x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sulfina Barbu: "Pescarii vor plati, dar nu stiu cum!"

Sulfina Barbu: "Pescarii vor plati, dar nu stiu cum!"

de Alexandru Nastase    |    26 Ian 2006   •   00:00
Sulfina Barbu: "Pescarii vor plati, dar nu stiu cum!"

Autoritatile nu justifica de ce vor acorda pe gratis si prin incredintare directa resursa piscicola pescarilor din Delta Dunarii. Subiectul a fost adus in discutie ieri intr-o conferinta de presa sustinuta de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu (foto), la sediul Partidului Democrat.

Sulfina a anuntat ca autoritatile au decis rezilierea contractelor de concesiune a activitatii de valorificare a resursei piscicole. "Va pot informa oficial ca pana acum au fost reziliate opt contracte de concesiune, toate amiabil", a spus ministrul. Desi in contractele de concesiune nu exista o astfel de clauza - "rezilierea cu acordul partilor" - Sulfina sustine ca dupa trecerea resursei piscicole din administrarea ARBDD in cea a ANPA au fost intocmite acte aditionale in acest sens. Ministrul Mediului spune ca, in Delta, concesiunile contraveneau legii, deoarece titularii contractelor aveau exclusivitate pe zona, insa uita sa aminteasca faptul ca nici unul din cele 18 procese deschise impotriva concesiunilor nu a fost castigat. Justitia s-a pronuntat favorabil concesiunilor si in 2005, sub actuala guvernare.

RESURSA DATA GRATIS. Statul a incasat de pe urma concesiunilor din Delta aproximativ 34 de miliarde de lei in cei trei ani cat s-au derulat contractele, a anuntat ministrul Mediului. Dupa rezilierea anuntata, dar inca nepusa in practica in toata Rezervatia, statul nu va mai primi un ban pe exploatarea resursei piscicole, intrucat aceasta va fi data gratis pescarilor. Sulfina Barbu sustine insa ca exista solutii prin care pescarii sa plateasca totusi pentru resursa: "Pescarii vor plati, va asigur, dar nu stiu cum vor face acest lucru, trebuie sa intrebati la ANPA", a spus ministrul. Sulfina a comentat si faptul ca in toamna lui 2005 au fost trimise notificari concesionarilor care ii anuntau ca le vor fi modificate contractele unilateral. Doi concesionari au depus actiuni in justitie impotriva unificarilor si au obtinu suspendarea lor, cauza urmand sa se judece acum pe fond. (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator sulfina