x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Szoby Cseh a învins CNSAS-ul. Cascadorul nu a colaborat cu Securitatea, decizie irevocabilă a Justiţiei

Szoby Cseh a învins CNSAS-ul. Cascadorul nu a colaborat cu Securitatea, decizie irevocabilă a Justiţiei

27 Mai 2013   •   19:36
Szoby Cseh a învins CNSAS-ul. Cascadorul nu a colaborat cu Securitatea, decizie irevocabilă a Justiţiei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cascadorul Szoby Cseh nu a colaborat cu Securitatea, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins acuzaţiile Consilului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), considerându-le neîntemeiate. Decizia este irevocabilă.

CNSAS stabilise în 2011 că Szoby Cseh ar fi dat note informative către Securitate sub numele de cod "Sabin", note în urma cărora mai mulţi cascadori care intenţionau să părăsească ţara au intrat în vizorul instituţiei.

Contactat de jurnalul.ro, Szoby Cseh a declarat că decizia ICCJ i-a restabilit onoarea, afirmând că acuzaţiile CNSAS i-au adus multe prejudicii şi i-au zădărnicit proiectele.

"Le pup mâna acestor trei judecătoare. L-am simţit de când am intrat în sală că sunt oameni buni, li se citea omenia în ochi. Am cerut să dau o declaraţie şi am povestit rapid tot ce a fost. Unui om poţi să-i iei averea, nevasta, dar nu onoarea. Pentru mine onoarea înseamnă Dumnezeu. N-am 5 bani, nu e o problemă, dar nu te atinge de onoarea mea", a spus Cseh.

Cascadorul a vorbit despre relaţia lui cu Securitatea, povestind că a apelat la această instituţie pentru a combate corupţia din studiourile de film înaintând reclamaţii, nu pentru a-şi turna colegii.

"Pentru mine decizia CNSAS a venit ca un trăsnet. Eu nici nu ştiam că am dosar de turnător. Totul a pornit de la un conflict administrativ. Anumite persoane cu facultate la Moscova, care lucrau în studiourile de film, erau mână în mână cu cascadorii care luau şi câte 10.000 de lei pe contracte fictive, din care 8.000 reveneau directorilor din studio. În timp ce eu făceam şi cascadorii anonime, fără remuneraţie, ca să poată să meargă treaba, alţii o duceau foarte bine. Am arătat toate aceste lucruri în şedinţe. Nu se făcea nimic", a povestit cascadorul.

Cseh spune că în momentul în care a început să facă reclamaţii, colegii săi au încercat să-l mituiască.

"Au trimis şi la mine "sutaşi". N-am admis. Mi s-au făcut greutăţi. Atunci am avut o discuţie cu un director adjunct al studioului, tot cu facultate la Moscova, Vladimir Munteanu. Dar el era un om de milioane, un foarte bun profesionist. "Băi, Szoby", mi-a zis, "ăştia sunt foarte tari". Mi-a dat de înţeles că nu e de glumit. Nu se speriau nici de miliţie. Atunci m-a îndrumat la Biroul Special, adică la securişti. Şi acolo a fost greu. Mi-au trebuit trei luni să-i conving. Până la urmă mi-au zis că o să mă ajute. Am făcut un memoriu şi am cerut securiştilor să facă o analiză, să vadă corupţia din studiouri. Au fost două şedinţe în care mi s-a dat dreptate, în care chiar s-a spus că este o corupţie de nedescris", a povestit cascadorul.

Szoby Cseh spune, însă, că pentru a putea face ordine în studio, cei din Biroul Special i-au zis că trebuie să semneze un angajament.

"Eu abia aşteptam să semnez, ca să pot să rezolv problemele. Vreo şase luni nu s-au mai făcut şmecherii. Pe urmă au luat-o de la capăt. Cascadorii au devenit actori-cascadori, deci nu mai trebuia să semnez eu pentru ca ei ca să aibă prestaţii. Atunci am dat un interviu în România Liberă în care am spus că în cinematografia românească filmul este ultima preocupare. Toţi vor să-şi umple buzunarele. Dacă eram turnător, mai dădeam acest interviu"?

Szoby Cseh spune că nu a înaintat Securităţii decât reclamaţii de ordin administrativ, documentele în care pare că îşi toarnă colegii, cele în baza cărora CNSAS i-au dat verdictul de colaborator, fiind falsuri.

"CNSAS trebuie desfiinţat! S-au bazat pe acele 50 de hârtii care nu erau scrise de mine. Şi un copil de trei ani putea vedea clar că nu este scrisul meu. Pe urmă s-a zis că aş fi dictat securistului... Sunt hârtii scrise din burtă de securişti ca să-şi menţină postul. Scriau băieţii ăia mai ceva ca Hans Christian Andersen", spune Cseh.

Cascadorul spune că înainte de verdictul CNSAS a fost avertizat că i se "pregăteşte ceva", însă nu se aştepta la astfel de acuzaţii.

"Am fost anunţat cam cu un an înainte că mi se pregăteşte ceva, dar nu mă aşteptam la asta. Eu nici nu ştiam că am dosar de turnător. Ştiam că am dosar la Securitate încă de când lucram la Tractorul Braşov, pentru că bătusem miliţieni. Dar nu dosar de turnător. La Securitate eu nu am făcut decât reclamaţii de ordin administrativ".

Szoby Cseh spune că perioada în care au planat asupra lui suspiciunile de colaborator al Securităţii i-au afectat nu numai onoarea, dar şi proiectele.

Cseh a înfiinţat în 2005 Asociaţia "Gladiator" care are ca scop educarea copiilor care provin din familii în care părinţii sunt delincvenţi sau din orfelinate. Ideea este ca aceşti copii să fie aduşi într-o sală şi învăţaţi gimnasitcă, arte marţiale şi alte deprinderi care să îi întărească atât fizic, cât şi psihic şi să-i ferească de tentaţiile străzii.

"Reuşisem să strâng nişte sponsori pentru proiectul meu cu gladiatorii. În momentul în care au apărut acuzaţiile, au dispărut sponsorii. A trebuit să mă descurc pe cont propriu, n-am mai dat bani pe medicamente, mi-am vândut maşina ca să pot să merg mai departe cu proiectul. La mine meseria a contat mereu cel mai mult", spune Cseh, care speră ca acum proiectul "Gladiator", care a avut mult de suferit, să poată fi reluat. 

×
Subiecte în articol: szoby cseh cnsas ICCJ securitate