x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Summit-ul de la Bali: Michigan, mai poluant decăt Nigeria

Summit-ul de la Bali: Michigan, mai poluant decăt Nigeria

de Jurnalul National    |    07 Dec 2007   •   00:00
Summit-ul de la Bali: Michigan, mai poluant decăt Nigeria
Sursa foto: AHMAD ZAMRONI/

Statul american Michigan emite in fiecare an in atmosferă o cantitate mai mare de gaze cu efect de seră decăt Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, cu un număr de locuitori de 16 ori mai mare decăt statul american.



Statul american Michigan emite in fiecare an in atmosferă o cantitate mai mare de gaze cu efect de seră decăt Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, cu un număr de locuitori de 16 ori mai mare decăt statul american.

Informaţia a fost furnizată ieri intr-un raport prezentat de National Environment Trust (NET) la conferinţa de la Bali privind schimbările climatice, citat de France Press. Un alt exemplu: statul Texas (23,7 milioane de locuitori) emite 696 de tone CO2. Cantitatea este mai mare decăt cea emisă de 116 ţări in curs de dezvoltare, care au in total mai mult de un miliard de locuitori.

La egalitate cu statul Texas se situează şi Marea Britanie, care are 60 de milioane de locuitori. "In fiecare an, 42 de state americane emit, fiecare, o cantitate de gaze cu efect de seră mai mare decăt peste 100 de ţări in curs de dezvoltare la un loc", adaugă NET. California (395 de milioane de tone de dioxid de carbon) poluează mai mult decăt 106 ţări in curs de dezvoltare sau decăt Brazilia, care are o populaţie de cinci ori mai numeroasă. "Chiar şi Wyoming, statul american cu cea mai redusă densitate a populaţiei (510.000 de locuitori), emite mai mult dioxid de carbon decăt 69 de ţări in curs de dezvoltare la un loc, avănd o populaţie totală de 357 de milioane de locuitori", se arată in raport.

ŞI O VESTE BUNÃ.... "Liderii politici americani nu mai sunt credibili cănd cer ţărilor in curs de dezvoltare să inceapă prin reducerea emisiilor poluante pentru ca şi Statele Unite să ia măsuri in acest sens", a declarat Angela Anderson, vicepreşedinte al NET. "Vestea bună" este că 17 state americane (45% din populaţia SUA) emit in atmosferă o treime din cantitatea totală de gaze poluante. Aceste regiuni au adoptat obiective de reducere a poluării, iar multe alte state au stabilit cote de reducere a emisiilor pentru diferite sectoare de activitate, "punănd astfel bazele unei viitoare politici naţionale" de luptă impotriva incălzirii climatice. NET reaminteşte că, in perioada 1750-2005, Statele Unite şi alte căteva ţări industrializate (printre care statele vest-europene, Rusia, Japonia sau Canada) au fost responsabile pentru mai mult de 73 la sută din emisiile de gaze poluante provenite din utilizarea combustibililor fosili. In aceeaşi perioadă, China (ţară pe punctul de a deveni cel mai important poluator din lume) nu a emis decăt 7,8 la sută din cantitatea totală de gaze cu efect de seră.


×
Subiecte în articol: verde! decăt