x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tactica - Fanteziile lui Eugen Badalan

Tactica - Fanteziile lui Eugen Badalan

de Razvan Belciuganu    |    09 Oct 2006   •   00:00
Tactica - Fanteziile lui Eugen Badalan

Fostul sef al Armatei, generalul Eugen Badalan, incoltit fiind de ancheta Directiei Nationale Anticoruptie, a depus plangere impotriva ministrului suspendat al Apararii, tocmai pe cazul care il vizeaza personal.

Teodor Atanasiu are o noua plangere penala de abuz in serviciu, depusa de generalul in rezerva Eugen Badalan, fiindca ar fi transformat o cercetare administrativa in una penala.

Eugen Badalan i-a solicitat lui Atanasiu, la 7 iulie 2006, sa dispuna "reluarea cercetarii administrative, eventual cu o alta comisie, pentru desfasurarea acesteia cu respectarea legilor si instructiunilor in vigoare".

Aceasta cerere a rezultat dupa ce generalul a citit Procesul-verbal de cercetare administrativa facut de Sectia de prevenire si combatere a fraudelor din MApN in contractul de schimb dintre Armata si firma Tofan. La 24 iulie, ministrul Apararii a scris pe raport: "Este o cercetare penala, nu administrativa, in competenta exclusiva a DNA".

CIRCUITUL. La aceasta cercetare s- ajuns dupa ce Daniel Morar, procurorul-sef al DNA, l-a rugat pe ministrul Apararii, la 28 februarie 2006, ca in verificarile efectuate de procurorii anticoruptie MApN sa sprijine DNA, care "sa stabileasca legalitatea incheierii si derularii contractului, precum si daca ministerul a suferit vreo paguba". Intr-o noua adresa a DNA catre MapN, din 12 aprilie, Morar arata ca "exista informatii despre tergiversarea cercetarilor de catre Comisia de cercetare administrativa si posibila disparitie de documente". Totodata, procurorul-sef al DNA a mai solicitat ministrului "sa dispuneti ca cercetarea legalitatii incheierii si derularii contractului cu SC Tofan Grup SA sa fie efectuata de Sectia prevenire si combatere a fraudelor din MapN".

URMARITUL. Drept urmare, sectia respectiva a lucrat pentru intocmirea procesului-verbal 120 de zile. Daca ministrul ar fi acceptat cererea generalui Badalan, noua comisie ar fi lungit-o inca patru luni. Dar inainte de a-si pune Atanasiu rezolutia, Morar il informa, la 20 iulie, ca DNA a inceput "urmarirea penala cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave". Dupa cateva saptamani, generalul Eugen Badalan a fost pus, personal, sub urmarire penala.

ATANASIU: "SUNT NEVINOVAT"
Teodor Atanasiu a declarat ca plangerea penala depusa impotriva sa de catre Eugen Badalan este doar un nou episod din "contextul sicanarilor" la care este supus de o vreme incoace. Atanasiu spune ca si in cazul plangerii fostului sef al SMG isi va dovedi nevinovatia, precum s-a demonstrat si in cazul celor doua plangeri depuse de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si deputatul Eugen Bejinariu. "Daca o sa mai fie si alte plangeri, o sa-mi dovedesc nevinovatia si atunci. Sper ca cei 22 de milioane de romani sa inceapa toti sa depuna plangeri impotriva mea".
  • Lucian Dobrater
  • ×
    Subiecte în articol: observator eugen badalan