x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Summit PPE/ Manfred Weber: Trebuie să creăm condiţii de trai egale în întreaga Europă

Summit PPE/ Manfred Weber: Trebuie să creăm condiţii de trai egale în întreaga Europă

16 Mar 2019   •   17:32
Summit PPE/ Manfred Weber: Trebuie să creăm condiţii de trai egale în întreaga Europă
Sursa foto: Lucian Alecu

Candidatul PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, a afirmat sâmbătă, în prezentarea viziunii sale asupra viitorului UE şi a principalelor linii ale programului Partidului Popular European pentru şefia CE, că va lupta pentru acelaşi nivel de trai în toată Europa.

"Am 46 de ani şi am crescut în Bavaria. Generaţia mea poate să spună că în Europa, peste tot, guvernează libertatea şi pacea. (...) Acest lucru este posibil pentru că lideri din partea familiei PPE au reuşit să facă acest lucru. Eu lupt împotriva tuturor celor care vor să distrugă Europa de azi, împotriva naţionaliştilor, populiştilor. (...) Această Europă a fost construită de noi. Suntem mândri şi o vom apăra şi pe viitor. Trăim în cea mai bună Europă pe care am avut-o vreodată, (...) dar mai sunt multe lucruri de rezolvat. Primul mesaj al Manifestului PPE este că eu visez la o Europă mai bună. În calitate de preşedinte al Comisiei Europene îmi doresc să lupt pentru o Europă în care nimeni nu va mai fi forţat să îşi părăsească regiunea din care locuieşte din motive financiare. Trebuie să luptăm pentru o Europă în care toată lumea să se bucure de aceleaşi condiţii de trai", a declarat Manfred Weber, la Summitul liderilor locali şi regionali ai PPE, desfăşurat sâmbătă la Bucureşti.

El a spus că în calitate de preşedinte al Comisiei Europene va fi în favoarea politicilor regionale de dezvoltare, a dezvoltării infrastructurii.

"3,5 milioane de români au părăsit România în ultimii ani. O treime din tânăra generaţie a părăsit această ţară. Şi asta nu poate să fie acceptat. De aceea trebuie să creăm condiţii de trai egale. (...) Să oferim tinerilor un viitor mai bun, mai ales în zonele rurale. Trebuie să fim deschişi pentru comerţ, ca europeni. 1,1 milioane de români lucrează în sectoare unde se produc produse pentru export, pentru ţări terţe, nu pentru UE. E foarte mult. Putem avea un viitor economic bun numai dacă credem în politicile comerciale. Aceasta este problema. Socialiştii, Verzii, cei de stânga sunt sceptici cu privire la viitoarele acorduri comerciale. (...) Socialiştii se opun, ei vor să facă acelaşi lucru ca Donald Trump. Ei vor să blocheze comerţul, să îl oprească, să clădească ziduri. Pe partea economică eu vreau să creez punţi pentru că e singura cale de a obţine o dezvoltare economică bună şi o politică comercială sustenabilă", a precizat Weber.

Candidatul PPE a subliniat că "nu există nicio contradicţie între mândria locală şi naţională şi mândria de a fi european, pentru că cele trei identităţi merg mână în mână".

"Nu voi permite niciunui naţionalist sau populist să spună că aceste trei valori vin în contradicţie. Ele sunt împreună", a subliniat Manfred Weber.

El a spus că, la nivel european, în politică "trebuie să începi să asculţi, să iei în considerare îngrijorările oamenilor".

"Totul începe prin a-i asculta pe oameni şi nu îmi pot imagina un loc mai bun de a discuta despre acest aspect decât Comitetul Regiunilor. Îi respect pe primari, cu activitatea lor zilnică. Activitatea legislativă este mai îndepărtată de oameni, dar primarii sunt mai aproape de oameni. Aşadar, a-i asculta pe primari este un lucru esenţial", a punctat candidatul PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Manfred Weber a afirmat, de asemenea, că îşi doreşte să prezinte un masterplan pentru lupta împotriva cancerului. "Dacă europenii ar găsi un răspuns la cancer, atunci lumea aceasta ar deveni un loc mai bun", a arătat el.

Referindu-se la migraţie, Weber a declarat că Uniunea Europeană îşi poate controla frontierele sale externe şi a precizat că PPE vrea ca UE "să recâştige controlul la frontierele sale".

"Europa este un continent puternic din punct de vedere economic. (...) Dar nu suntem suficient de puternici la nivel politic. Suntem puternici economic, dar din punct de vedere politic suntem încă slabi. De aceea trebuie să găsim o cale. (...) Trebuie să răspundem la provocarea Chinei, la ce face Vladimir Putin, trebuie să vedem cum reacţionăm la ceea ce face Trump, (...) Turcia. Trebuie să reuşim să vorbim la nivel global pe o singură voce", a spus Weber.

Subliniind că "diversitatea în Europa este foarte mare", Manfred Weber a evidenţiat valorile creştine comune ale europenilor.

"Un singur lucru îl avem în comun în Europa: în fiecare sat, oraş se va găsi o biserică creştină. Şi de aceea cred că acest continent se bazează pe principii creştine şi ar trebui să fim mândri de acest lucru, că avem aceste valori de bază comune", a arătat Weber.

Un alt punct pe care l-a abordat a vizat relaţia UE - Turcia.

"Nu putem spune că Turcia a arătat un angajament de implementare a statului de drept şi a principiilor şi valorilor în care credem. De aceea, Turcia se îndepărtează de Europa. Cel mai bun lucru pe care îl putem face în această relaţie este să avem o abordare cinstită. Ar trebui să spunem că dorim să avem o relaţie de prietenie puternică, dar calitatea de membru deplin a Turciei în UE nu va putea funcţiona. Vă promit că eu voi opri discuţiile în legătură cu acest lucru, pentru că trebuie să definim frontierele UE în final", a declarat candidatul PPE la şefia CE.

Printre punctele Manifestului regional şi local al PPE în vederea alegerilor europarlamentare din 2019, intitulat "Vrem o Uniune Europeană împreună cu oameni şi pentru oameni", prezentat sâmbătă, la Bucureşti, de Manfred Weber se mai numără necesitatea adoptării unor decizii bazate pe principul subsidiarităţii, a unui transport ecologic şi a unor locuinţe mai eficiente din punct de vedere energetic. AGERPRES

×
Subiecte în articol: manfred weber