x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tăietorii ilegali de lemne nu au a se teme

Tăietorii ilegali de lemne nu au a se teme

de Alexandru Nastase    |    29 Iun 2010   •   00:00

Două luni de controale şi doar 20 de amenzi



Hoţii de lemn şi tăietorii ilegali din România nu au nici un motiv să se teamă de reprezentanţii autorităţilor. Două luni de controale efectuate de vigilentele autorităţi în două judeţe din ţară s-au soldat cu doar 20 de amenzi.

Controlul a reunit angajaţi ai Direcţiei Silvice şi Cinegetice, ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi vânătoare, poliţişti, ingineri silvici din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, comisari din cadrul Gărzii Financiare şi ai Gărzii Naţionale de Mediu.

În judeţul Suceava au fost sancţionaţi opt operatori economici şi trei persoane fizice. S-au dat 11 amenzi contra­venţionale cu valoarea de 26.600 lei. S-au confiscat 352 mc lemn rotund răşinoase, 98 mc lemn de foc şi 251 mc cherestea răşinoase. Materialele confiscate costă 27.334 lei, corespunzător cantităţilor de 51 mc lemn rotund răşinoase, 118 mc lemn de foc şi 29 mc cherestea răşinoase. Realizările continuă şi în judeţul Constanţa, unde 12 operatori economici au primit următoarele sancţiuni: 11 amenzi contraven­ţio­nale cu va­loarea de 195.000 lei, fiind încasată pe loc suma de 90.000 lei. De asemenea, în cazul a doi operatori economici au fost efectuate confiscări contravalorice în sumă totală de 1.525.695 lei, corespunzător unei cantităţi de 4.390 mc cherestele.

Şi după asemenea rezultate, şi câteva "vorbe de duh" de la ministrul de resort.
"Astfel de controale vor mai fi, pentru că trebuie să stopăm cumva fenomenul tăierilor ilegale, exploa­tarea, transportul şi prelucrarea lemnului fără a respecta legea. În acest sens, am adus recent şi modi­ficări în legislaţie prin care am introdus sancţiuni mai drastice pentru o arie mai largă de abateri. Pentru mai multă eficienţă în aplicarea măsurilor de combatere a acestui fenomen am inclus Jandarmeria, Poliţia de frontieră şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă cei din sistemul silvic, care vor putea aplica aceste sancţiuni în cazul constatării unor abateri de la Codul silvic", a declarat ministrul Mediului, László Borbély.

×
Subiecte în articol: verde!