x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de români ar urma să plece să îngrijească bătrâni în Austria. Ministrul Bode neagă un acord, dar e contrazis de austrieci

Sute de români ar urma să plece să îngrijească bătrâni în Austria. Ministrul Bode neagă un acord, dar e contrazis de austrieci

26 Apr 2020   •   15:05
Sute de români ar urma să plece să îngrijească bătrâni în Austria. Ministrul Bode neagă un acord, dar e contrazis de austrieci
Sursa foto: gov.ro

Zeci de români ar urma să plece în Austria cu un prim tren special, pentru a avea grijă de vârstnici.

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene a declarat că între România şi Austria există chiar şi un acord în acest sens şi că primul tren care ar urma să transporte îngrijitori români ar pleca din Timişoara, pe data de 2 mai.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, neagă existenţa acordului între România şi Austria. Într-o declaraţie pentru Agerpres, Lucian Bode susţine că nici ministrul de Externe şi nici ambasada nu au astfel de informaţii. Demersul, dacă s-ar materializa, ar putea fi făcut doar în acord cu regulile statului român, mai spune ministrul, care aduce aminte că România se află sub stare de urgenţă până pe 15 mai, iar restricţiile de călătorie sunt încă în vigoare.

Ministrul austriac, Caroline Edtstadler, îl contrazice, însă, pe Lucian Bode şi spune că autorităţile din Austria au negociat timp de două săptămâni cu CFR Călători în acest sens. Potrivit informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei neagă afirmaţiile.

Peste 33.000 de austrieci au nevoie de îngrijire în această perioadă. Jumătate dintre îngrijitori provin din România. Din cauza restricţiilor provocate de pandemia cu noul coronavirus, aceştia nu au mai putut să schimbe însă turele colegilor din Austria, astfel că mulţi dintre ei lucrează de mai bine de o lună fără pauză.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost contactat de MEDIAFAX pentru o reacţie, însă nu a oferit un răspuns.

Problema românilor care vor să plece la muncă în alte state nu este nouă. Zeci de români au plecat la cules de sparanghel în Germania, la începutul acestei luni. Acum, românii sunt revoltaţi şi vor să vină acasă. Aceştia acuză că refuză să muncească pentru că au primit un salariu mai mic decât cel convenit, dar şi că actele lor au fost reţinute de proprietari şi pot fi primite înapoi doar în schimbul a 300 de euro.

(sursa: Mediafax)

×