x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tăierile din pădurea lui Cîțu, blocate de Garda Forestieră

Tăierile din pădurea lui Cîțu, blocate de Garda Forestieră

de Mariana Zaharia    |    26 Iun 2020   •   08:22
Tăierile din pădurea lui Cîțu, blocate de Garda Forestieră
Sursa foto: catalby/Getty Images/iStockphoto

Frații Cîțu nu își mai pot exploata pădurea din Voineasa, județul Vâlcea, după controalele și amenzile mai multor instituții, una dintre ele condusă chiar de directorul Partidului Național Liberal. Garda Forestieră Vâlcea a amendat firma de exploatare cu 7.000 de lei, iar ocolul silvic privat cu care avea contract George Cîțu, cu 4.000 de lei. Nici Garda de Mediu nu i-a iertat pentru că ar fi distrus un pârâu în zonă și a dat o sancțiune de 8.000 de lei. De asemenea, ocolul silvic i-a lăsat baltă și a reziliat contractul.

Din 50 de hectare, atâtea câte deține familia Cîțu în Obârșia Lotrului, aproape jumătate din suprafață a fost tăiată cu aprobări de „produs accidental”, adică de arbori care ar fi bolnavi. Ipidele sunt insectele pe care au dat vina pentru tăieri. Se adăpostesc în scoarța copacului și îl usucă, iar cum tratamentele ar fi lungi și ineficiente, singura soluție ar fi tăierea. Numai că cei de la Gardă spun că s-a făcut treaba pe jumătate.

 

Arbori atacați de insecte, abandonați în pădure

„Pe 70 la sută din suprafața de 33 de hectare pentru care exista aprobare, nu au fost cojite cioatele. Pentru că ipidele se ascund în scoarță, arborele se taie, iar ce rămâne trebuie curățat de scoarță ca să fie îndepărtată sursa îmbolnăvirii, dar acest lucru nu a fost făcut și am dat sancțiune. Apoi, am stabilit că nu a fost respectat termenul de 30 de zile în care lemnul necojit ar fi trebuit scos de pe plaformă și am dat amendă și pentru asta. Nu au fost respectate traseele de colectare. Aprobările de tăiere se dau cu un traseu pe care lemnul ar trebui scos, iar ăsta a fost motivul unei alte sancțiuni. Totodată, am găsit și tăieri ilegale, lucru de care se vor ocupa organele penale. 7.000 de lei este amenda dată firmei de exploatare. Ocolul silvic privat ce administra zona a fost amendat cu 4.000 de lei, pentru că am găsit marcați pentru tăiere arbori ce erau în vegetație. Ei au fost cu noi la control, și-au anunțat intenția de reziliere, dar încă nu am primit hârtii”, a spus Gheorghe Ștefan, responsabilul activității de control din cadrul Gărzii Forestiere Vâlcea.

Reprezentanții Gărzii de Mediu, condusă acum de un liberal, au spus că au mers în control după ce au văzut în presă informații legate de neregulile din pădurea fraților Cîțu.

„Facem precizarea că o echipă de comisari s-a deplasat la amplasamentul respectiv și s-a constatat că lucrările silvice de exploatare s-au efectuat prin traversarea buștenilor prin albia pârâului, fapt ce contravine prevederilor OUG 23/05.03.2008 privind pescuitul și acvacultura”, transmit cei de la Mediu. Ocolul silvic privat ce avea în grijă pădurea este din județul Argeș, iar firma de exploatare are sediul în județul Vrancea. Cei de la ocol susțin că ei nu știau de nereguli și că au primit amendă pentru că marcajul nu a mai fost lizibil pe 6 arbori, din cauza ploilor.

Am dat un termen de 15 zile în care toate neregulile găsite de noi să fie remediate. Vom face un alt control și apoi vom da Parchetul înapoi, dacă situația va fi în regulă.

Gheorghe Ștefan, Garda Forestieră Vâlcea

 

×
Subiecte în articol: florin citu Garda Forestieră Vâlcea