenpeace roşia montană ro