x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Summit cu umbra lui Teo Peter!

Summit cu umbra lui Teo Peter!

de Violeta Fotache    |    19 Mar 2008   •   00:00
Summit cu umbra lui Teo Peter!

BĂTAIE DE JOC ● Familia artistului, ignoratş şi azi
Vrei să ţi se facă dreptate şi eşti tratat ca şi cum ai cerşi. Ce ruşine! S-a întâmplat cu rudele artistului Teo Peter, ignorate până acum de autorităţile din ţara lui George Bush. Fiul şi fratele basistului ucis de VanGoethem vor ca SUA să demonstreze la Summit-ul NATO că nu tratează românii ca pe nişte cetăţeni de rangul doi.


BĂTAIE DE JOC ● Familia artistului, ignoratş şi azi
Vrei să ţi se facă dreptate şi eşti tratat ca şi cum ai cerşi. Ce ruşine! S-a întâmplat cu rudele artistului Teo Peter, ignorate până acum de autorităţile din ţara lui George Bush. Fiul şi fratele basistului ucis de VanGoethem vor ca SUA să demonstreze la Summit-ul NATO că nu tratează românii ca pe nişte cetăţeni de rangul doi.


După ce justiţia americană l-a scăpat pe ucigaşul artistului Teo Peter fără o zi de puşcărie, fără un leu de plată ca despăgubiri, bătaia de joc la adresa familiei victimei pe care a făcut-o sergentul american VanGoethem a continuat vreme de 19 luni. Ieri, înainte cu doar două săptămâni înainte ca preşedintele SUA, George W. Bush, să vină să dea ochii cu România, la Summit-ul NATO, revendicarea familiei lui Teo Peter nu avea stabilit nici măcar un termen de soluţionare.


JIGNIŢI CU "PREŢUL" UNEI VIEŢI. Iniţial, SUA au oferit 11.500 de dolari urmaşilor lui Teo Peter, pentru ca oferta finală să se ridice la 16.500 de dolari, ne-au dezvăluit ieri în conferinţă de presa fiul şi fratele artistului, Claudiu şi Dorin Peter, acompaniaţi de avocatul lor, John Gurley. "În 2005, SUA ne-au făcut prima ofertă. Mi-e mi-au oferit 3.500 de dolari, în total familiei 11.500 de dolari. Am refuzat. După două luni au ridicat oferta la 16.500 de dolari. Am refuzat. Ne-au insultat extrem, ne-au lezat în demnitatea noastră. Sunt extrem de furios pentru că nu văd că ni se respectă statutul de aliat NATO", ne-a declarat ieri, dezamăgit, fiul lui Teo Peter.


APEL PENTRU RESPECT. "Compensaţia morală trebuie să fie un indicator al respectului pentru România. Vrem să ni se arate acest respect. A nu se înţelege că noi vrem să ne îmbogăţim!", a spus Claudiu Peter. Fratele artistului dispărut dintre noi ne-a dezvăluit că s-a simţit umilit. "Am participat la un proces extrem de umilitor. Ne-au pus întrebări care ne-au şocat, de genul cât vă dădea Teo Peter?!", a spus Dorin Peter, fratele victimei. "Judecătorii trebuie să arate respect familiei victimelor, atât în România, cât şi în SUA", a declarat Claudiu Peter.


ACUZE. Fiul lui Teo Peter a făcut trimiteri la un caz similar în care victima a fost un cetăţean englez şi a precizat: "Cazul a fost tratat corect de Guvernul SUA. Iar noi suntem o familie care de peste trei ani aşteptăm să ni se facă dreptate şi încă nu s-a întâmplat acest lucru. Vă vine să credeţi că VanGoethem a fost achitat pentru că nu s-a putut dovedi că tatăl meu s-a aflat cu adevărat în taxiul peste care a intrat maşina sergentului american? Justiţia americană nu a gestionat corect acest caz". Unchiul lui l-a completat arătând că în România, pentru un caz similar, "instanţa a dat o pedeapsă de şapte ani de închisoare, e vorba de Ali Imran".


REVENDICAREA. După pronunţarea verdictului de achitare, care a şocat România, la sugestia autorităţilor SUA, familia lui Teo Peter a completat o reclamaţie de revendicare – în care se vorbeşte de o sumă de peste un milion de dolari. Ei speră ca Guvernul SUA să rezolve cazul până la summit, arătând că suma obţinută drept compensaţie va fi folosită pentru crearea unei fundaţii în memoria lui Teo Peter şi în beneficiul românilor.


IRONIE
"N-am avut acces la un proces just aici, în România, ci a avut loc o mascaradă de proces în SUA, cu uşile închise şi cu mama lui VanGhoetem, care a plâns. Şi l-au achitat, "brothers in arms" se cheamă. VanGoethem n-a zis până în prezent nici măcar «Pardon!» familiei victimei sale"
Dorin Peter - unchiul victimei


IGNORAŢI
"Justiţia americană nu a gestionat corect acest caz. M-am săturat să mă simt penibil, să las privirea în jos. Vrem o rezolvare pozitivă, onorabilă, demnă. Guvernul SUA a soluţionat cazuri similare cu aliaţii săi importanţi. România este aliat NATO, vrem săni se arate acest respect"
Claudiu Peter - fiul victimei


Evenimentul tragic

Artistul Teo Peter şi-a pierdut viaţa la 4 decembrie într-un accident de maşină provocat de către sergentul Cristopher VanGoethem din cadrul U.S. Marine Corps. Militar staţionat la Ambasada SUA din Bucureşti, soldatul american îşi petrecuse timpul dinaintea accidentului într-un club cunoscut din Capitală. Maşina condusă de el a intrat din plin în taxiul în care se afla Teo Peter. VanGhoethem a refuzat să facă testul de alcoolemie. El a fost scos din România sub protecţia diplomatică şi a fost judecat în SUA de o curte marţială, care l-a achitat. Verdictul a şocat întreaga Românie. Atunci când diplomatul georgian Gueorgui Makharadze a ucis un cetăţean american într-un accident rutier, el a rămas fără imunitate şi a primit şapte ani de închisoare.


×
Subiecte în articol: observator romania peter teo peter