x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TĂIEREL, PUS SĂ APERE COPACII - Jaf în pădurile de la Tismana

TĂIEREL, PUS SĂ APERE COPACII - Jaf în pădurile de la Tismana

de Petru Zoltan    |    Aura Stoenescu    |    12 Noi 2008   •   00:00
TĂIEREL, PUS SĂ APERE COPACII - Jaf în pădurile de la Tismana

Groapa de gunoi a oraşului gorjean Tismana a fost umplută cu zeci de cioturi de stejar nemarcate. Cei care au încercat să ascundă urmele defrişărilor ilegale au dat foc rădăcinilor în speranţa că-şi vor acoperi urmele. Anchetatorii gorjeni au intrat pe fir şi cercetează 24 de persoane, printre care se află şi angajaţii de la Ocolul Silvic Tismana în frunte cu şeful lor, Ion Tăierel. Ca o ironie a sorţii, Tăierel a fost transferat la direcţia plantări.



Zeci de arbori nemarcaţi au căzut sub securile angajaţilor firmei de exploatare Val Forest şi ai Ocolului Silvic Tismana. Rădăcinile arborilor tăiaţi ilegal au fost găsite la groapa de gunoi a oraşului, în albia râului, dar şi în depozitul de lemne deţinut de Valentin Mucenic, patronul firmei Val Forest. În urma inventarierii cioturilor, anchetatorii gorjeni au stabilit că au fost tăiaţi ilegal o sută de arbori, în special goruni, cu diametrele cuprinse între 50 şi 140 cm, numai buni de furnir. Inspectorii silvici au găsit în depozitul de material lemnos al firmei Val Forest opt cioturi scoase din pământ, care nu prezentau amprentă de ciocan silvic.

DEFRIŞĂRI ÎN GRUP
Unul dintre angajaţii lui Mucenic a declarat sub protecţia anonimatului: "Eram în jur de 20 de angajaţi, care primeam dispoziţii de la patronul Valentin Mucenic. Noi vedeam că nu e legal ce se întâmplă, pentru că aveam vechime în domeniu şi ştiam că n-ai voie să tai arbori nemarcaţi. Noi făceam ce ne spunea, mai ales că cei care ne indicau ce arbori nemarcaţi să tăiem erau chiar cei doi pădurari care aveau gestiunea: Claudiu Ceaureanu şi Constantin Achim. Ceaureanu a săpat alături de noi la rădăcina unor goruni, ca să-i scoatem cu totul din pământ". Arborii se aflau în "ograda" Ocolului Silvic Tismana, unde şef era Ion Tăierel, un apropiat al omului de afaceri Valentin Mucenic şi finul lui Ştefan Bejat, fost prefect de Gorj. În urma unei expertize s-a stabilit că prejudiciul de la Tismana depăşeşte 200.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, muncitorii firmei Val Forest erau împărţiţi în două echipe. Ei tăiau arborii razant la suprafaţa solului, după care acopereau locul cu pământ pentru a nu lăsa urme. O altă metodă folosită de muncitorii lui Mucenic era prin căzănit, care constă în săparea pe lângă rădăcina arborelui, pentru a se tăia ramificaţiile principale ale rădăcinii. După care arborele este legat cu un cablu şi tras cu TAF-ul. "În felul ăsta, lemnul era scos din rădăcini, după care rămânea o groapă pe care o acopereau. Ei nu aveau nevoie decât de trunchi, iar cioturile erau aruncate pe râu sau la groapa de gunoi a oraşului, pentru că lipsa în gestiunea pădurarilor e dovedită de cioturile rămăse nemarcate. Or, dacă nu existau cioturile nu exista nici lipsa în gestiunea pădurarilor", a spus unul dintre poliţiştii care s-au ocupat de caz. Şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Gorj, comisarul-şef Constantin Nicolescu, a precizat: "În această cauză, pe lângă persoana menţionată (n.r. – Ion Tăierel) în adresa dumneavoastră, au fost cercetate alte 23 de persoane, acestea fiind învinuite, în funcţie de calitatea şi natura acţiunilor întreprinse, de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, de tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos".

SANCŢIUNI MODICE
În urma scandalului declanşat la Tismana, Ion Tăierel a fost mutat rapid la serviciul plantări din cadrul Ocolului Silvic Târgu-Jiu. Acestuia i s-a imputat faptul că împreună cu alţi şapte angajaţi din subordine au "omis" să efectueze controalele de fond. Din 17 controale, ei au efectuat numai trei, fără a-i deranja pe muncitorii lui Mucenic. Ion Tăierel s-a ales şi cu diminuarea salariului cu 20% pe o perioadă de trei luni. Contactat, Ion Tăierel a spus: "Eu am crezut că veniţi să mă întrebaţi de plantări... Voi veniţi să-mi luaţi mie declaraţii? Mă cercetaţi pe mine? E dosar, e la poliţie... Asta e... Aşa a fost să fie. Sunt chiar aşa o persoană interesantă să scrieţi despre mine? Nu mai sunt şef de ocol, nu am ce să spun". Nici ceilalţi pădurari nu au fost iertaţi de mai-marii Direcţiei Silvice, care au decis ca pădurarului Claudiu Ceaureanu să i se desfacă contractul individual de muncă. Alţi cinci pădurari s-au ales doar cu diminuarea salariului cu 10% timp de o lună.

"În această cauză, pe lângă Ion Tăierel în adresa dumneavoastră, au fost cercetate alte 23 de persoane, acestea fiind învinuite, în funcţie de calitatea şi natura acţiunilor întreprinse, de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, de tăiere
ilegală şi sustragere de material lemnos".
Constantin Nicolescu - comisarul-şef IPJ Gorj

×
Subiecte în articol: verde! tăierel