x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tanacu - Zbor deasupra unui cuib de fanatici

Tanacu - Zbor deasupra unui cuib de fanatici

de Toma Roman Jr    |    Vladimir Ioan    |    29 Iun 2005   •   00:00
Tanacu - Zbor deasupra unui cuib de fanatici

Pentru a intra in Manastirea Tanacu ai nevoie de aprobarea... poporului. De cand s-a declansat scandalul "crimei de la Tanacu", Jurnalul National s-a marginit sa reproduca sec informatii. Am lasat timpul sa curga pentru a reusi sa facem o ancheta obiectiva si ampla.

De cand s-a declansat scandalul "crimei de la Tanacu", Jurnalul National s-a marginit sa reproduca sec informatii. Am lasat timpul sa curga pentru a reusi sa facem o ancheta obiectiva si ampla, care sa nu poata fi influentata de furia declansata in primele momente de ingrozitoarea moarte a Irinei Cornici. Am incercat sa identificam toti factorii implicati in situatia complexa care a dus la moartea tinerei, in incercarea de elucidare a misterului care invaluie acest caz.

Manastirea Sfanta Treime se afla la vreo 25 de kilometri de Vaslui si la 8 kilometri de comuna Tanacu, de care tine teritorial. De altfel, satenii din Tanacu sunt foarte suparati ca s-a facut legatura intre cei din manastire si ei. Viceprimarul comunei, dl Buhaiescu Iorgu, ne-a declarat: "Noi, tanacenii, nu prea aveam legatura cu ce se intampla la manastire. Noi suntem un sat de razesi care traiesc din agricultura, muncesc din greu. Nu prea avea lumea timp sa bata 8 kilometri doar pentru o slujba religioasa, mai ales ca avem trei biserici in comuna, cu preoti bine pregatiti.
Eu, de exemplu, nu am fost niciodata la manastire, la o slujba. Imi propusesem sa merg intr-o duminica, de curiozitate, dar a intervenit altceva. Majoritatea enoriasilor, din cate m-am interesat, provenea din Vaslui, din comunele Muntenii de Sus si Satul Nou, oameni care erau adeptii lui Corogeanu. Ei au facut si scandal cand a venit episcopul. De la noi era in manastire o singura femeie, care fugise acolo de ciuda ca o cam insela sotul". Nici parohul comunei, Pavel Plesca, nu stie foarte multe despre cele intamplate la manastire. El a ajuns acolo de cateva ori, a fost socat ca a vazut un fel de manastire mixta, dar si-a zis ca autoritatile religioase stiu ele ce fac.

INTERZIS. Calugarii nu mai lasa pe nimeni in manastire pentru ca asa vrea "poporul"

SA CANTAM IN TACERE. Dupa un drum pe hartoape si prin gropane, am ajuns la manastire. La intrare, erau afisate niste inscriptii mari, puerile si pline de umor involuntar. Din cate am inteles, ele sunt chiar opera lui Petre Corogeanu, care in momente de zbucium devenea un fel de poet naiv. Pe o pancarta scria: "Aici grija lumeasca o lepadam/Aici cu ingerii cantam/In tacere si rugaciune multa". Pe o alta placa se trece de la gogomanii la discriminare: "Interzisa intrarea celor de alta credinta in afara Bisericii Ortodoxe/Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca". Inscriptia respectiva era acolo de un an si ceva si ea contravine flagrant canoanelor BOR.
Dupa hotararile Sfantului Sinod al BOR, pot participa la slujbe, mai putin cand se spune "Crezul", oameni de orice confesiune, este chiar indicat ca acestia sa intre-n Casa Domnului si sa apuce pe calea ortodoxiei. Faptul ca autoritatile bisericesti nu au intervenit si au lasat sa se dezvolte o miscare sectar-fanatica gen "Noul Ierusalim" sau "Vladimiresti" este greu pardonabil. O posibila cauza este si ca Episcopia Husiului nu are in schema de personal "parinte exarh", un preot-inspector a carui sarcina este sa verifice daca in parohiile si manastirile din subordine lucrurile se desfasoara canonic.

PASARICA! Cum ne-am apropiat de gard, inauntru a inceput un fel de forfota. Niste femei tinere imbracate in straie calugaresti s-au ascuns intr-o cladire din incinta. Dupa un timp, a aparut un tanar blond, inalt, cu coada, care fara vorbe multe ne-a tras cu un blitz in ochi. Am incercat sa aflam de la el daca putem intra in manastire, ne-a zis ca nu si a adaugat cu un aer de vedeta media: "Nu am nimic de declarat! Io-s parintele Cleopa!". Nu-l intrebase nimeni cum il cheama, nici ce vrea sa declare, dar aflam ca ajunsese un fel de celebritate locala dupa ce sarise sa-l pocneasca pe Prea Sfintitul Corneliu Barladeanu, episcopul-vicar de Husi, si agresase o echipa de televiziune. Nimeni nu stie cine l-a facut calugar pe autointitulatul Cleopa si nici daca e intr-adevar calugar.

A doua zi, duminica, am ajuns in zori in fata manastirii. Erau acolo si mai multe echipe de televiziune, dintre care una germana. Poarta era legata cu un lant si cu lacat. Accesul era permis doar cunoscutilor. Inauntru, cu toate ca nu era nici un preot, ci doar Cleopa si niste calugarite, s-a tinut un fel de slujba. La poarta, doi cerberi cuprinsi de turbare au spus ca doar poporul (care?) poate decide daca intram sau nu. Si ca poporul a spus nu. Am ascultat discursuri comunizante despre puterea poporului (preluate din cugetarile lui Corogeanu) la care noi raspundeam ca suntem la randul nostru credinciosi si vrem sa intram duminica in Casa Domnului.
Pana la urma, dupa ce am fost supravegheati daca ne facem "cruce dreapta", am avut parte de vocea poporului calmat. Slujba s-a terminat in timp ce negociam accesul in manastire, iar participantii, vreo 35-40, oameni simpli, au inceput sa ne spuna cat de bun era Corogeanu. Am auzit ca facea minuni, aducea ploaia ("De cand a venit aici nu mai e seceta"), ca spunea slujba "de la Amin la Amin", avea o caruta de har. Cand am adus vorba despre Irina Cornici, oamenii au devenit ostili. Ni s-a zis sec ca singurul care a vorbit despre ce s-a petrecut a fost chiar Corogeanu, ca ei nu mai au voie sa comenteze, desi nici unul dintre ei nu a reusit sa ne spuna cine le-a interzis acest lucru. Si nici unul dintre ei nu a reusit sa identifice vreo urma de psihoza colectiva. Mai de voie, de nevoie, am parasit locul, nu inainte de a ni se zbiera in urechi "Doamne Miluieste!".

RECURSUL, JUDECAT LA IASI
Curtea de Apel Iasi va judeca recursul avocatilor la mandatul de arestare pe care Tribunalul Vaslui l-a emis pentru cei cinci fosti monahi de la Manastirea Tanacu. Potrivit Mediafax, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins ieri cererea celor cinci privind recuzarea judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi. Fostul calugar Daniel Corogeanu si cele patru maicute au fost arestati saptamana trecuta de Tribunalul Vaslui, sub acuzatia de omor deosebit de grav si lipsire de libertate. Aparatorul controversatelor fete bisericesti a contestat mandatul de arestare, dar a recuzat magistratii Curtii de Apel Iasi, instanta care trebuia sa judece recursul. Avocatul sustine ca judecatorii ieseni nu pot da o solutie corecta din cauza presiunilor presei si ale enoriasilor. In acest timp, cele cinci persoane care se afla in arestul IJP Vaslui au refuzat sa manance carne si produse lactate, fostul monah Corogeanu si maicutele solicitand mancare de post.

ARSURI
Din raportul preliminar al legistului Sorin Moldoveanu, cel care a efectuat necropsia Irinei, nu se desluseste clar cauza mortii. In schimb, in ultimul paragraf, legistul trage concluzia: "Apreciem moartea sus-numitei ca fiind omucidere". Luana Pintilie, avocata lui Daniel Petru Corogeanu, il critica pe Sorin Moldoveanu pentru includerea acestui paragraf in raport, desi cei de la IML spun ca este asolut normal. Aceasta concluzie reprezinta un punct de pornire pentru procurori, "dar fara a fi definitoriu". Raportul incearca sa refaca lantul tanato-generator (cauzator de moarte) si are ca puncte principale deshidratarea care a dus la insuficienta renala si contentia mecanica (imobilizarea) ce a avut ca efect "un grad de insuficienta respiratorie restrictiva (deci o lipsa de oxigen, plus incapacitatea corectarii dezechilibrelor metabolice prin hiperventilatie); ne referim in special la contentia facuta la nivelul toracelui si abdomenului (...)". Agitatia Irinei a fost atat de puternica, incat legistul constata ca in urma frecarii au aparut la maini si la picioare "leziuni cu aspect de trauma termica (arsuri) produse prin frecare".

Va urma


In numerele urmatoare ale Jurnalului National veti putea citi "filmul" mortii Irinei Cornici, despre posibilele implicari internationale ale intamplarilor de la Tanacu, despre hibele autoritatilor religioase, medicale si locale care au dus la decesul unei tinere de 23 de ani, despre cum somnul ratiunii chiar naste monstri, iar lipsa de educatie - psihoze in masa.
×
Subiecte în articol: observator tanacu corogeanu manastire